2. Zakres odpowiedzialności finansowej posiadacza karty

Dyskusje ogólne na temat bankowości i finansów. Banki w Polsce oraz banki na świecie. Opinie, wymiana informacji i doświadczeń.

napisał szymes » 2011-01-26, 19:21

Witam,

Czy ktoś zna dokładną odpowiedź na pytanie:
Jaki jest zakres odpowiedzialności finansowej posiadacza karty za transakcje wykonane bez jego wiedzy/zgody?

Pozdrawiam
szymes

napisał rodzynek2 » 2011-01-26, 21:26

Po pierwsze zależy od okoliczności, po drugie zależy od umowy/regulaminie z bankiem. Generalnie chodzi o moment zastrzeżenia karty w banku. Po zastrzeżeniu karty bank odpowiada w 100% (dobrze jest mieć jakiś dowód tego typu nagrana rozmowa telefoniczna (ew. biling kiedy rozmowa została przeprowadzona) lub świstek z oddziału, chodź nigdy nie słyszałem, żeby bank się wyparł zastrzeżenia karty). A to co ewentualnie przed zastrzeżeniem, to są takie możliwości:
-Jeżeli dobrowolnie dano komuś kartę i PIN to niestety nic się nie da wskórać.
-Jeżeli kartę ukradziono (np wraz z portfelem)- to należy zastrzec kartę i zawiadomić bank/ policje
-"Skopiowanie" karty np. w trefnym bankomacie i użycie jej gdzieś tam wymaga udowodnienia, ze było się gdzie indziej.
-Jeżeli sprzedawca, celowo lub przez pomyłkę, potrącił więcej, to można próbować się dogadać ze sprzedawcą, w 90% przypadków zwracają gotówkę.
I jeszcze taka uwaga. W sklepach sprzedawcy mają prawo (po części nawet obowiązek dla własnego i klientów dobra) sprawdzać tożsamość właściciela karty (dowód osobisty mile widziany), a w razie wątpliwości odmówić przyjęcia płatności kartą. Jeżeli na karcie jest np. imię żeńskie, a płaci mężczyzna to jest to podejrzane. Jeżeli ktoś zapłacił za kogoś kartą w sklepie, można, z pomocą reklamacji w banku ścigać sklep za nieuprawnioną płatność, a sklep może ścigać, jako - tego co płacił taką kartą. Raz nawet odmówiono mi przyjęcia płatności na kartę brata, musiałem go ściągnąć, żeby mógł osobiście potwierdzić płatność.
rodzynek2

napisał szymes » 2011-01-27, 14:57

Wiem, że są ogólne zasady co do momentu zgłoszenia karty (chodzi o to, co się stanie jeśli nie zdążę zgłosić, a ktoś coś nawywija). Do jakiejś kwoty odpowiada bank... Nie wiem czy dobrze pamiętam.
szymes

napisał rodzynek2 » 2011-01-27, 17:27

To zależy od:
- regulaminu kart płatniczych w danym banku,
- czy bank ubezpieczył kartę na taki wypadek i czy ewentualna opłata za takie ubezpieczenie została uiszczona przez klienta,
- generalnie od dobrej woli banku.
rodzynek2

napisał szymes » 2011-01-31, 15:16

Takie z Was forum bankowe, jak z koziej d... trąbka.

Znalazłem info i chodziło o:

Posiadacza obciążają, gdy:
-operacje dokonane przez osoby, którym udostępnił kartę lub ujawnił kod identyfikacyjny
-operacje dokonane z uzyciem karty utraconej do czasu zgłoszenia bankowi jej utraty do kwoty stanowiącej równowartość 150 euro obliczonej wg średniego kursu NBP w dniu zgłoszenia utraty tejże karty
-wszystkie transakcje dokonane w okresie obowiązywania umowy, nawet jeśli rozliczenie nastąpiło po zmianie statusu karty (do 30 dni od daty dokonania transakcji)
szymes