Witam!
Naczytałem się mnóstwo "prac" na temat kont bankowych nastawionych na oszczędzanie i jestem ogłupiały już.
Prosiłbym Was o pomoc.
Chciałbym założyć konto oszczędnościowe i wpłacić tam kwotę około 40 tysięcy złotych. Oczywiście chciałbym kapitalizację dzienną by ominąć "belkę", co wiąże się z dwoma lub w przyszłości większą ilością kont.
W planach są comiesięczne wpłaty między 800 a 1200 złotych.
Do konta muszę mieć prosty internetowy dostęp (Eurobank odpada - tokeny), oraz pieniądze nie mogą być zamrożone, muszę mieć do nich dostęp w każdej chwili mimo, że nie mam w planach wypłacać pieniędzy, chyba, że zajdzie rodzinna potrzeba wyższa.
Czas na jaki chciałbym takie konto otworzyć jest nie ważny bo to nie lokata. Pieniądze bym tam trzymał aż do pojawienia się dużo lepszej oferty na rynku.
Odpadają - Eurobank, ING oraz WBK. Myślałem o Polbanku i koncie mocno oszczędzającym gdzie efektywne oprocentowanie to podobno 5,13%, kapitalizacja dzienna, możliwość założenia wielu kont by ominąć "belkę".
Co o tym sądzicie? Nie mam zamiaru w banku brać pożyczki, starać się o kredyt, nic z tych rzeczy, samo leżakowanie pieniędzy na %, plus dopłacanie jakiejś kwoty co miesiąc.
Będę wdzięczny za sugestie,
Pozdrawiam!
Dodam jeszcze, że czytałem, iż w Polbanku na jedno "nazwisko"(?) można założyć 3 konta mocno oszczędzające, co ogranicza kwotę wpłaconą na te konta do 3x17tyś złotych.
Są jakieś banki gdzie nie ma takich ograniczeń, lub gdzie jest większa ilość kont możliwych do przypisania?

Nowe tematy