Biuro Informacji Kredytowej

Dyskusje ogólne na temat bankowości i finansów. Banki w Polsce oraz banki na świecie. Opinie, wymiana informacji i doświadczeń.

Biuro Informacji Kredytowej

napisał Gierus » 2008-12-20, 23:49

Witam serdecznie

Moje pytanie dotyczy kwesti technicznych związanych z nowelizacja prawa bankowego, które weszło w życie 15.06.2005 r.

Otóż :) ... w lutym 2005r. (przed nowelizacja ustawy) zaciągnalem kredyt studencki, niestety "nieumormowane życie zawodowe", spowodowało, iż kredyt nie był spłacany terminowo (opoznienie 180 dni, bez windykacji), kredyt został w calosci splacony 10.06.2008 r.

I pytanie, ...czy zgodnie z nowelizacja prawa bankowego z 15.06.2005r. jako, ze moj kredyt byl zaciagniety przed ta wlasnie nowelizacja, a splacony w calosci w okresie dostosowawczym (ktory trwal do 15.06.2008r), winno byc tak, iz Bank (w ktorym zaciagnalem kredyt) powinien moje dane usunac z bazy BIK, po 15.06.2008 r ???

Dodam, że nie otrzymalem z banku informacji, iż moje dane beda przetwarzane przez BIK.

Pozdrawiam serdecznie, z gory wielkie dzieki za odpowiedź.
Gierus

napisał StiVeQ » 2008-12-21, 10:20

w BIK'u są dane czy kredyt był wzięty, czy spłaty są terminowo itp i czy kiedy się zakończył. Dane są przechowywane przez okres 5 lat.

Tutaj niema możliwośc aby niebyć w BIK chyba że kredyt był wzięty w banku który niewspólpracuje z BIK ( Lukas Bank- sprawdza BIK ale nieumieszcza)
StiVeQ

napisał Gierus » 2008-12-21, 16:40

No własnie nie do końca StiVeQ, ponieważ (tak mi się wydaje) po to została wprowadzona nowelizacja prawa bankowego (15.06.2005r.) aby unormowac kwestie przetwarzania danych przez BIK.

Zauwazyc mozna, ze w "starych" umowach, sprzed nowelizacji, nie ma punktu o wyrazaniu zgody klienta o przetwarzaniu jego danych przez BIK (stad wlasnie ta nowelizacja) ... i moje pytanie ( w/w ).

Takze prosze raz jeszcze o wczytanie się w treść i odpowiedź.
Gierus

napisał StiVeQ » 2008-12-21, 17:55

rozumiem ale mam karte kredytową w Ge Money banku wzięta w zeszłym roku i tv na raty także w zeszłym roku ostatnio starałem się o kredyt w jednym banku i Pan w banku pokazał mi historie w BIK;'u było tam zamieszczone jakiej wysokości mam raty czy są jakieś opóźnienia oraz który bank mnie tam umieścił, natomiast lukas bank który także spłacam niewidniał tam więc niewiem na jakiej zasadzie umieszczają Nas w BIK'u.

Bik niejest niczym złym.
StiVeQ

napisał piotrs1978 » 2008-12-26, 13:40

StiVeQ napisał(a):rozumiem ale mam karte kredytową w Ge Money banku wzięta w zeszłym roku i tv na raty także w zeszłym roku ostatnio starałem się o kredyt w jednym banku i Pan w banku pokazał mi historie w BIK;'u było tam zamieszczone jakiej wysokości mam raty czy są jakieś opóźnienia oraz który bank mnie tam umieścił, natomiast lukas bank który także spłacam niewidniał tam więc niewiem na jakiej zasadzie umieszczają Nas w BIK'u.

Bik niejest niczym złym.

BIK nie jest niczym złym o ile prawidłowo spłaca się kredyty. W niektórych bankach można zapomnieć o kredycie gotówkowym, jeśli wcześniej nie miało się jakiegoś produktu kredytowego (np. zakupu na raty)
piotrs1978