uciekajcie z mBanku!

Dyskusje ogólne na temat bankowości i finansów. Banki w Polsce oraz banki na świecie. Opinie, wymiana informacji i doświadczeń.

uciekajcie z mBanku!

napisał jolanta55 » 2009-06-16, 14:08

W ciągu dwu miesięcy załatwiałam w mBanku 3 sprawy, z których dwie zostały załatwione wręcz skandalicznie! Opinia o moim rachunku została wysłana do zupełnie obcego człowieka!
Druga sprawa: potwierdzony wydruk z konta obiecano wysłać w ciągu trzech dni. Kilka razy tłumaczyłam, że od tego bardzo dużo zależy i poniosę znaczną stratę w przypadku opóźnienia. Po 10 dniach przyszedł wydruk.... z konta mojego pracownika, którego jestem pełnomocnikiem !!!! Żądałam, by smarkula, która zawaliła sprawę przywiozła mi dokument do domu, ale na infolinii bezczelnie zaproponowano mi, bym... zapłaciła za kuriera !!! to przywiozą mi dobry wydruk do domu! Kurier jechał od piątku do wtorku (dzisiaj) i kazał zapłacić 25 zł! Dla nich klient, który ma 80 000 obrotu miesięcznie to śmieć! Tylko bardzo ciężka choroba i brak sił spowodował, że jeszcze nie zlikwidowałam tam konta, wiąże się to bowiem z likwidacją kont kilku osób. Zrobię to gdy tylko stanę na nogi - a byłam przecież klientką tego banku niemal od początku jego istnienia. Był dobry do drobnych spraw, ale teraz jego poziom sięgnął dna.
jolanta55

napisał janj » 2011-02-07, 18:26

Całkowicie się zgadzam, przeżył podobne historie. Nigdy więcej wirtualnych gnębicieli!!!
janj

napisał mrowek » 2011-02-08, 23:32

Ostatnio mBank sie chyba jakoś zbyt pewnie poczuł, jeszcze niedawno to był jeden z lepszych banków, a teraz syf kiła i mogiła.
mrowek

kara za nie używanie karty debetowej

napisał zgroza » 2011-06-14, 08:26

Moi drodzy!

Pragnę was poinformować, że po 6 latach zmieniam zdanie na temat mBanku i wyprowadzam stamtąd swoje pieniądze. Wszystkich, których w międzyczasie zachęcałem do przeniesienia się do mBanku serdecznie przepraszam - zupełnie niepotrzebnie się ośmieszyłem.

Powód jest bardzo prosty: mBank od sierpnia wprowadza opłaty za "nie płacenie" kartą. I nie chodzi mi o wysokość tej opłaty (2zł od każdej posiadanej karty), ale o ZASADĘ: przez tyle lat ten bank OBIECYWAŁ (wiem, naiwny byłem), że to konto jest (i pozostanie!) darmowe, tzn. bez opłat za korzystanie z konta - w zamian zgodziłem się na pewne niedogodności wynikające z tej "darmowości", nie występujące w bankach nie-internetowych. Jeszcze nie tak dawno (w poprzednim roku) bank próbował "zachęcić" ludzi do płacenia kartą przez zorganizowanie konkursu dla tych, którzy dokonują zakupów płacąc kartą - najwyraźniej metoda była mało skuteczna: trzeba było jednak ludzi ZMUSIĆ...

Ja doskonale rozumiem, że bank to nie dobry wujek i nie ma tu miejsca na żadne sentymenty, a - jak by nie patrzeć - od płatności kartą bank pobiera prowizje, natomiast od wypłat w bankomacie, nie (jeszcze musi opłacać koszty utrzymania bankomatów). Nie zmienia to jednak faktu, że nigdy nie pilnowałem, czy w tym miesiącu zapłaciłem 80zł kartą, a 1500zł wyciągnąłem z bankomatu, czy może odwrotnie - i nadal nie zamierzam tego pilnować.

Straciłem zaufanie do mBanku - po wycięciu takiego numeru nie mogę już naiwnie ufać, że "na pewno" za kilka miesięcy kierownictwu mBanku nie przyjdzie do głowy chociażby wprowadzenie opłat za przelewy. Nie przeczę, bank ten ma sporo dobrych stron, niemniej (jak widać), już każe sobie za to płacić. Nie zamierzam w tym uczestniczyć - jeszcze parę lat temu mBank nie miał konkurencji: teraz już ma, ISTNIEJĄ banki internetowe, które mają - już teraz - bardziej atrakcyjną ofertę.

I każdemu z was - o ile macie tam konto - również proponuję poważnie się zastanowić, czy chcecie ryzykować kolejne zaskakujące elementy "polityki biznesowej" mBanku. Jeszcze raz: przykro mi, że się tak wygłupiłem i tak gorąco zachęcałem do przeniesienia się do mBanku.

Na pocieszenie dodam, że w obecnej sytuacji przeniesienie się do innego banku jest śmiesznie proste - i bezpłatne. Brak lojalności ze strony banku może bez trudu skutkować również brakiem lojalności klienta - nie ma żadnego przymusu. Żyjemy w wolnym kraju.

Korzystajmy z tej wolności :)
zgroza

napisał rodzynek2 » 2011-06-14, 09:51

Po pierwsze nie panikuj. Po drugie nie spiesz się ze zmianą, bo pośpiech jest złym doradcą.
Większość banków ma płatną kartę (i to więcej niż 2 zł) i też mają zwolnienia z opłaty warunkowaną płatnościami kartą na odpowiednią kwotę. Więc zanim zmienisz bank dobrze to skalkuluj.
rodzynek2

napisał TerminalePoznan » 2011-06-14, 20:34

Po tych zmianach co mBank planuje wprowadzić od sierpnia też chyba zlikwiduje konto. Niby to tylko 2 zł miesięcznie ale poszedłem do nich tylko dlatego, że było całkowicie za darmo. A dla mnie jako studenta to najbardziej sie liczy :)
TerminalePoznan

napisał rodzynek2 » 2011-06-14, 21:28

No cóż nie ma nic za darmo. :D
rodzynek2

napisał piotrek » 2011-06-15, 07:58

Za darmo nic nie ma to właśnie pokazuje mBank.
No cóż w ten sposób pozbawia się swojego głónego "asa" - "darmowości bez gwiazdek".
Jest pierwsza gwiazdka.
Ale tak to jest jak sie ma za dużo klientów.

Teraz juz oferta mbanku, niczym wyróżniać się nie będzie spośród innych porównywalnych
piotrek

napisał anna1351 » 2011-09-02, 11:34

Nie jestem zadowolona z Mbanku :oops: i ci co chca sobie zalozyc to odradzam
anna1351