Karta BZWBK - odrzucona transakcja a pomniejszony stan konta

Wszystko na temat kart kredytowych.

Karta BZWBK - odrzucona transakcja a pomniejszony stan konta

napisał matejko » 2008-12-07, 15:08

Witam,

Posiadam konto "<30" w banku BZWBK a wraz z nim kartę płatniczą VISA.
mam problem ponieważ wczoraj poszedłem do sklepu by zrobić zakupy, przy kasie chciałem zapłacić kartą ale ekspedientka poinformowała mnie że transakcja została odrzucona, ponowna próba zapłacenia kartą przyniosła ten sam efekt. Mój problem polega, na tym że stan mojego konta został pomniejszony o kwotę jaką musiałem zapłacić przy kasie. A jak już napisałem wcale za zakupy nie zapłaciłem bo się to nie udało. Oczywiście stan środków na koncie przewyższał znacznie kwotę potrzebną do zapłaty.

Czy ktoś już może się spotkał z takim przypadkiem, lub wie coś więcej na ten temat? Proszę o jakieś porady/ podpowiedzi na odzyskanie pieniędzy...

Z góry dziękuję za poświęcony mi czas.
Pozdrawiam.
matejko

napisał chiara » 2009-02-09, 20:25

jestem w podobnej sytuacji w ING .Zapłaciłam ich kartą w sklepie 1709 - pierwsza transakcja była odrzucona a druga poprawna na początek zablokowali mi 2 razy tą kwotę zlozylam w banku reklamacje - odblokowali a po paru dniach i tak zciagneli mi 2 x ta kwote. 2 razy obciążyli mnie tą samą kwotą. Na rozpatrzenie reklamacji ustalili sobie termin 60 dni i mają to w d... a ja zostałam bez grosza i z rachunkami. ZŁODZIEJE
chiara

Brak kompetencji, ignorancja, nierzetelność bzwbk

napisał shomer » 2009-09-22, 16:38

Witam, dokonując zakupu kartą kredytową bzwbk na kwotę 2500pln terminal w sklepie wydrukował transakcję odrzuconą nie podając przyczyny odrzucenia. Wiedząc że na koncie mam więcej środków zadzwoniłem na infolinię 801 655555 i połączyłem się z operatorem i pytam dlaczego odrzucona jest transakcja? Byłem przekonany że usłyszę od operatora bzwbk coś w tym stylu
"proszę się nie martwić pańskie środki są bezpieczne, dlaczego transakcja jest odrzucona wyjaśnimy z Centrum Serwisowym (operator katr w sklepie właściciel terminala) itd." niestety to co usłyszałem przeszło moje najśmielsze oczekiwania.
Otóż proszę sobie wyobrazić że operator poinformował mnie że kwota 2500 została zablokowana ponieważ wpłyneło poprawne zapytanie o tę kwotę i operator bzwbk nie rozumie dlaczego transakcja jest odrzucona.
Mówię że mam przed sobą wydruk z terminala gdzie jest czarne na białym że transakcja jest anulowana i ta kwota nie powinna być zablokowana i powinienem mieć możliwość dokonania płatności. Operator bzwbk poinformował mnie że właściciel sklepu ma to wyjaśnić i zadzwonić do serwisu obsługującego jego terminal i tam zapytać się dlaczego transakcja jest anulowana. Poprosiłem uprzejmie pana z obsługi o taki telefon, cały czas mając połączenie z centrum bzwbk, odpowiedź którą udzielił operator terminal sprzedawcy była taka że bank bzwbk odpowiedział negatywnie na poprawne zapytanie nie podając przyczyny. Przekazałem tę informację operatorowi z którym byłem cały czas połączony. Operator bzwbk odpowiedział tak:
Jeżeli serwis terminala napisze im pismo że transakcja jest anulowana i wyśle faksem takie pismo to odblokują mi te pieniądze jeszcze dzisiaj jeżeli nie i przez najbliższe siedem dni nikt nie upmni się o tą kwotę to też zostanie ta kwota odblokowana i się rozłączył. Niedowiary, coś nieprawdopodobnego. Poprosiłem znów sprzedawcę o telefon do swojego centrum z zapytaniem czy wyślą taki fax do banku sprzedawca poraz kolejny zadzwonił do serwisu i pani już w rozmowie ze mną powiedziała że owszem wyślą taki faks pod warunkiem że to bzwbk wystąpi z prośbą na piśmie o taką informację i przefaksuje ją do ich centrali. Pani podała mi nr faksu wraz z nagłówkiem dzwonie drugi raz do swojego centrum przez 5 minut nikt nie odbiera nie rezygnuję i w końcu mam połączenie oczywiście inna osoba tłumaczę od początku i proszę o ten faks do centrum obsługi terminala, a operator bzwbk do mnie, że to oni są od odbierania faksów a nie od wysyłania, i tutaj moja cierpliwość się skończyła.
Klienci sklepu, Pan sprzedawca (bardzo miły gość) wszyscy starają się zrozumieć sytuację nikt nie marudzi że czeka na swoją kolej że się spieszy, a ja zażenowany z telefonem przy uchu staram się rozwiązać problem więc wygarnołem, że rozwiążę umowę na tę i inne katry w bzwbk bo zamiast pomocy muszę walczyć o swoje pieniądze z niekompetęcją i z nierzyczliwością.
I co się stało operator poinformował mnie że "visa" anulowała tę operację i w tej chwili mogę dokonać zakupu.
Na pytanie dlaczego tak się stało że jeszcze 15 minut temu tylko faks lub upłynięcie karencji 7-dmio dniowej mogło odblokować moje środki nie otrzymałem odpowiedzi więc złożyłem reklamację jak ją otrzymam to się z Wami podzielę.
shomer