Druga studencka karta kredytowa

Wszystko na temat kart kredytowych.

Druga studencka karta kredytowa

napisaÅ‚ gfker » 2010-07-05, 15:35

Posiadam studencką kartę kredytową w BZ WBK oraz rachunek w tym samym banku. Limit tej karty to 1500zł. Spłacałem ją regularnie odkąd ją posiadam, czyli prawie rok. Nadchodzą wakacje i chciałbym mieć nieco większy limit. Dlatego zastanawiam się czy istnieje taka możliwość aby dostać drugą studencką kartę kredytową. Sprawdzałem w mBanku bo wniosek się składa przez internet i nie ma takiej możliwości bo trzeba zaznaczyć oświadczenie, że nie posiada się żadnych kredytów a ja mam tę kartę i na pewno jest to gdzies w hostorii w BIKu. Natomiast w Kredyt Banku trzeba wypełnić po prostu jakie posiada się limity kredytowe, oraz nie trzeba mieć rachunku u nich. Myślicie, że warto się fatygować czy po prostu odłożyć wyjazd i czekać na wypłatę?
gfker

napisaÅ‚ brandmind » 2010-07-06, 11:59

Witam,
spróbuj zawnioskować o zwiększenie limitu w posiadanej karcie. Jeżeli Twoje dochody na to nie pozwalają, uzyskanie nowej karty najprawdopodobniej również okaże się niemożliwe, gdyż nowy bank sprawdzi zdolność kredytową i poprosi o udokumentowanie dochodów. Finansowanie wyjazdu kartą kredytową jest kosztownym pomysłem, osobiście poczekałabym na wypłatę ;)

Pozdrawiam :) Joanna
Doradca Finansowy Brandmind
brandmind

napisaÅ‚ gfker » 2010-07-06, 16:51

Dzięki za odpowiedź.
Generalnie z tego co wyczytałem w różnych zestawieniach jest kilka banków, które nie wymagają rachunku u siebie oraz wpływów na konto by wydać taką kartę, więc co może być kryterium przyznawania jej, historia w BIK, to, że mam już jakieś kredyty (chodzi mi o kartę) czy coś innego? Niejednokrotnie w internecie znalazłem posty osób, które mają po 2 kredytowe karty studenckie.
gfker

napisaÅ‚ brandmind » 2010-07-07, 10:30

Witam,
jeżeli bank nie stawia wymogu posiadania ROR, należy wykazać regularne dochody bez względu na ich źródło. Dodatkowo wniosek o wydanie karty zawiera informacje finansowe, a więc i o limitach kredytowych. Decyzja wydawana jest zawsze po sprawdzeniu historii BIK oraz ocenie sytuacji finansowej wnioskującego. Karty dla studentów reklamuje się jako produkt nie objęty badaniem zdolności kredytowej. Niektóre rzeczywiście można uzyskać w oparciu o oświadczenie rodziców (ING), ale ich limit to 500 zł. Te z wyższym, jak np. w Kredyt Banku objęte są dodatkowym wymogiem uzyskiwania stałych dochodów z tytułu pracy zarobkowej. Jeżeli łączne dochody okażą się wystarczające do spłaty zobowiązań z dwóch kart, otrzymanie dodatkowej nie powinno stanowić problemu.

Pozdrawiam :) Joanna
Doradca Finansowy Brandmind
brandmind

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości