Konto oszczędnościowe? Proszę o pomoc.

Dyskusje ogólne na temat bankowości i finansów. Banki w Polsce oraz banki na świecie. Opinie, wymiana informacji i doświadczeń.

Konto oszczędnościowe? Proszę o pomoc.

napisał pusstang » 2010-11-11, 18:52

Witam!
Naczytałem się mnóstwo "prac" na temat kont bankowych nastawionych na oszczędzanie i jestem ogłupiały już.
Prosiłbym Was o pomoc.
Chciałbym założyć konto oszczędnościowe i wpłacić tam kwotę około 40 tysięcy złotych. Oczywiście chciałbym kapitalizację dzienną by ominąć "belkę", co wiąże się z dwoma lub w przyszłości większą ilością kont.
W planach są comiesięczne wpłaty między 800 a 1200 złotych.
Do konta muszę mieć prosty internetowy dostęp (Eurobank odpada - tokeny), oraz pieniądze nie mogą być zamrożone, muszę mieć do nich dostęp w każdej chwili mimo, że nie mam w planach wypłacać pieniędzy, chyba, że zajdzie rodzinna potrzeba wyższa.
Czas na jaki chciałbym takie konto otworzyć jest nie ważny bo to nie lokata. Pieniądze bym tam trzymał aż do pojawienia się dużo lepszej oferty na rynku.
Odpadają - Eurobank, ING oraz WBK. Myślałem o Polbanku i koncie mocno oszczędzającym gdzie efektywne oprocentowanie to podobno 5,13%, kapitalizacja dzienna, możliwość założenia wielu kont by ominąć "belkę".
Co o tym sądzicie? Nie mam zamiaru w banku brać pożyczki, starać się o kredyt, nic z tych rzeczy, samo leżakowanie pieniędzy na %, plus dopłacanie jakiejś kwoty co miesiąc.
Będę wdzięczny za sugestie,
Pozdrawiam!

Dodam jeszcze, że czytałem, iż w Polbanku na jedno "nazwisko"(?) można założyć 3 konta mocno oszczędzające, co ogranicza kwotę wpłaconą na te konta do 3x17tyś złotych.
Są jakieś banki gdzie nie ma takich ograniczeń, lub gdzie jest większa ilość kont możliwych do przypisania?
pusstang

Polbank ?

napisał wlodek42 » 2010-11-12, 12:41

Bardzo jestem ciekaw czy ktoś Ci kompetentnie odpowie. Ja jestem w bardzo podobnej sytuacji i też myślałem o Polbanku. ALE to przecież grecki bank, a jaka jest sytuacja gospodarcza Grecji wszyscy wiemy . Czy to nie dyskwalifikuje tego banku ? Czy ktoś może coś kompetentnie na ten temat powiedziec ?
wlodek42

napisał pusstang » 2010-11-12, 19:51

Dziś założyłem konto w Polbanku i w poniedziałek je...zamykam. Coś nieprawdopodobnego.
Wpłaciłem sobie 1000zł na początek na konto mocno oszczędzające, dla testu. Test był prosty, szybkie porównanie do konta WBK które mam od X lat.
Z konta oszczędnościowego WBK przelałem 1000zł na konto zwykłe (gdzie stan był 0zł), wyszedłem z domu do bankomatu i 5 minut po przelaniu pieniędzy, 1000zł z bankomatu wybrałem bez problemu.
Euronet, godzina 17:00, przelew z oszczędnościowego na zwykły ror z kartą. Wyjście z domu, bankomat, wypłata...i nie idzie, nie ma kasy. patrze na saldo...0zł!
Ok godzina 19...0zł
Godzina 19:30...0zł

chrzanie taki bank gdzie nie moge na gwałt wyciagnac pieniedzy z bankomatu, w WBK 5 minut w sobote o 23 i mam kase pod nosem w bankomacie...

tak wiec polbank na mnie nie zarobi a ja szukam dalej
pusstang

napisał wlodek42 » 2010-11-15, 16:45

A ja myślę o BPH ? Co ty na to ? Trzymam kasę w SKOK-u i jakoś zaczyna mnie to uwierać. Też szukam.
wlodek42

oszczędzać . . .

napisał wlodek42 » 2010-11-19, 14:09

Mam za sobą dłuższy okres rozglądania się w analogicznej sytuacji. Doszedłem do wniosku, że istotnymi parametrami są nie tylko odsetki (bo tu przy kwotach rzędu 20 000 różnice sięgają ok. 200 zł , więc nie powalają. Ale oczywiście też ważne. Ponadto jednak przyglądałem się łatwości uzyskania dostępu do swoich pieniędzy z daleka, kosztom (czy płącę za prowadzenie rachunku, czy płacę za przelewy, czy MUSZĘ do konta oszczędnościowego dołożyć ROR (on zazwyczaj kosztuje), czy jakoś wyciągnę te pieniądze z bankomatu .... ) .
Napiszę o banku, którego nie wybrałem, bo reszta rodziny zaparła się, że w PKO będzie "bezpieczniej" (czy to prawda ?) . Ale moje "śledztwo" pokazało, że w porównaniu do innych nienajgorsze wrunki daje BPH. MÓWIĄ, że można korzystać z każdego bankomatu bezpłatnie (???) , zakładam dodatkowo ROR (6,99) i mam możliwość bezpłatnego przesunięcia pieniędzy przez internet a do ROR-u mamVISĘ - w zasadzie dostęp do pieniędzy wszędzie. Pieniądze po przesunięciu wewnętrznym z konta na konto pojawiać się mają (podobno) natychmiast - piszę podobno , bo nie sprawdziłęm. Ale mam doświadczenie - są banki, w których tak jest faktycznie (np. PeKaO S.A.) , ale nadziałęm się też na taki, gdzie na swoje pieniądze czekałem przed bankomatem ok 3 godzin (oczywiście po tym doświadczeniu natychmiast zabrałem od nich kasę) . Chyba tyle mogę powiedzieć ze swoich "badań i doświadczeń".
wlodek42