napisał rodzynek2 » 2009-11-06, 19:19
Trudna sprawa, ponieważ wątpię, czy znajdziesz banki, który wyda Ci kartę kredytową bez jakichkolwiek dochodów. Chyba, że oszczędności, które masz są naprawdę duże i bank będzie chciał Cię zatrzymać jako klienta. Z powodu kryzysu banki już nie rozdają kart na prawo i lewo. Ale jak się uprzesz, to najpierw sprawdź taryfę opłat i prowizji, ponieważ niektóre banki mają prowizję za posyłanie pieniędzy z karty przez internet. A już na pewno wypłata pieniędzy z dowolnego bankomatu.
-Lukas Bank- wystarczy mieć konto przez pół roku oraz oświadczenie o dochodach, którego nie sprawdzają i są spore szanse na otrzymanie karty kredytowej, ale z tego co wiem. to konta na które będziesz płacić z karty MUSISZ osobiście zatwierdzić w placówce bankowej i me wiem, czy będzie działać za granicą. Raz bank odmówił przelania pieniędzy w EURO, twierdząc, że ich bank nie zajmuje się płatnościami w walucie obcej. Tylko pamiętaj przy składaniu oświadczeń niezgodnych z prawdą możesz mieć spore kłopoty ze sądem za oszustwo włącznie.
Alior- szukają klientów, więc może dadzą, chociaż mnie bardzo sprawdzali mimo regularnych wpływów na konto.
W Polbanku bardzo łatwo dostaniesz kartę, ale musisz mieć zaświadczenie o dochodach, którego też nie sprawdzają, ale dostęp przez internet graniczy z cudem, ponieważ nawet bankierzy w placówce i osoby z infolinii mają problem z wytłumaczeniem, jak w ogóle wejść i często pakiet startowy (pierwszy login i pierwsze hasło) nie zawsze są takie jakie być powinny. Mój brat swa tygodnie stracił zanim poprawnie się zalogował. nawet na komputerze w placówce to nie chciało działać
Mimo wszystko proponowałbym konto ROR z kartą debetową, ale nie VISE, tylko Maestro/MasterCard. Przeciwieństwie do VISY nigdy nie miałem z nią problemów. Natomiast VISA, w ciągu trzech lat, kilka razy zawieszała możliwość zawierania transakcji z bliżej nieokreślonych powodów. A najgorsze zawsze było to, że klienci dowiadywali się o tym przy bankomacie lub w sklepie. Ale jeszcze nigdy nie słyszałem o problemach z Maestro/MasterCard. Kartę debetową Maestro wydają ING i Alior. Natomiast kartę kredytową MasterCard niemal każdy bank.