NORDEA - czyli jak wykorzystać klienta

Dyskusje ogólne na temat bankowości i finansów. Banki w Polsce oraz banki na świecie. Opinie, wymiana informacji i doświadczeń.

NORDEA - czyli jak wykorzystać klienta

napisał JB71 » 2010-11-09, 13:51

Witam,

Chciałam ostrzec wszystkich posiadających konto w banku Nordea i tzw. kredyt odnawialny z konta. Jestem klientką banku (wraz z Mężem) od 3 lat. W tym czasie byłam nawet zadowolona z działalności banku. Od 2 lat miałam w nim kredyt odnawialny, co roku przedłużany. Nigdy bank nie miał z nami problemów - pieniądze na odsetki były na koncie zawsze, wpływy regularne - często w większej kwocie niż deklarowana (różne premie, nagrody itp.). Teraz nasz kredyt miał być ponownie przedłużony. Ku naszemu zaskoczeniu, otrzymaliśmy informację, że bank nie odnowi nam kredytu i żąda natychmiastowej spłaty, ponieważ ja lub Mąż figurujemy w BIK. Oczywiście od banku nie dowiedzieliśmy się o co chodzi, musieliśmy czekać na papiery z BIK żeby się dowiedzieć. Okazało się, że w BIKu jest mój Mąż (nieterminowa spłata 1 raty w innym banku - nie zawiniona przez nas, ponieważ bank podał złą kwotę do całkowitej spłaty kredytu i upomniał się o "zaległą" ratę po 2 latach). Udaliśmy się do Nordei z pismem wyjaśniającym i prośbą o przedłużenie kredytu. Powiedziano nam, że rozumieją, że ta zaległość nie była z naszej winy, ale muszą dostać informację od banku którego to dotyczyło, że tak było naprawdę. Ponieważ cała akcja trochę trwała, powiedziano nam, że do czasu wyjaśnienia sprawy przedłużą termin spłaty. Tymczasem, bank który zawinił pisma jeszcze nie wysłał (i nie jest chętny do przyznania się do winy - bo kto jest), a Nordea nie przedłużyła terminu spłaty. W efekcie najpierw zablokowali nam konto (dzień po terminie spłaty), a po następnych dwóch dniach zabrali nam z konta WSZYSTKIE pieniądze, na "zmniejszenie" zaległości. Zostaliśmy bez środków do życia z dnia na dzień. Powiedziano nam nawet, że praktycznie każde pieniądze które wejdą na konto będą automatycznie zabierane na spłatę długu.
Nie znam się może na finansach, tym bardziej, że nigdy nie byłam w takiej sytuacji, ale z tego co wiem, nawet gdy komornik wchodzi na pensję, to nie może zabrać więcej niż pewną kwotę, pozostawiając środki do życia, tymczasem bank Nordea ma to gdzieś, uznając że może po prostu zabrać wszystko. Dlatego ostrzegam wszystkich, którzy zamierzają brać tam kredyt a mają konto - pamiętajcie, że jak się spóźnicie choć dzień, zabiorą Wam wszystko.
JB71