Czy pracownik banku moze sprawdzic stan kont z innego banku?

Dyskusje ogólne na temat bankowości i finansów. Banki w Polsce oraz banki na świecie. Opinie, wymiana informacji i doświadczeń.

Czy pracownik banku moze sprawdzic stan kont z innego banku?

napisał dasaj20 » 2010-06-19, 09:42

Witam.
Jestem nowym uzytkownikiem wiec nie wiem czy ten temat powinien byc w tym dziale:P

Mianowicie mam pytanie.

Poniewaz posiadam 3 konta oszczednosciowe w 3 bankach.
Sprawa wyglada tak, ze mam znajomego ktory ma kolege w jednym z tych bankow.
Pewnego dnia "wygadal" sie ze wie ile mam oszczednosci.

Moje pytanie wiec jesli ktos by mogl udzielic na nie odpowiedzi bym byl wdzieczny.
Czy pracownik jednego banku ma mozliwosc sprawdzenia stanu kont w innym banku?
dasaj20

napisał piotrs1978 » 2010-06-19, 15:09

Po pierwsze nawet jeżeli kolega twojego znajomego ma dostęp w swoim banku do Twoich danych to obowiązuje go tajemnica bankowa i nie może nikomu nic powiedzieć. W przeciwnym razie grożą mu surowe konsekwencje. Odpowiadając na Twoje główne pytanie - pracownik jednego banku nie ma dostępu do danych w innym banku. Ma dostęp tylko do kont klientów w banku w którym pracuje. Jeśli w tym banku masz akurat konto, to znajomy Twojego kolegi może zauważyć jedynie jaką kwotę przelałeś do innego banku. Jako klient jesteś jednak chroniony przepisami prawa bankowego. Jeśli stwierdzisz, że kolega twojego znajomego zdradził komuś stan Twojego konta zgłoś to jego przełożonym lub wyślij skargę do centrali banku. Banki są bardzo wyczulone na bezpieczeństwo depozytów swoich klientów i nie mogą sobie pozwolić na błędy w tym zakresie.
piotrs1978

napisał dasaj20 » 2010-06-26, 14:54

dziekuje za odpowiedz

dziwi mnie jednak fakt taki, ze podal kwote niemal ze identyczna do kwoty zsumowanej z 3 kont.
a jest osoba w banku ktora na podstawie danych osobowych moze zobaczyc czy ktos posiada inne konta w roanych bankach?
dasaj20

Tajeminica bankowa

napisał joola » 2010-06-27, 12:20

Teoretycznie każdy pracownik Banku podpisuje oświadczenie o zachowaniu tajemnicy bankowej, lecz praktyka wygląda inaczej. Uważam, iż kolega dostał informacje o stanie Twojego konta od kolegi pracującego w Banku. Żaden się do tego nie przyzna, grozi wyrzuceniem z Banku i to dyscyplinarnie:):) . Zycie sobie a tajemnica bankowa sobie. Pracując w banku bardzo łatwo można uzyskać informację o Kliencie innego Banku , jakie to proste dzwonisz z Banku , podajesz numer telefonu Banku, prosisz o telefon zwrotny do Banku i masz każdą informacje jaką chcesz uzyskać:):). Banki będą się wypierały jak żaba błota, ale taka jest prawda, sama tego doświadczyłam, pozdrawiam:):):) :oops: :oops: :oops:
joola

igranie z prawem

napisał Mybankiercom » 2011-07-27, 20:43

Nie ma takie możliwości, chyba że jest 2 kumpli w 2 różnych bankach - obydwaj łamią prawo i narażają się na potężne konsekwencje w przypadku wyjawienia tajemnicy bankowej.

Jeśli pracownik nie zna nikogo w innym banku, to nie przejdzie weryfikacji więc nie ma szans na uzyskanie informacji.

Pozdrawiam Paweł
pomagam na MyBankier.com
Mybankiercom