Pracownik Banku - forum pracowników banków ?

Praca w bankowości i finansach - oceny i opinie pracowników. w jakim banku najlepiej pracować? Na jakie zarobki i premie można liczyć? Jakie są warunki i atmosfera pracy w danym banku? Dodaj swoją opinię.

Pracownik Banku - forum pracowników banków ?

napisał dark210 » 2010-11-30, 22:04

Witam, od niedawna pracuje w Banku i szukam forum dla pracowników banków gdzie mógłbym się poradzić co do ewentualnych studiów podyplomowych bankowych, czy kursów ogólnie dostępnych z bankowości.
czy wiecie może gdzie i kogo mógł bym się poradzić bo tak jak widzę na tym forum to sami klienci banków są :)

Jestem po studiach niezwiązanych z bankowością i szczęśliwym trafem zostałem zatrudniony w małym banku spółdzielczym na wsi, teraz moje pytanie chciałbym zwiększyć swoje kwalifikacje tylko co czy czekać na studia podyplomowe od października 2011, jeśli tak to jakie chwalicie na jakiej uczelni w grę wchodzi lublin i warszawa,

czy może wcześniej zrobić sobie kurs on-line ABC bankowości taki jak tutaj:
http://www.wib.org.pl/abcbankowosci/index_abc.php
a potem zdać ten egzamin na samodzielnego pracownika bankowego ???

Pozdrawiam
dark210

napisał kasiulka1311 » 2011-03-13, 17:10

Też jestem pracownikiem banku, ale mi wystarczyło wykształcenie średnie ekonomiczne o specjalizacji bankowość. Kursy, które były mi potrzebne wszystkie zrobił mi zakład pracy
kasiulka1311

napisał dark210 » 2011-11-17, 20:49

Witam, znów zawitałem tu pop przerwie, chcąc zasięgnąć rady innych mądrzejszych, bardziej doświadczonych, od niedawna mam nowy zakres obowiązków w mojej pracy w banku, jest on jak dla mnie za bardzo rozbudowany i obejmuje zbyt wiele zagadnień, a co Wy o tym myślicie, oto on:

Zakres obowiązków

1. Przyjmuje i przygotowuje zgodnie z obowiązującymi procedurami wnioski o kredyty konsumenckie, w rachunku bieżącym rolników i działalności gospodarczej – dokonuje ocen zdolności kredytowej, w miarę potrzeby przeprowadza kontrolę celowości wykorzystania kredytów, dba o adekwatne zabezpieczenia kredytów.
2. Przygotowane wnioski, przekłada odpowiednim organom bądź osobie upoważnionej celem podjęcia decyzji, o podjętej decyzji zawiadamia klientów, sporządza umowy kredytowe i umowy zabezpieczeń, zawarte umowy wraz z przyjętymi zabezpieczeniami starannie przechowuje zgodnie z instrukcją kancelaryjną i innymi przepisami.
3. Wystawia dowody wypłat kredytów, otwiera rachunki kredytowe w zakresie zajmowanego stanowiska.
4. Dokonuje okresowych przeglądów wszystkich zabezpieczeń i wierzytelności Banku w oparciu o stosowane procedury – monitoring.
5. Analizuje sytuację ekonomiczno-finansową i wiarygodności klienta pod względem prawidłowości przestrzegania oraz dotrzymywania wszystkich warunków określonych w umowach kredytowych i umowach prawnych zabezpieczeń.
6. Dokonuje spłat kredytów, odsetek i innych kosztów związanych z kredytami.
7. W oparciu o stosowane procedury dokonuje kwartalnego i rocznego przeglądu kredytobiorców, sporządza arkusz analityczny odzwierciedlający sytuację ekonomiczną kredytobiorców, wnioskuje o konieczności tworzenia i rozwiązywania rezerw celowych dotyczących monitorowanych należności – wnioski przekłada Zarządowi w terminach zgodnych z regulacjami.
8. Analizuje terminowość spłat kredytów, wysyła monity do klientów wnioskuje zmiany warunków umów, zgodnie z obowiązującymi przepisami.
9. Współpracuje ze stanowiskiem kredytowym w zakresie kredytów.
10. Analizuje popyt na produkty bankowe w tym na kredyty, prowadzi marketing usług bankowych.
11. Prowadzi rejestry wniosków kredytowych, zabezpieczeń dotyczących zajmowanego stanowiska i prolongat wszystkich kredytów.
12. W zastępstwie kompletuje dokumenty do otwarcia rachunków bankowych bieżących i pomocniczych – po akceptacji sporządza umowy i otwiera rachunki, uaktualnia dane w pamięci komputera dotyczące klientów.
13. W oparciu o stosowane przepisy analizuje rachunki bankowe w tym przyjęte dyspozycje Klientów w odniesieniu do procederu przeciwdziałania wprowadzania do obrotu finansowego wartości majątkowych pochodzących z nilegalnych lub nieujawnionych źródeł oraz przeciwdziałania finansowaniu terroryzmu.
14. Podejmowanie czynności przymusowej windykacji oraz współpraca z organami egzekucyjnymi, dotycząca w szczególności:
a. Sporządzania i przekazywania komornikom wniosków egzekucyjnych wraz z tytułami wykonawczymi;
b. Po akceptacji Wiceprezes przekazuje komornikom zaliczek na poczte działalności egzekucyjnych;
c. Monitorowania realizacji tytułów wykonawczych i nanoszenie uwag w rejestrze tytułów wykonawczych ;
d. Uczestniczenia w licytacjach organizowanych przez komorników.
15. Przygotowanie wniosków do Sądu o nadanie klauzuli wykonalności wystawionym bankowym tytułom egzekucyjnym.
16. Opracowanie informacji zarządczej w zakresie zajmowanego stanowiska.
17. Ponosi odpowiedzialność za własne działania w zakresie ochrony przetwarzanych danych osobowych klientów w tym za nieprawidłowy dostęp do tych danych osobowych, nieuzasadnioną modyfikację, zniszczenie lub nielegalne ujawnienie, kierując się przy ty, obowiązującym prawem w tym zakresie.
18. Przygotowanie projektów nowych produktów i usług bankowych, zasad ich promocji i reklamy w oparciu o stosowane procedury.
19. Dokonuje rejestracji zdarzeń ryzyka operacyjnego na zajmowanych stanowisku.
20. Znajomość i przestrzeganie przepisów na zajmowanym stanowisku w tym BHP i PPOŻ.
21. Przy wykonywaniu obowiązków przestrzega przepisów BHP i PPOŻ.
22. Zachowanie tajemnicy służbowej bankowej.
23. Wykonuje inne czynności zlecone przez kierownictwo banku.
24. Dba o powierzone mienie – ze szczególną starannością i dochowaniem tajemnicy przechowuje klucze bankowe i inne mienie powierzone wartości.
25. Zastępuje stanowiska pracy w oddziale banku do spraw kredytów, rozliczeń i depozytów.

Pozdrawiam i proszę o wasze opinie na temat tego zakresu obowiązków.
Dzięki
dark210

awans

napisał nikis » 2012-01-19, 01:37

Witam,
Z tego opisu wynika, że zostałeś Dyrektorem w banku! gratuluję, przynajmniej makroregion... mam nadzieję że tak ci płacą. Pozdrawiam
nikis

napisał dark210 » 2012-01-19, 17:18

Witam, nie zostałem dyrektorem, bank jest bardzo mały, w 2011r. miał ok. 400 tyś zysku, udzielił 25 kredytów konsumenckich, jednego gotówkowego, 1 lub 2 mieszkaniowych no i znacznie więcej rolniczych bo głownie z rolników się bank utrzymuje z racji tego że znajduje się w osadzie, w której żadnego innego banku nie ma, do najbliższego miasta jest 15 km. a ile zarabiam ?? hmmm kilkanaście zł więcej niż wynosi najniższa - śmieszne wiem, ale to prawda ...

pozdrawiam
dark210