Przelew z Usa do polski

Dyskusje ogólne na temat bankowości i finansów. Banki w Polsce oraz banki na świecie. Opinie, wymiana informacji i doświadczeń.

Przelew z Usa do polski

napisał rafaltc » 2009-08-08, 07:35

Witam. Mam otrzymać przelew z usa do Polski. Z banku " Bank of america " na " Mbank ".
Podałem wszystkie potrzebne dane w tym swif. Przelew został już przesłany na moje konto
ponieważ dostałem potwierdzenie od tego banku.
Jestem ciemny jeśli chodzi o angielski.
Dostałem niedawno wiadomość od użytkownika banku w usa, że:

" Pieniadze zostaly przeslane na twoje konto, ale zanim pieniadze moga byc przekazane na
twoje konto, bank potrzebuje scanu odbioru przekazu dla weryfikacji, tak aby twoje pieniadze
doszly na twoje konto kiedys. "

Nie rozumiem.. Co muszę zrobić aby pieniądze znalazły się na moim koncie ?
Dodam, że zostały przelane w walucie euro. 6 dni temu.

Proszę o pilną odpowiedz, ponieważ boje się, że pieniądze wrócą na konto właściciela.
rafaltc

napisał Znafca_Tematu » 2009-08-08, 15:31

Podaj tekst w oryginale to będę w stanie pomóc bo chyba tłumaczenie podałeś...
Znafca_Tematu

napisał rafaltc » 2009-08-08, 15:53

thanks for your reply the money has been sent to your Account but before the money can reflect to your Account the Bank need the shipment scan receipt from you for verification so that your money can reflect to your account sametime,sameday,samehour you getback to them with it so i will urge you to get back to them with the shipment scan receipt so that your money can reflecxt to your account immediately....
rafaltc

napisał Znafca_Tematu » 2009-08-09, 13:23

shipment scan receipt - to jest klucz nie do dostarczenia kasy dla ciebie ale do zaksięgowania jej na twoim koncie. Chodzi o pewnego rodzaju potwierdzenie/list przewozowy lub inny dokument uprawniający ciebie to tej kasy.
Banki czasem stosują rózne kontrole - pytanie jednak czy to wysłał do ciebie bank czy instytucja/osoba wysyłająca tobie pieniądze.
MOżesz wejść na stronę Bank Of America i poszukać coś na ten temat... Wydaje mi się to trochę dziwne, że jednak żądają od ciebie dokumentów... Zasadniczo kontroli podlega strona wysyłająca w kwestii formalnej wysyłki przelewów. Odbiorca tylko w kwestii restrykcji i list sankcji więc dziwi mnie takie żądanie.
Ja na twoim miejscu spytałbym dokładnie o jaki dokument chodzi - zaznaczę, że prosta faktura w różnych krajach może inaczej być nazywana: w Czechach spotkałem się z czterema różnymi określeniami. Może to być więc coś banalnego warto jednak dopytać stronę pytającą o to.
Znafca_Tematu