konto debetowe a karta kredytowa-co lepsze?

Wszystko na temat kart kredytowych.

konto debetowe a karta kredytowa-co lepsze?

napisaÅ‚ asiek » 2009-12-30, 20:10

witam! :)
Posiadam ROR w banku Millenium i kartę płatniczą debetową do tego rachunku.
W związku z tym Nie mogę pobierać większej sumy niż mam na koncie a chciałabym mieć możliwość limitu na wszelki wypadek(interesują mnie nieduże kwoty-kwoty 200-500 zł mies)
Proszę mi doradzić czy lepiej jest otworzyć konto debetowe do istniejącego już rachunku czy wziąć kartę kredytową ?...i wyjaśnić czym to się to różni bo niestety nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi?
czy jeśli wypłacę pieniądze korzystając z konta debetowego, limit ten zostanie automatycznie pokryty przez bank czekający tylko na wpływ mojej wypłaty na konto? czy sama mam możliwość decydowania o terminie i niekoniecznie muszą być to wszystkie wpływy przychodzące na moje konto?
dziękuję :D
asiek

napisaÅ‚ TBag » 2009-12-30, 20:34

Zdecydowanie lepszym rozwiązanie będzie debet.
Karta debetowa- możesz robić zakupy i wypłacać gotówkę z bankomatów bez zadnych odsetek i prowizji(z bankomatów twojego banku oczywiście). Musisz jedynie w ciągu 30 dni spłacić całe zadłużenie
Karta kredytowa- tutaj mozesz robic zakupy bez prowizji i odsetek i masz 45-58dni na spłatę zadłużenia zależnie od banku. Natomiast podstawowa różnica to tutaj za wypłatę gotówki z bankomatu(każdego, nawet bankomatu twojego banku), albo przelew masz od razu naliczane odsetki i prowizję bo podany okres bezodsetkowy dotyczy tylko i wyłacznie transakcji bezgotówkowych a transakcje gotówkowe są od razu naliczane opłaty.
Czyli jesli chodzi Ci o kwoty rzędu 200-500zł miesięcznie to zdecydowanie lepszy jest debet
TBag

napisaÅ‚ informatuss » 2010-01-03, 17:55

Karta kredytowa jedynie przy dużym zapotrzebowaniu na epieniądze. Debetowa najlepiej nada się do transakcji gotowkowych.
informatuss

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości