Konto walutowe euro, a płatność w złotówkach

Dyskusje ogólne na temat bankowości i finansów. Banki w Polsce oraz banki na świecie. Opinie, wymiana informacji i doświadczeń.

Konto walutowe euro, a płatność w złotówkach

napisał patrycja85 » 2010-09-05, 15:26

Witam,
mam może głupie pytanie, ale jestem zielona w kwestiach bankowych i będę wdzięczna gdy ktoś rozwieje moje wątpliwości.
Otóż posiadam konto walutowe EURO w Alior Banku. Aktualnie przebywam za granicą i na tym koncie mam środki finansowe. Chciałam dokonać pewnego zakupu na Allegro, czy jest możliwa zapłata za produkt w złotówkach z konta euro? Czy nastąpi jakieś automatyczne przeliczenie Euro na złotówki? Nie chciałabym, aby po kliknięciu 'Kupuję' na Allegro zamiast 200 zł z konta ubyło mi 200 euro.
pozdrawiam
patrycja85

napisał brandmind » 2010-09-06, 09:23

Witam, oczywiście że możesz dokonać płatności z rachunku walutowego w Alior Banku za zakupy na Allegro. Następnym elementem po zakupieniu jest realizacja płatności, proponuje w tym wypadku skorzystać z opcji "Płacę z allegro" i dokonać płatności za pomocą karty banku. Nastąpi automatyczne przewalutowanie złotówek na euro w którym to jest prowadzony rachunek. Przy tej płatności w przeciwieństwie do zwykłego przelewu, unikniesz kłopotliwego samodzielnego przeliczania płatności złotówkowej na euro z uwzględnieniem aktualnego kursu rozliczeniowego w Alior Banku.

Pozdrawiam, Bogdan
Doradztwo Finansowe on-line Brandmind
brandmind