Witam Wszystkich serdecznie
Zwracam się do Państwa, kogokolwiek kto zna się na temacie lepiej niż ja o pomoc. A mianowicie sytuacja wygląda następująco. Od pewnego czasu robię interesy z ludźmi z Finlandii, dokonałem takich transakcji już kilka w ciągu ostatnich 2 lat i nie było kłopotu. A tu nagle niespodzianka, dodam przykra niespodzianka. Znalazłem kontrahenta, zapłaciłem za towar (jest to osoba prywatna) dokładnie 7 dni temu, wysłałem samochód po ten towar na adres umówiony z tym Panem i okazało się że mnie oszukał, bo pod tym adresem nic nie było, ale wróćmy do sedna problemu. A mianowicie sprawa wygląda tak że dokłądnie 7 dni temu dokonałem przelewu międzynarodowego w banku PEKAO S.A. przy użyciu systemu swift i użyłem danych które zostały mi dostarczone w umowie przez tego Fina i dodatkowo on potwierdził że dane do przelewu pokrywają się z danymi do odbioru towaru. Więc w porządku zrobiłem przelew, dziś moja ciężarówka miałą odebrac towar no i okazuję się, że nikt nie słyszał o takiej osobie w okolicy. A więc pierwszym moim krokiem było sprawdzenie czy przelew przeszedł i okazuję się, że dotarł, to też zadzwoniłem do oddziału Banku tego mojego kontrahenta w Finlandii i zapytałem czy taka osoba wogule istnieje i jak się okazuje istnieje, tylko że tak imie i nazwisko się zgadza ale adres tego Pana jest zupełnie inny. Jak to wiadomo w takich sytuacjach telefon tego pana przestał odpowiadać, a kierowca poinformował mnie że pod tym lewym adresem zastał tylko jakieś magazyny, zamiast gospodarstwa,
W takim razie chciałbym zapytać czy istnieje podstawa jakakolwiek do złożenia reklamacji w Banku w związku z tym że dane nie zostały dokładnie zweryfikowane, lub ewentualnie proszę o podpowiedź jakie kroki mogę podjąć w tej sytuacji.
Piotr Krynicki

Nowe tematy