Praktyki mBanku

Dyskusje ogólne na temat bankowości i finansów. Banki w Polsce oraz banki na świecie. Opinie, wymiana informacji i doświadczeń.

Praktyki mBanku

napisał krnck » 2011-05-26, 10:55

Mam (jeszcze) konto w mBanku, jak wiadomo konta są darmowe. Bank oferuje inne usługi, które są płatne, np. ubezpieczenia. Żadnych takich usług nie zamawiałem. Dzwonił jeden facet i chciał mi wcisnąć ubezpieczenie - oczywiście nie chciałem żadnego ubezpieczenia. Sprawdzam konto i co widzę "- 24,99" zł zabrane z konta na ubezpieczenie: śmierć w wyniku NW. Jednym słowem "dziki zachód". Jest to oczywiste okradanie klientów. Wydaje mi się, że ten co do mnie dzwonił sam podjął decyzję, bo pewnie ma z tego jakąś prowizję. W dodatku to najdroższe ubezpieczenie! Żadnego potwierdzenia przez Internet, żadnych uposażonych. Kto niby miałby odebrać pieniądze po smierci! Rozbój w biały dzień!
krnck

napisał krnck » 2011-05-26, 15:10

Dzwoniłem do mBanku. W odpowiedzi usłyszałem, że po prostu dali mi to ubezpieczenie na próbę, bez mojej zgody. Ktoś zadecydował za mnie, ale nie muszę go dalej kontynuować. Oczywiście kwoty 24,99 nie zwrócą. Ja uważam taką praktykę za wyłudzenie! Ciekawe, czy takie przypadki są stosowane masowo przez mBank?
krnck

napisał rodzynek2 » 2011-05-26, 19:09

Dają Ci coś na próbę i każą sobie za to płacić? Nawet jazda próbna samochodem jest gratis. Moim zdaniem, to jest wyłudzenie lub kradzież (ale na zasadzie wykroczenia, nie przestępstwa, bo wartość nie przekracza 250 zł). Proponuje zgłoszenie skargi do KNF, sądowi, choć prawnik może drożej kosztować, ale można sądzić też zwrot kosztów.
rodzynek2

napisał czesiek » 2011-05-26, 22:30

Pewnie bedziesz musiał się pofatygować do banku i stworzyć jakieś pismo opisujące tą sytuację. Oczywiście zażądać zwrotu nieprawnie pobranych pieniędzy , o ile to jest związane z tym telefonem , bo może mają takie coś w swoich przepisach o których nie wiedziałeś .Ale takie praktyki trzeba ukracać.
czesiek