Lukas - problem

Dyskusje ogólne na temat bankowości i finansów. Banki w Polsce oraz banki na świecie. Opinie, wymiana informacji i doświadczeń.

Lukas - problem

napisał BlueGirl » 2011-06-17, 13:09

Witam,
co można zrobić bankowi, który do tej pory nie uaktualnił biku po zamknięciu kredytu odnawialnego 06.05.11?
Oczywiście cały czas mnie zbywają, jedni mówią, że aktualizacja jest na początku inni że w środku a jeszcze inni że na koniec miesiąca. Jestem wkurzona bo, czekam i czekam i to mi psuje plany. Może ktoś wie co mogę z tym zrobić, żeby mi teraz natychmiast uaktualnili te dane?

pozdrawiam
Gosia
BlueGirl

2-3 miesiące

napisał Mybankiercom » 2011-06-19, 07:00

Witam , okres zbyt krótki do aktualizacji, banki maja obowiązek raz w miesiącu, ale oczywiście mogą to robić częściej . Jak w maju 06.05.2011 zamknęłaś kredyt, to w LB on dopiero zamknie ci się w tym miesiącu , a dopiero w lipcu powinna być aktualizacja w BIk. Zazwyczaj od zamknięcia dowolnego produktu mija 2-3 miesiące do aktualizacji w BIk.
Mybankiercom

napisał BlueGirl » 2011-06-20, 07:21

Mybankiercom napisał(a):Witam , okres zbyt krótki do aktualizacji, banki maja obowiązek raz w miesiącu, ale oczywiście mogą to robić częściej . Jak w maju 06.05.2011 zamknęłaś kredyt, to w LB on dopiero zamknie ci się w tym miesiącu , a dopiero w lipcu powinna być aktualizacja w BIk. Zazwyczaj od zamknięcia dowolnego produktu mija 2-3 miesiące do aktualizacji w BIk.
[/b]

Dzięki za odpowiedź, ale to nie był zwykły kredyt tylko kredyt odnawialny, który zamyka się w 24 godziny i jest już dawno zamknięty bo zaraz za 2 dni mogłam zamknąć konto. Lukas twierdzi że ma miesiąc od zamknięcia na aktualizację, a ten miesiąc już minął. Zresztą powiedzieli mi, że na początku czerwca na pewno będzie już aktualizacja za maj czyli sami nie wiedzą co mówią :/. Oni jakoś od niedawna (~2 lat) współpracują z Bikiem i wyraźnie im to nie idzie. Dla porównania w PKO BP 3 dni po zamknięciu kredytu odnawialnego już była aktualizacja w BIK.

pozdrawiam
Gosia
BlueGirl

pismo

napisał Mybankiercom » 2011-06-21, 05:26

Witam Gosia.

A skąd wiesz czy była aktualizacja w PKO?- pobierałaś może raport w BIK? :)- może jedynie cię przekonywali że takiej aktualizacji dokonali, jeśli tak to miło, że tak szybko działają.

Banki mogą aktualizować częściej niż raz w miesiącu jak np. widocznie jest tak PKO, inne trzymają się tak jak Lukas tej zasady , że raz w miesiącu wystarczy. Ewentualnie napisz pismo z żądaniem szybkiej aktualizacji. Na infolinii mają zapewne tylko pewien zakres wiedzy , nie siedzą w tym więc ich odpowiedzi znacznie mogą się różnić :).

Pozdrawiam Paweł
Mybankiercom

napisał Saturninus » 2011-06-22, 10:33

Kierując pismo o aktualizacji BIKu minie pewnie 3 tyg. zanim ktoś nim się zajmie, więc pewnie raczej nic już nie Pani nie przyspieszy... chyba, że ma Pani znjaomego który jest zatrudniony w LUKAS Banku:)
Saturninus