Potwierdzenie przelewu - pieczątka i podpis

Dyskusje ogólne na temat bankowości i finansów. Banki w Polsce oraz banki na świecie. Opinie, wymiana informacji i doświadczeń.

Potwierdzenie przelewu - pieczątka i podpis

napisał discharge » 2011-09-12, 19:15

Nadziwić się nie mogę bankowi BNP Paribas. Mieliśmy już kilka razy sytuację gdy firma (gł. gazociągi) przysyła wezwanie do zapłaty za rzekomo niezapłacone naliczenie sprzed kilkunastu miesięcy. I wtedy ratowało potwierdzenie z pieczątką i podpisem.
Pracownica Banku Paribas na infolinii twierdzi, że zamówienie potwierdzenia w banku, które kosztuje 20 zł, podobnie jak samodzielne wydrukowanie ze strony, nie ma pieczątki i podpisu! :)
Co więcej twierdzi, że wydruk ze strony (bez podpisu) jest dokumentem ważnym i wystarczającym do udowodnienia dokonania przelewu. Jestem w stanie zrozumieć, że dopóki bank istnieje, firma X może sprawdzić iż rzeczywiście taki przelew został dokonany.
Co jednak w przypadku gdy:
A) Bank upada?
B) Firma X nadal twierdzi, że nie ma potwierdzenia dokonania przelewu?
Może wszcząć postępowanie komornicze a ja nie mam nawet jak przed sądem udowodnić, że taki przelew istotnie miała miejsce! Bo w sądzie dowodem jest PAPIER! PAPIER! PAPIER!

PS Miałem założyć konto internetowe w tym Paribasie ale jak mam latać na pocztę z gotówką to mija się z celem :)
Znacie inne banki co ww usług jeszcze nie wykastrowały i walą pieczącią i machają parafki?
discharge

napisał Greg » 2011-09-26, 13:01

Poszukaj sobie banku gdzie na wydruku będzie klauzula "nie wymaga podpisu i pieczątki.."Honorują nawet US to i gazownia powinna.
Greg