PKO BP, dziwna sprawa z kontem... którego nie ma

Dyskusje ogólne na temat bankowości i finansów. Banki w Polsce oraz banki na świecie. Opinie, wymiana informacji i doświadczeń.

PKO BP, dziwna sprawa z kontem... którego nie ma

napisał eclipse08 » 2010-09-08, 21:22

Witam,

kilka lat temu brałem w pko bp kredyt studencki. Spłacam go do dziś, w bardzo niewielkich kwotach.
Przy podpisywaniu umowy zgodziłem się na założenie konta, na to konto bank przelewał mi co miesiąc pieniądze na studia.

Teraz, kiedy studia dawno za mną, spłacam kredyt z zupełnie innego konta (internetowego) i chciałem to stare, nie używane od kilku lat zamknąć (zapomniałem o nim prawdę mówiąc). Jakież było moje zdziwienie, gdy pani w banku powiedziała mi, że nie ma po moim koncie śladu!
Ma co prawda w komputerze informacje o tym, że miałem u nich kartę, ale numeru konta nie ma w systemie, co wg niej oznacza, że konta fizycznie nie posiadam. Poleciła też, żebym zniszczył kartę debetową do tegoż.

I teraz tak, obawiam się, że znając ten bank za kilkanaście lat to konto może się jednak znaleźć, wraz z odsetkami np. za prowadzenie konta. Może to nie być wielka suma, ale wolałbym tego uniknąć.

Pytanie - czy nie przejmować się zaistniałą sytuacją i założyć, że konto zostało zamoistnie skasowane (jako nie używane), czy jednak jest jakiś sposób, żeby do ww. czarnego scenariusza nie doszło? Czy takie samoczynne kasowanie kont to powszechna praktyka? (dość dziwna przyznaję)

Będę wdzięczny za sugestie
pozdrawiam
Tomasz
eclipse08

napisał kolessdz » 2010-09-14, 14:16

Witam masz umowę na założenie konta w tym banku?Ja polecam iść do kogoś kto jest wyżej niż ta pani i się dowiedzieć co się stało bo zapewne miałeś pobierana opłatę za prowadzenie konta lub też nie ale może to już być spora kwota.
Jak masz umowę to w banku też muszą mieć a konta nie mogli od tak sobie zamknąć nie informując Ciebie.Pozdrawiam.
kolessdz

napisał eclipse08 » 2010-09-17, 20:09

dziękuję, umowy zdaje się nie mam, co dodatkowo komplikuje moją sytuację...
Czy mogę zażądać jakiegoś dokumentu, potwierdzającego że nie mam zobowiązań wobec banku? Czy mogą mi odmówić? Jak w tej sytuacji postępować

Jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas
eclipse08

napisał tatalka99 » 2010-11-08, 21:11

To konto bylo do kredytu, dostales karte na 4 lata, kata po 4 latach traci waznosc. Konta sa zamykane z chwla splaty kredytu, jesli jest na nim 0 zl.
tatalka99