Przelew międzynarodowy, wysłane 175 Euro, dotarło 130

Dyskusje ogólne na temat bankowości i finansów. Banki w Polsce oraz banki na świecie. Opinie, wymiana informacji i doświadczeń.

Przelew międzynarodowy, wysłane 175 Euro, dotarło 130

napisał varen » 2011-07-22, 16:35

Witam,
wysłałem zaliczkę 175 Euro (6,5 Euro zapłaciłem dodatkowo za przelew) z Polbanku na chorwackie konto, chorwaci pokazują mi wyciąg z którego wynika, że dostali 130 Euro. Polbank mówi, że dodatkowe koszty musiały powstać w jakimś banku "pośredniczącym". Komiczne jest to, że Polbak rząda teraz dodatkowo opłaty, w nieznanej wysokości, za wyjaśnienie sprawy. Przy robieniu przelewu powiedziano mi, że opłaty za przelew to 6,5 Euro plus koszty przelewu w banku docelowym. Chorwacki bank potrącił za przelew prowizję 1 Euro. 44 Euro "wcieło" po drodze.

Poradzcie proszę co z tym robić. Pani z obsługi Polbanku sama przyznała, że żadanie teraz kasy w niewiadomej ilości za wyjaśnienie kto mi ukradł 44 Euro po drodze, bez jakiejkolwiek gwarancji odzyskania tych pieniędzy to żenada i temat na scenariusz komedii.

Składać reklamację? Ile jest na to czasu? Pisać do nadzoru bankowego?

Pozdrawiam
varen.
varen

napisał rodzynek2 » 2011-07-22, 20:11

Jeżeli był jakiś bank pośredni, to NA PEWNO były dodatkowe koszty. Miałem kiedyś odwrotną sytuacje, przyszły do mnie pieniądze z Czech. Były dodatkowe koszty (pośredniczył Kredyt Bank), a ING wykazywał na wyciągu te wszystkie koszty jakie były po drodze.
rodzynek2

pośrednicy

napisał Mybankiercom » 2011-07-27, 20:47

jak napisał rodzynek , pośrednik musiał być inaczej środki by ci nie zginęły. Warto pytać u źródła gdzie były wysyłane pieniądze , jaką drogą idą środki...

Pozdrawiam Paweł
pomagam na MyBankier.com
Mybankiercom