Debet na zamkniętym RORZE?

Dyskusje ogólne na temat bankowości i finansów. Banki w Polsce oraz banki na świecie. Opinie, wymiana informacji i doświadczeń.

Debet na zamkniętym RORZE?

napisał m0rt3 » 2011-06-03, 17:47

Tak wiem brzmi magicznie, ale taka sytuacja właśnie przydarzyła się mojej znajomej.

Po jakimś czasie przypomniała sobie, że ma stare konto więc postanowiła je zamknąć, wszystko super, Panie (we 3) sprawdziły, że konto ma niby zerowe saldo itp. Dały dokumenty zamknięcia konta (podobno był tam zapis, że stwierdza się zerowe saldo, ale nie jest pewna). Konto zamknięte i super!

Ale, ale! po 2 dniach dzwoni kobieta z Banku i wzywa do zapłaty ponad 140 zł bo niby debet na zamkniętym koncie, jakimś cudem...

Proszę was o odpowiedź na pytania:
Czy bank ma prawo żądać zwrotu pieniędzy mimo, że konto nie powinno być zamknięte?
Jakie prawa i możliwości jakich roszczeń ma moja znajoma?

Będę wdzięczny, za wszelkie odpowiedzi związane z tematem:)

Serdecznie pozdrawiam.
m0rt3

Up

napisał m0rt3 » 2011-06-03, 21:57

Upuje temacik gdyż zależy mi na odpowiedzi;)
m0rt3

Up 2

napisał m0rt3 » 2011-06-07, 17:49

To ja znowu upnę bo temat jest dla mnie ważny;)
Obiecuje, że ostatni raz.
m0rt3

napisał Saturninus » 2011-06-10, 09:15

Nie wiem jak wyglada proces zamknięcia konta w tym banku. W każdym bądź razie jeżeli otrzymuje się potwierdzenie zamknięcia konta i widnieje saldo zerowe to sprawa jest prosta. Wg mnie nie należy regulować powstałej płatności. A jeżeli pracownik informuje, że trzeba zapłacić to niech wskaże na jakiej podstawie dana kwota została naliczona. Wygląda mi to na błąd proceduralny pracownika więc najlepiej złozyć reklamację.
Natomiast jeżeli kwota 140 zł powstała wskutek naliczenia odsetek tytułem wykorzystanego limitu to trzeba uregulować.
Napisz więcej szczegółów to wszystko będzie jasne.
Saturninus