No więc zaczęłam szkolenie, i powiem wam że jest bardzo ciężko.
Prawie codziennie są testy wiedzy w postaci e-lerningów czyli testów pisanych w systemie komputerowym a wyniki automatycznie wysyłane są do waszych przyszłych przełożonych i dyrektorów regionalnych.
Zagadnienia też są dość obszerne ... szkolenie trwają długo ...
Dużo rzeczy trzeba umieć na pamięć.
Dodatkowo w czasie szkolenia trzeba zaliczyć szkolenie e-learnigowe z zakresu przeciwdziałania praniu brudnych pieniędzy i finansowania terroryzmu, to szkolenie które odbywacie sami, macie około 50 slajdów które należy uważnie przeczytać, rozwiązać kilka ćwiczeń np które stwierdzenie jest prawdziwe, które fałszywe jeśli przejdzie się szkolenie czyli przeczyta wszystkie slajdy podchodzi się do testu ... z góry powiem że zdać go graniczy z cudem, slajdy się czyta i nic się nie rozumie a co dopiero zdać test pytania są masakryczne ale mi się jakimś cudem udało.
Kolejnym trudnym egzaminem jest zdanie egzaminu z KNF który odbywa się w Warszawie jadę na niego za tydzień ale już jestem cała zestresowana ... więc momentami się zastanawiam co ja tu wogóle robię ale nie poddaje się i walczę.
Od tego tygodnia zaczynam szkolenie w oddziale.
Dużo odpowiedzialności, i procedur.
Dużo oświadczeń do podpisywania na temat odpowiedzialności materialnej czyli brakuje ci w kasie to zwracasz jeszcze tego samego dnia.
Na pocieszenie dodam że system operacyjny jest najmniej skomplikowany i łatwy w obsłudze ale cała reszta naprawdę ciężka.
Z opini uczestników szkoleń chodzi opinia że ostateczna certyfikacja jest egzaminem wieloczęsciowym i pisemnym i ustnym i stres i forma jest porównywalna z egzaminem maturalnym tyle że zakres wiedzy i czas w którym ją nabywasz jest ekspresowy i trzeba być porządnie wykutym żeby to zaliczyć i otrzymać certyfikat.
Może brzmi to strasznie ale obiecałam sobie że dam radę, wynagrodzenie jest naprawdę wporządku, dodatkowo podpisuje się umowę lojalnościową iż jeśli się zwolnicie, zostaniecie zwolnieni, niezaliczycie certyfikacji oddajecie firme pokażną sumkę.
Mimo wszystko uważam że warto.
Powodzenia wszystkim