Czy banki wymieniajÄ… miedzy soba dane osobowe klientow?

Dyskusje ogólne na temat bankowości i finansów. Banki w Polsce oraz banki na świecie. Opinie, wymiana informacji i doświadczeń.

Czy banki wymieniajÄ… miedzy soba dane osobowe klientow?

napisaÅ‚ tomek123 » 2010-08-22, 14:36

Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie moich danych osobowych, czy idąc do banku
A, mając w banku B konto i kredyt, będzie znał moje dane osobowe takie jak PESEL, imię panieńskie mojej mamy itp. Czy banki wymieniają sie takimi informacjami, a jak nie to skąd zaczerpują te dane. Pozdrawiam Tomek.
tomek123

napisaÅ‚ Znafca_Tematu » 2010-08-25, 12:39

Banki zasadniczo nie mają upowaznienia do wymieniania się dowolnie danymi klientów - obowiązuje ustawa o ochronie danych osobowych.
Bank może uzyskać twoje dane z Biura Informacji Kredytowej lub Gospodarczej (chyba tak się to nazywa). Tam banki podają informacje o klientach "kredytowych" (taki jest wymóg ustawowy).
Istnieje jeszcze art 105 prawa bankowego ale jego wykorzystanie jest w ściśle określonym celu - są też jasno określone informacje, które bank na podstawie art 105 może udostępnić.
Znafca_Tematu

ochrona danych osobowych

napisaÅ‚ Mybankiercom » 2010-09-29, 08:57

Witam,
tak jak napisał przedmówca istnieje coś takiego jak ochrona danych osobowych, a skąd firmy ubezpieczeniowe czy też inne mogą mieć dostęp np. do twojego nazwiska , imienia i telefonu? , podpisując jakąkolwiek umowę na raty, telefon z siecią telekomunikacyjną zwracaj uwagę czy podpisujesz zgodę na działania marketingowe i wyrażasz zgodę na udostępnianie bankowi (innej instytucji) oraz firmom współpracującym swoich danych , często ten fakt przez klientów jest pomijany podpisując wszystko bez zastanowienia.

W BIK czy BIG widać historię kredytową klienta i do tego jedynie te rejestry służą , wcześniej instytucje muszą mieć podpisaną umowę . Nie pozyskują z nich żadnych informacji o danych kontaktowych, żeby sprawdzić ile masz rachunków czy dobrze spłacasz kredyty same muszą posiadać takie dane osobowe klienta.

Pozdrawiam Paweł
Mybankiercom

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość