Kredyt Mieszkaniowy Mój Dom - Bank BPS - Opinie

Jeśli zaciągnąłeś kredyt hipoteczny, opisz swoje doświadczenia, jakość obsługi, warunki kredytu. Wyraź swoją opinie o danym banku.

Kredyt Mieszkaniowy Mój Dom - Bank BPS - Opinie

napisał magdal87 » 2011-08-10, 22:15

Co sądzicie o Kredycie Mieszkaniowym Mój Dom w Banku BPS? Jak jest z wcześniejszą spłatą? Czy wymagane są zaświadczenia o zarobkach? Każda osoba może się o niego starać?

Przeczytaj oceny oraz opinie o kredycie mieszkaniowym Banku BPS innych kredytobiorców.
Opisz swoje doświadczenia kredytowe i wyraź swoją opinie o BPS. Zadaj pytanie.

Podstawowe parametry BPS Kredyt Mieszkaniowy Mój Dom:
* kredyt można przeznaczyć na zakup domu jednorodzinnego, działki budowlanej, mieszkania itp.
* kredytowanie do 100% wartości nieruchomości
* wkład własny w 50% na zakup działki budowlanej
* spłatę kredytu można rozłożyć od 5 lat do 30 lat
* istnieje możliwość skorzystania z wakacji kredytowych
* otrzymanie kredytu z dopłatą "Rodzina na swoim"
magdal87

napisał miralek » 2011-09-05, 23:43

Facet z banku powiedział nam, że w przypadku gdy nie jestesmy wlascicielami zadnych innych nieruchomości, samochodów itd to weksel wlasciwie dla nich jest bezużyteczny bo nie maja Ci co zabrać. Jedynie moga Ci wejsc na pensje, no ale wiadomo, że jak zarabiasz to i rate tez bedziesz placic. Czyli z tego co mowia i z tego co wyczytalem w necie jesli bedzie sie placic raty to generalnie nie ma sie o co martwic. My zamierzamy wziac ok. 170 tys zł. no i mimo wszystko chyba w zł. Analizowalem rowniez waluty obce ale marże sa dosc duze. Jak mam wziac kredyt z marża ok 4% i a libor predzej czy pozniej tez skoczy do 3-4% to bedzie takie samo oprocentowanie jak w zł ale do tego dochodzi ryzyko kursowe. Niby teraz Frank stoi wysoko wiec moze z czasem spadnie ale pewnosci nigdy nie ma. Jest mnóstwo pytań bez odpowiedzi ale na coś trzeba sie zdecydowac... Chyba mimo wszystko zostane przy zł... A na jakich warunkach w PKO mozecie wziac kredyt. Jaką marżę wam oferują?
miralek

napisał thomas23 » 2011-09-05, 23:48

marża w PKO BP niskaniby mają teraz promocję, że prowizja 0%, ale trzeba wykupić na 2 lata ubezpieczenie od utraty pracy za 1,4%, czyli mniej więcej jak gdzie indziej prowizja

a Wy rozważacie PKO BP albo inny bank? nas jeszcze namawiają w Expanderze na euro w PolBanku, ale też obawiam się waluty, z reszta całkiem niedługo euro będzie i tak... ale w tym PolBanku jest 1% od wcześniejszej spłaty przez cały okres kredytowania, a to też minus
thomas23

napisał miralek2 » 2011-09-07, 10:54

Polbank odrzucam. Za dużo złego sie naczytałem o tym banku. Zastanwaim sie jeszcze nad BZWK gdzie marża jest 1,35% ale prowizja z kolei 3,5% no i 20% wkładu własnego trzeba mieć. Ta oferta BPS wyglada naprawdę bardzo dobrze. Wydaje mi się ze nie my jedyni mamy pierwsi zameirzamy wziać tam kredyt wiec chyba nie powienno byc problemow w tym bankiem. TO, że jest mniej znany niz PKO to chyba nie znaczy ze jest gorszy. Ja na pewno zloze tam wniosek a umowe bede chcail na spokojnie przeczytac w domu i zobaczyc czy nie ma tam jakis haczyków...
miralek2

napisał thomas2 » 2011-09-07, 23:23

My pewnie też tak zrobimy. A przy okazji przesyłam fragment maila od koleżanki, która jest prawnikiem: Uwaznie przeczytajcie umowe, o kazdy szczegół zapytajcie bo tam jest wiele haczyków. Jesli idzie o weksel to powazna sprawa, bo my podpisalismy go ale po otrzymaniu ksiegi wieczystej mielismy 2 mozliwosci- albo odbieramy go osobiscie w banku i niszczymy albo po upływie miesiaca od przedstawienia prawomocnego wpisu zostanie on komisyjne zniszczony przez bank. Jednak w tej 2 opcji zawsze nalezy to sprawdzic, piszac do banku i proszac o protokół swiadczacy o tym. Musicie spytac do czego im ten weksel bedzie jeszcze potrzebny skoro maja hipoteke. Koniecznie sprawdzcie jakie prawa ma bank, kiedy moze wypowiedziec umowe, jak czesto zyczy sobie oszacowania nieruchomosci
thomas2