zapytania w BIOZ bez zgody Klienta

Dyskusje ogólne na temat bankowości i finansów. Banki w Polsce oraz banki na świecie. Opinie, wymiana informacji i doświadczeń.

zapytania w BIOZ bez zgody Klienta

napisał IloveEB » 2011-04-30, 08:02

Mam ogromny problem z jednym z Banków.
Pracownicy Oddziałów tego Banku bezpodstawnie i bezprawnie dopuszczają się nadużyć w kwestii robienia samowolnych bez zgody i wiedzy Klienta zapytań kredytowych w bazie BIOZ. Zgodnie z informacjami na stronie BIK banki samoczynnie mają prawo robić jedynie zapytania monitorujące a zapytania kredytowe wymagają pisemnej zgody Klienta, która jest ważna 30 dni. W moim przypadku bank ten 5 krotnie dopuścił się takiego nadużycia zapytując za każdym razem o kredyt na 120 000 PLN. O sytuacji dowiedziałem się w momencie odmowy udzielenia kredytu przez konkurencyjny bank, który z powodu dużej ilości zapytań kredytowych nie udzielił mi kredytu. Pobrałem swoją historię kredytową i ku mojemu zdziwieniu z raportu BIK jasno wynikało, że na przełomie 7 miesięcy 5 krotnie ubiegałem się o kredyt co absolutnie nie miało miejsca. Miesiąc temu zwróciłem się z tą sprawą w formie reklamacji do Dyrektora Biura PR i Komunikacji rzeczonego Banku, ale z sytuacji za wiele nie wynikło.
Na stronach internetowych doszukałem się informacji, że nie jestem jedyną osobą, którą Bank tak potraktował, ale i z własnej inwestygacji wiem, że proces jest globalny. Obecnie 4 moich znajomych również pobrało własne raporty BIK i tak jak ja mają zapytania kredytowe tego Banku „z kosmosu”.
Zastanawiam się też czy pracownicy tego banku nie próbowali wyłudzać kredytów na nazwiska byłych Klientów.
Co można zrobić w tej sprawie by Bank potraktował ją poważnie a dane potencjalnych Klientów nie były wykorzystywane nie zgodnie z ich przeznaczeniem?
IloveEB

napisał MarekB » 2011-04-30, 08:31

Na pewno warto byłoby się zwrócić do KNF aby przyjrzał się sprawie.
Jeżeli natomiast poniosłeś stratę w związku z nieudzieleniem kredytu to warto dochodzić swoich spraw na drodze sądowej. Zacząłbym od arbitra bankowego przy Związku Banków Polskich (koszt 50 zł, kwota roszczenia do 8000 złotych).
Zawsze też możesz zainteresować media. Redaktor Samcik z Wyborczej się głównie zajmuje takimi sprawami.

Co do reklamacji to bym złożył ją raz jeszcze. Raz do samego oddziały banku z którego wypłynęły zapytania z zadaniem o przedstawienie Twojej zgody. A drugie to reklamacja tych poprzednich reklamacji.

A jeżeli masz 100% pewności że nie udzielałeś żadnej zgody to jest to już poświadczenie nieprawdy przez bank i to jest sprawa dla prokuratury i policji.
MarekB