Dziwny sms od banku

Dyskusje ogólne na temat bankowości i finansów. Banki w Polsce oraz banki na świecie. Opinie, wymiana informacji i doświadczeń.

Dziwny sms od banku

napisał krzysoolloo » 2009-12-03, 22:37

Witam!
Dostałem dzisiaj dziwnego smsa:
BZWBK Alert24:
Szanowy Kliencie, przypominamy o zbliżającym się terminie spłaty pierwszej raty kredytu. Do dnia 10-12-2009 należy uregulować kwote 303,44
Nadawca:
BZWBK24

W tym problem, że nigdy nie byłem klientem tego banku, nie zaciągałem tam żadnego kredytu, nie brałem nic na raty. Skąd mają mój nr telefonu? Gdzie się z tym udać? Miał ktoś podobną sytuację?

Pozdrawiam,
Marek
krzysoolloo

napisał Znafca_Tematu » 2009-12-03, 22:51

Zgłoś się do BZWBK mailem - znajdziesz na ich stronie. Jeśli nie jesteś ich klientem to może być zwykły błąd podczas wpisywania numeru do systemów. Sam mam czasem telefony dziwne ale to dlatego że mam numer dość łatwy do zapamiętania...
Swoją drogą to tylko alert - jeśli nie masz żadnych stosunków z BZWBK to nie ma dla ciebie żadnych skutków prawnych.
Zasadniczo przysłużysz się bankowi jeśli wskażesz im błąd.
Znafca_Tematu

napisał rodzynek2 » 2009-12-03, 22:59

Możliwe jest, że mają ten numer przypisany do jakiegoś "starego" klienta, który po rezygnacji z numeru zapomniał go w banku zmienić lub ktoś pomylił się przy dyktowaniu wprowadzaniu numeru. Proponuje iść wyjaśnić do najbliższej placówki banku. Po pierwsze spytać się skąd mają Twój numer telefonu, po drugie dowiedzieć się czy jest w systemie jakakolwiek umowa na Twoje nazwisko (najlepiej mieć dowód przy sobie). Jeżeli będą się wzbraniać z udzieleniem tych informacji, to udaj się do rzecznika praw konsumenckich (w każdym urzędzie gminu lub powiatu powinien być taki ktoś) i wyjaśnij mu sprawę, może doradzi Ci jakie kroki podjąć, żeby szybko i polubownie załatwić sprawę.
rodzynek2