Upadłość banku

Dyskusje ogólne na temat bankowości i finansów. Banki w Polsce oraz banki na świecie. Opinie, wymiana informacji i doświadczeń.

Upadłość banku

napisaÅ‚ zorak » 2011-08-14, 01:27

Witam
Ponieważ jestem nową osobą to chcciałbym się przywitać i mówię wszystkim dzień dobry :)
Mam takie pytanie, nasunęło mi się ono w wyniku ostatnich wydarzeń na giełdach i rynkach finansowych.
Czy jest taka możliwość żeby w Polsce upadł jakiś bank? Jak wiadomo jedynym chyba polskim bankiem jest PKO BP, natomiast właścicielami innych banków działających w Polsce są instytucje zagraniczne we Francji, Niemczech czy Hiszpanii. I teraz, jeżeli np. we Francji dzieje się źle z gospodarką, to czy bank należący do instytucji z Francji może wycofać się z naszego rynku i upaść? Czy bank może utracić płynność finansową?
Banki poddawane są tzw. Stres testom i czy można gdzieś zobaczyć wyniki jakie osiągnęły banki w Polsce i jak sobie poradziły?
zorak

napisaÅ‚ Saturninus » 2011-08-15, 22:36

Bank jak każda firma może upaść. Jednakże mając BFG proszę nie martwić się o swoje środki ( no chyba, że jest więcej niż równowartość 100 tys. euro ). Grupa kapitałowa może też wycofać się z rynku sprzedając udziały ( Allied Irish Bank zbył akcje na rzecz grupy Santander w zeszłym roku ). Wyniki stress testów są ogólnodostępne więc życzę miłej lektury ( ostatnio był jakoś w lipcu ).
Saturninus

napisaÅ‚ Sawa30 » 2011-08-31, 14:13

Tylko jak się przyjrzeć zabezpieczeniom i poziomowi stanu środków zabezpieczających to SKOKi są bardziej bezpieczne od banków.
BFG posiada finanse na poziomie 1,5% wszystkich zgromadzonych depozytów, a fundusz zabezpieczający SKOKi ok 2,9%.
Czy bank może upaść - może, ale dawno tego w Polsce nie było na szczęście. :D
Sawa30

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] i 5 gości