Pytanie

Dyskusje ogólne na temat bankowości i finansów. Banki w Polsce oraz banki na świecie. Opinie, wymiana informacji i doświadczeń.

Pytanie

napisał Barteczek » 2009-09-15, 01:21

Interesuje mnie taka rzecz.

1Czy idąc do banku tylko z numerem konta(powiedzmy że nie znam właściciela),chcąc wpłacąc na nie pieniądze,pracownik banku ma prawo poinforowac mnie do kogo to konto należy?
2Czy pracownik banku ma informację na temat właściciela, jeżeli to konto nie jest z tego banku.(np pytam w zachodnim a konto jest z PKO) mając tylko numer konta z którym przychodzę.
3Czy będe mógł wysłać pieniądze na to konto nie podając żadnych danych właściciela?

Z góry dzięki za odpowidzi.Pozdrawiam
Barteczek

napisał malpka04 » 2009-09-15, 07:41

Barteczek napisał(a):Interesuje mnie taka rzecz.

1Czy idąc do banku tylko z numerem konta(powiedzmy że nie znam właściciela),chcąc wpłacąc na nie pieniądze,pracownik banku ma prawo poinforowac mnie do kogo to konto należy?
2Czy pracownik banku ma informację na temat właściciela, jeżeli to konto nie jest z tego banku.(np pytam w zachodnim a konto jest z PKO) mając tylko numer konta z którym przychodzę.
3Czy będe mógł wysłać pieniądze na to konto nie podając żadnych danych właściciela?

Z góry dzięki za odpowidzi.Pozdrawiam

1) to raczej Ty musisz wiedzieć do kogo to konto należy. pracownik może zapytać o nazwisko właściciela, aby potwierdzić prawidłowość numeru.
2) nie
3) zależy od systemu, ale musiałbyś znać przynajmniej imię i nazwisko odbiorcy przelewu
malpka04

napisał Barteczek » 2009-09-15, 10:14

Dzięki za odpowiedź,ale widze pewną rozbierzność,odpowiadasz w 1 pytaniu że ,,pracownik może zapytać o nazwisko właściciela, aby potwierdzić prawidłowość numeru. a na drugie pytanie odpowiadzasz przecząco...czyli jednak musi mieć informację na temat właściciela konta skoro ma coś potwierdzać.
Barteczek

napisał malpka04 » 2009-09-15, 17:46

Barteczek napisał(a):Dzięki za odpowiedź,ale widze pewną rozbierzność,odpowiadasz w 1 pytaniu że ,,pracownik może zapytać o nazwisko właściciela, aby potwierdzić prawidłowość numeru. a na drugie pytanie odpowiadzasz przecząco...czyli jednak musi mieć informację na temat właściciela konta skoro ma coś potwierdzać.

Mi się wydaje, że odpowiedziałam zgodnie z tym, co pisałeś, po prostu nie określiłeś jasno o co Ci chodzi. Idąc do WBK z numerem konta PKO - pracownik banku nic Ci na temat tego konta nie powie, bo niby skąd ma mieć wgląd w system PKO. Jeśli chcesz zrobić wpłatę na jakiekolwiek konto, musisz wiedzieć do kogo ono należy.
malpka04

napisał Znafca_Tematu » 2009-09-16, 19:35

Pozwolę się trochę wtrącić:

Ad 1. Idąc tylko z numerem konta nie swoim nic na temat tego konta u nikogo się nie dowiesz (Ustawa o ochronie danych osobowych, procedury bankowe). Czyli pracownik żadnego banku nie ma prawa powiedzieć tobie nic o tym koncie.

Ad. 2. Bank "A" nie ma informacji o właścicielu konta w banku "B". Sprawa prosta jak naleśnik.

Ad. 3. Nie - pierwszy powód: większość banków żąda podania nazwy odbiorcy. Drugi powód: jeśli pomylisz się w rachunku a podasz właściwą nazwę odbiorcy masz szanse na reklamacje i odkręcenie tematu. Jak nie podasz - twoje szanse maleją lub znikają...

Jeśli jeszcze w czymś mogę pomóc pisz.

Pozdro,
Znafca_Tematu