udostępnienie informacji o stanie rachunku osobie postronnej

Dyskusje ogólne na temat bankowości i finansów. Banki w Polsce oraz banki na świecie. Opinie, wymiana informacji i doświadczeń.

udostępnienie informacji o stanie rachunku osobie postronnej

napisał maciejsz » 2008-12-20, 13:26

Posiadam kredyt w banku BZ WBK.
Miała miejsce następująca sytuacja:
mijał dzień spłaty jednej z rat kredytu, a ja, jako że znalazłem się w ciężkiej sytuacji finansowej, poprosiłem o przysługę (wpłatę brakującej kwoty w oddziale banku, w kasie) rodziców.
Rodzice udali się do banku i tam osoba obsługująca kasę (był błąd w podanym przeze mnie numarze konta, więc sprawdzała po imieniu i nazwisku) podała moim rodzicom informację o moim zadłużeniu (kredyt konsumpcyjny) oraz o całości wysokości kredytu.
Abstrahując od faktu, że skorzystałem z pomocy rodziców jednorazowo i nie miałem zamiaru martwić ich całą sytuacją - chyba nie powinno się to zdarzyć?

Czy bank ma prawo udostępniaćtakie informacje osobom postronnym, nawet rodzinie?

Czy powinienem zwrócić się gdzies z zażaleniem? Czy może zaistnieć możliwość wytoczenia bankowi procesu w związku z zaistniałą sytuacją? Powinienem podjąc jakieś kroki?

Z góry dziękuję za fachową pomoc i opinie :)

pozdrawiam serdecznie,
Maciej
maciejsz

Re: udostępnienie informacji o stanie rachunku osobie postro

napisał piotrs1978 » 2008-12-26, 13:48

maciejsz napisał(a):Posiadam kredyt w banku BZ WBK.
Miała miejsce następująca sytuacja:
mijał dzień spłaty jednej z rat kredytu, a ja, jako że znalazłem się w ciężkiej sytuacji finansowej, poprosiłem o przysługę (wpłatę brakującej kwoty w oddziale banku, w kasie) rodziców.
Rodzice udali się do banku i tam osoba obsługująca kasę (był błąd w podanym przeze mnie numarze konta, więc sprawdzała po imieniu i nazwisku) podała moim rodzicom informację o moim zadłużeniu (kredyt konsumpcyjny) oraz o całości wysokości kredytu.
Abstrahując od faktu, że skorzystałem z pomocy rodziców jednorazowo i nie miałem zamiaru martwić ich całą sytuacją - chyba nie powinno się to zdarzyć?

Czy bank ma prawo udostępniaćtakie informacje osobom postronnym, nawet rodzinie?

Czy powinienem zwrócić się gdzies z zażaleniem? Czy może zaistnieć możliwość wytoczenia bankowi procesu w związku z zaistniałą sytuacją? Powinienem podjąc jakieś kroki?

Z góry dziękuję za fachową pomoc i opinie :)

pozdrawiam serdecznie,
Maciej

Pracownik banku nie może udzielać informacji osobom postronnym (nawet jeżeli są z rodziny). Dlatego też udzielając informację twoim rodzicom (o ile nie byli współkredytobiorcami)o stanie zadłużenia złamał tajemnicę służbową. Możesz złożyć zażalenie - najlepiej na piśmie do bezpośredniego przełożonego danego pracownika. Możesz też oczywiście podjąć kroki prawne, choć lepiej wcześniej wyjaśnić sytuację w banku.
piotrs1978