czym sÄ… obroty na koncie

Dyskusje ogólne na temat bankowości i finansów. Banki w Polsce oraz banki na świecie. Opinie, wymiana informacji i doświadczeń.

czym sÄ… obroty na koncie

napisaÅ‚ silko76 » 2011-04-26, 14:05

Witam.
Zapłaciłem karę w pewnym banku za brak wymaganego obrotu na koncie. Wg mnie obrót był zapewniony. Problem w tym, że bank pisze "wyjaśniamy, iż obroty przedsiębiorstwa w rozumieniu banku to to samo co jego przychody". W regulaminie kredytu nie ma definicji słowa "obroty przedsiębiorstwa". Jeśli nie jest to sprecyzowane to wg mnie (wynika to z ogólnoprzyjętej definicji tego słowa) do obrotów zaliczamy wszystkie wpłaty i wypłaty z konta.
Czy jest jakaś ustawa czy jakiś międzybankowy regulamin definiujący słowo obroty.
Jestem prostym człowiekiem ale zawsze czytam regulaminy i umowy. Napisane jest, że mam zapewnić na rachunku obroty w określonej wysokości więc to robię a bank i tak zalicza co chce.
Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
silko76

napisaÅ‚ brandmind » 2011-04-27, 08:37

Witam, prowizja dotyczy klientów, którzy razem z kontem wzięli kredyt odnawialny. Wysokość prowizji to 0,5 proc. od kwoty średniego wykorzystania w danym kwartale limitu kredytu odnawialnego. W umowach o kredyt odnawialny bank zapisał punkt, który stanowi furtkę do wprowadzania zmian w prowizjach poprzez zmianę regulaminu kredytowania firm, bez zmian umów kredytowych. Ów zapis brzmi: "Z zastrzeżeniem zasad zmiany Regulaminu oraz Tabeli Opłat i Prowizji dla Małych firm wszelkie zmiany w Umowie wymagają zachowania formy pisemnej pod rygorem nieważności".
Obroty konta to operacje gospodarcze, które są księgowane na koncie. Rozróżnia się obroty debetowe i kredytowe. Bank wymaga zapewne spełnienia wymogu co do wielkości min. obrotu debetowego.

Pozdrawiam, Bogdan
Doradztwo Finansowe on-line Brandmind
brandmind

napisaÅ‚ silko76 » 2011-04-27, 12:36

No dobrze. Regulamin punkt 8 mówi:
"Kredytobiorca zobowiązany jest do zapewnienia na rachunku bieżącym lub rachunkach bieżących w Banku obrotów przedsiębiorstwa w wysokości zgodnej z poniższą tabelą"
Po wyliczeniu okazało się, że kwartalnie muszę zapewnić obrót około 40 tys. PLN.
W trzecim kwartale 2010 dokonałem wpłat i wypłat na łączną kwotę ponad 70 tys. Bank pod uwagę wziął tylko wpłaty (około 37 tys.) i z racji tego, że zabrakło 3 tys. naliczył karę w wys. 1450zł.
Zapłaciłem ale złożyłem reklamację pisząc, że obrotem wg mnie są wszystkie wpłaty i wypłaty. Bank w regulaminie nie ma definicji słowa "obrót" więc rozumiem, że jego znaczenie wynika z ogólnoprzyjętej definicji. Otrzymałem odpowiedź na reklamację cytuję: "Jednocześnie wyjaśniamy, iż "Obroty przedsiębiorstwa" w rozumieniu Banku to to samo co jego przychody. W związku z powyższym przy wyliczaniu obrotów na rachunku bieżącym uwzględniane są wszystkie wpływy od klientów za sprzedane produkty lub usługi"
Co znaczy "w rozumieniu Banku"????!!!
Obrót to obrót. Jeśli chcą brać pod uwagę tylko wpłaty to niech napiszą że biorą pod uwagę tylko wpływy a nie obrót. Co o tym sądzicie. Pozdrawiam
silko76

napisaÅ‚ rodzynek2 » 2011-04-27, 13:01

Hm... Zwyczajowo jest (chyba??) przyjęte, że dla banku obrót na koncie równa się wpływom na konto.
Zaciekawiony Twoim postem zajrzałem do umowy o kredyt w rachunku bieżącym i regulaminu swojego banku. U mnie w definicjach jest użyte sformułowanie "wpływy zdeklarowane", a w dalszych częściach określane też jako "wpływy na rachunek" i "obrót". Mam wrażenie, ze pod tymi wszystkimi sformułowaniami banki rozumieją to samo.
rodzynek2

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] i 4 gości