MultiBank - 9 lat

Dyskusje ogólne na temat bankowości i finansów. Banki w Polsce oraz banki na świecie. Opinie, wymiana informacji i doświadczeń.

MultiBank - 9 lat

napisał PiotrP » 2011-04-29, 11:48

Może ktoś ma pomysł jak sobie poradzić

Na studiach w 2002 roku, założyłem konto w Multibanku. (nie debetowe, chodziło chyba głównie o możliwość zapłaty kartą w internecie). Z konta nie korzystałem, miejsce zamieszkania (stancja) zmieniłem i żyłem sobie w błogiej niewiedzy. W tym roku , po 9 latach, bank wypowiedział mi umowę konta (!) i skierował sprawę do windykacji. ( przez 9 lat, zero kontaktu w trybie list polecony, czy telefon). Windykacja wysłała list polecony na drugi adres na umowie (zameldowania, nie korespondencyjny) i trybie pałki i kija egzekwuje , już swoje, należności. (ok. 1200 zł)

Zdaję sobie sprawę, że bank nie ma obowiązku 'kontaktować się ze mną w tego typu sprawach', wiem też, że bodajże art. 65 o zamknięciu umowy po 2 latach braku ruchu na koncie (mówimy o 9 latach )
bywa przedmiotem interpretacji, ale wg. mnie jest to rażąco negatywny przykład podejścia Banku do klienta(?).
PiotrP

RE:

napisał piotrs1978 » 2011-04-29, 18:49

Zacznij przede wszystkim od kontaktu z Multibankiem i złożeniem reklamacji. Wszystkie sprawy związane z kontem są podane w regulaminach. Jeśli to nie pomoże to spróbuj poradzić się prawnika biegłego w dziedzinie bankowości. Niestety o sprawy bankowe trzeba dbać tak samo jak o sprawy podatkowe.
piotrs1978

napisał MarekB » 2011-04-29, 20:47

Uważaj przy kontakcie z bankiem, aby nie było że uznajesz dług. W myśl prawa dług powinien się przedawnić w ciągu 2 lat (3 lat o ile to dług z tytułu kredytu) i jeżeli taki czas minął bank nie może żądać od Ciebie ani długu ani odsetek.
Uważaj tylko na firmę windykacyjną (o ile bank wynajął taką firmę)
Może Cię ona pozwać do sądu o nakazanie spłaty długu, a sąd wyda jej nakaz zapłaty o ile nie zareagujesz. Sąd nie bada czy dług jest przedawniony czy nie tylko czy istnieje. Dlatego jak dostaniesz jakiekolwiek zawiadomienia z sądu nie wyrzucaj ich tylko przeczytaj i jak to jest orzeczenie o wydanie nakazu zapłaty to pisz skargę.
MarekB