Transfer miedzynarodowy z Natwest lub Nationwide do Polski

Dyskusje ogólne na temat bankowości i finansów. Banki w Polsce oraz banki na świecie. Opinie, wymiana informacji i doświadczeń.

Transfer miedzynarodowy z Natwest lub Nationwide do Polski

napisał Mieszko » 2010-02-04, 10:42

Witam.Chce przetransferowac £ ze zwykego current account w Natwest Bank lub Nationwide do Polski.Pytanie ile bedzie mnie kosztowal przelew do PKO BP lub Mbanku. Przelew bylby wykonany na konto walutowe w £.Z informacji jakie uzyskalem w bankach angielskich jest to koszt 20£ lub 27£.Ale jest to wylacznie koszt jaki ponosi bank z ktorego wysylam pieniadze.Probowalem zdobyc informacje na temat kosztow bankow posredniczacych ale nikt mi niepotrafil podac rzeczowej odpowiedzi.W Natwest napomkneli cos o 8.5£ oplacie natomiast w Nationwide jest to zagadka niedorozwiazania...
Czy ktos transferowal pieniadze do Polski z tych bankow i moze podac informacje o dodatkowych kosztach (jesli sa). Czy funty w trakcie transferu sa przewalutowane na euro a nastepnie na funty w banku docelowym ?
Niestety Natwest nie oferuje juz kont Welcome gdzie przelew byl darmowy.

PS.
Koszty bankow polskich sa mi znane i jako wysylajacy chce poniesc wszystkie obciazenia zwiazane z transferem.
Mieszko

napisał Znafca_Tematu » 2010-02-04, 13:04

Jeśli chcesz mieć pewność, że cała kwota dotrze do Polski musisz wybrać opcję kosztów OUR czyli zgodzić się na pokrycie wszystkich kosztów: zarówno swojego banku w UK, banków pośredniczących oraz banku w Polsce.
Średnio banki pośredniczące biorą 15 EUR per przelew ale moga być różnice.
Zastanów się, czy nie lepiej przesłać EUR jako SEPA - masz wtedy gwarancję dostarczenia pełnej kwoty przelewu i nie będzie kosztów banków pośredniczących gdyż w przelewach SEPA nie występują.
Znafca_Tematu

napisał Mieszko » 2010-02-04, 14:05

Opcja OUR to wiem.Nie chce wymieniac funtow na euro wiec SEPA niewchodzi w gre.
Srednia oplata 15 euro ?? Czy jest ona stala kiedy przesylam 100,1000,10000 czy 100000 ? Znafca_Tematu czy wiesz czy zgadujesz ?? Moze znajdzie sie ktos kto wysylal w ten sposob pieniadze ?
Mieszko

napisał Znafca_Tematu » 2010-02-04, 17:23

Znam koszty z 10-letniej praktyki pracy w banku przy operacjach. Jeśli nie chcesz przewalutowania i SEPY ani opcji OUR to nie możesz liczyć na to że bank poda ci jaką stawkę pobierze każdy bank w drodze. możesz uzyskać informację tylko na pierwszym poziomie czyli banku korespondenta z którym relacje ma twój bank.
Znafca_Tematu

napisał Znafca_Tematu » 2010-02-04, 17:24

aha - opłaty mogą ale nie muszą być zależne od kwoty.
Znafca_Tematu

napisał Mieszko » 2010-02-04, 19:18

Hej,chyba wkradla tu sie pewna niescislosc.Pieniadze transferuje z opcja OUT ale czy funty moge wyslac przelewem SEPA (bez przewalutowania na euro) na konto tez w funtach ? Co mnie zaskakuje to ze nie moge sie dowiedziec jaki jest koszt banku posredniego w calej tej tranzakcji.(Moze akurat w przypadku ktory zaprezentowalem go nie ma ??) Probowalem podac SWIFT banku do ktorego chce przeslac pieniadze ale i tak niedostalem jednoznacznej odpowiedzi.Przeciez 'intermediate bank' tez stosuje jakas taryfe a z tym bankiem ma podpisana umowe bank z ktorego wysylam pieniadze.Wyglada to tak ze nabywam usluge i nie wiem ile bedzie kosztowala.... :evil: Nie chce urzywac mocniejszych slow ale ktos robi z ludzi balona.
Mieszko

napisał Znafca_Tematu » 2010-02-05, 17:11

Przelewy SEPA mogą być realizowane tylko w walucie EUR także inna odpada...
W kwestii opłat muszę cię zmartwić: nawet jeśli uzyskasz informację przez jakie banki twój przelew będzie szedł nie zawsze uda ci się uzyskać informacje jaką stawkę zapłacisz. Generalnie banki zasady współpracy między sobą regulują offline - czasami publikują na strona general terms & conditions dla banków ale to też może nie odzwierciedlać całości.
Po to właśnie powstała SEPA, aby nie było problemu z opłatami.
Mam propozycję rozwiązania: ustal, przez jakie banki będzie szła płatność.
Jeśli będzie szła przez kraje, które zaimplementowały dyrektywę PSD u siebie to prawie jesteśmy w domu - dyrektywa gwarantuje przesyłanie pełnej kwoty przelewu przy opcji kosztów SHA.
Pozostaje ustalić tobie ile weźmie sobie PKO za przelew z opcją kosztów SHA oraz czy nie weźmie nic z kwoty przelewu.

Daj znać jeśli będe mógł jakoś pomóc.
Znafca_Tematu

napisał tatalka99 » 2010-02-05, 18:29

Znafca_Tematu napisał(a):Przelewy SEPA mogą być realizowane tylko w walucie EUR także inna odpada...
W kwestii opłat muszę cię zmartwić: nawet jeśli uzyskasz informację przez jakie banki twój przelew będzie szedł nie zawsze uda ci się uzyskać informacje jaką stawkę zapłacisz. Generalnie banki zasady współpracy między sobą regulują offline - czasami publikują na strona general terms & conditions dla banków ale to też może nie odzwierciedlać całości.
Po to właśnie powstała SEPA, aby nie było problemu z opłatami.
Mam propozycję rozwiązania: ustal, przez jakie banki będzie szła płatność.
Jeśli będzie szła przez kraje, które zaimplementowały dyrektywę PSD u siebie to prawie jesteśmy w domu - dyrektywa gwarantuje przesyłanie pełnej kwoty przelewu przy opcji kosztów SHA.
Pozostaje ustalić tobie ile weźmie sobie PKO za przelew z opcją kosztów SHA oraz czy nie weźmie nic z kwoty przelewu.

Daj znać jeśli będe mógł jakoś pomóc.

Z kwoty przelewu nic nie wezmie, a koszty przelewu to od 15 zl do 100 zl.
tatalka99

napisał Mieszko » 2010-02-08, 21:31

W oddziale banku PKO BP w Londynie na pytanie o koszt przelewu SHO nejpierw uslyszalem 1.5%kwoty :shock: :shock: a chwile pozniej 0.15% ale poradzono mi zebym dzwonil do Polski bo tam beda wiedzieli dokladnie..... :?
Na stronie powyzszego banku znalazlem info o rodzjach wyplat min.SEPA oraz EOG.Czy ktos z szanownych forumowiczow wie co kryje sie za terminem EOG ?
Mieszko

napisał tatalka99 » 2010-02-08, 21:48

Mieszko napisał(a):W oddziale banku PKO BP w Londynie na pytanie o koszt przelewu SHO nejpierw uslyszalem 1.5%kwoty :shock: :shock: a chwile pozniej 0.15% ale poradzono mi zebym dzwonil do Polski bo tam beda wiedzieli dokladnie..... :?
Na stronie powyzszego banku znalazlem info o rodzjach wyplat min.SEPA oraz EOG.Czy ktos z szanownych forumowiczow wie co kryje sie za terminem EOG ?

To jest prawie to samo co SEPA tylko, ze mozna to wyslac w krajach Unii Europejskiej, ktory jest tylko wtedy kiedy Pan pokrywa wszystkie koszty czyli zleceniodawca, tu juz sa wyzsze koszta.
tatalka99

Następna strona