Jak dokonać wpłaty na konto w mbanku?

Dyskusje ogólne na temat bankowości i finansów. Banki w Polsce oraz banki na świecie. Opinie, wymiana informacji i doświadczeń.

Jak dokonać wpłaty na konto w mbanku?

napisał DarthReX » 2011-04-19, 18:27

Witam. Jestem tu nowy i liczę na pomoc, bo w kwestiach bankowości całkowicie leżę.
Na allegro zalicytowałem klawiaturę do laptopa. Sprzedawca ma konto w mBanku, natomiast ja nie posiadam jeszcze konta. Nie wiedziałem, że mBank nie prowadzi placówek, zatem nie mogę wpłacić pieniędzy bezpośrednio na czyjeś konto. Gdzie zatem to zrobić, by było najtaniej? W PKO SA (gdzie mają konto moi rodzice) zaśpiewano mi za to 25zł... Liczę na pomoc. :)
DarthReX

napisał rodzynek2 » 2011-04-20, 07:27

Widzę takie możliwości
1. Możesz założyć konto w jakimś banku i przelać z Twojego nowego konta na konto w mBanku. najlepiej przez internet, bo w większości za darmo.
2. Wpłacić pieniądze na konto rodziców i z niego przelać (trudno mi uwierzyć w 25 zł) nawet gdybyś to robił w oddziale, ale musisz iść z rodzicem, który jest właścicielem konta i on to musi wpłacić i przelać. Te 25 zł mógłbyś zapłacić jakbyś wpłacał pieniądze na konto w mBanku z pominięciem konta rodziców.
3. No i trzecia najdroższa możliwość wpłata no konto w mBanku w kasie innego banku koszt od 6 zł w górę w zależności od banku.

Najszybsza i najmniej problemowa jest opcja druga, jeżeli jest to sytuacja jednorazowa i rodzice się zgodzą. Potem pierwsza opcja, tylko trzeba znaleźć tanie konto, ta opcja byłaby dobra jeżeli będziesz częściej płacił za aukcje lub kupował w sklepach internetowych, głównym minusem jest to, że w większości banków będziesz musiał zapłacić kilka złotych miesięcznie za konto. A trzecia opcje jest najdroższa, ale jeżeli jest to sytuacja jednorazowa bez dalszych zobowiązań.
rodzynek2

napisał MarekB » 2011-04-20, 22:56

Możesz jeszcze wpłacić na konto korzystając z usług poczty polskiej. Koszt bodajże 2,50 zł i przelew idzie 2 dni robocze.
MarekB

napisał DarthReX » 2011-04-21, 13:00

Heh, ostatecznie poradziłem sobie z tym za pomocą poczty. Ale nie ma co, jeszcze w tym roku założę sobie konto w banku.
DarthReX