nie spłacanie karty kredytowej

Wszystko na temat kart kredytowych.

nie spłacanie karty kredytowej

napisał cichy82 » 2009-06-24, 09:36

Witam,
mam pytanie. na pewno temat był już poruszany, ale może nie koniecznie z taką wariacją. Mianowicie, co mi grozi za nie spłacenie karty kredytowej?

sytuacja wygląda tak, że mieszkam teraz za granicą, na karcie mam 10-11 tys, z czego odsetki wynosza okolo 560 zl/m-c. Kontaktowalem sie z bankiem, jednak nie widza mozliwosci przerobienia tego na kredyt (nie honoruja pracy za granica). 560 zl samych odsetek mocno mi sie nie widzi.

W najblizszej przyszlosci (min 5 lat) nie zamierzam wracac do Polski, w zwiazku z tym, co mi grozi za niesplacanie karty?

A może macie jakieś lepsze rozwiązanie, co z tym tematem można zrobić?
cichy82

napisał piotrs1978 » 2009-06-25, 11:06

cichy82 napisał(a):Witam,
mam pytanie. na pewno temat był już poruszany, ale może nie koniecznie z taką wariacją. Mianowicie, co mi grozi za nie spłacenie karty kredytowej?

sytuacja wygląda tak, że mieszkam teraz za granicą, na karcie mam 10-11 tys, z czego odsetki wynosza okolo 560 zl/m-c. Kontaktowalem sie z bankiem, jednak nie widza mozliwosci przerobienia tego na kredyt (nie honoruja pracy za granica). 560 zl samych odsetek mocno mi sie nie widzi.

W najblizszej przyszlosci (min 5 lat) nie zamierzam wracac do Polski, w zwiazku z tym, co mi grozi za niesplacanie karty?

A może macie jakieś lepsze rozwiązanie, co z tym tematem można zrobić?

Po pierwsze jeśli nie będziesz spłacał karty to będą Ci naliczać odsetki od zadłużenia przeterminowanego (jakieś 23%). Jeśli dalej nie będziesz spłacał to trafi to windykacji a stamtąd do sądu i komornika. Znajdziesz się w BIK-u a to najgorsza z możliwości. Nie dostaniesz nigdzie kredytu, nie będziesz mógł wziąć telefon w abonamencie itd.
Jest na to rozwiązanie. Musisz poszukać bank, który udzieli Ci kredyt konsolidacyjny. Są 2 rodzaje kredytu konsolidacyjnego: gotówkowy i hipoteczny. Ten drugi wymaga jako zabezpieczenia jakąś nieruchomość (Nie musi być to Twoja nieruchomość - wówczas właściciel musi wyrazić zgodę na objęcie nieruchomości hipoteką). Przy kredycie hipotecznym konsolidacyjnym są uznawane dochody z zagranicy. Natomiast przy kredycie konsolidacyjnym gotówkowym musiałbyś poszukać, czy któryś bank uzna ci takie dochody. Ale może być ciężko.
piotrs1978

napisał piotrek » 2009-06-26, 12:37

Najlepiej byloby splacic to zadluzenie na karcie z wlasnych srodkow, a jak ich nie ma to splacic to poprzez kredyt konsolidacyjny ktory jednak powinien byc nieco nizej oprocentowany niz 23%
piotrek

napisał piotrs1978 » 2009-06-27, 11:24

piotrek napisał(a):Najlepiej byloby splacic to zadluzenie na karcie z wlasnych srodkow, a jak ich nie ma to splacic to poprzez kredyt konsolidacyjny ktory jednak powinien byc nieco nizej oprocentowany niz 23%

Kredyt konsolidacyjny zawsze jest niżej oprocentowany niż zwykły kredyt gotówkowy. A jeszcze niżej oprocentowany jest kredyt konsolidacyjny hipoteczny.
piotrs1978

napisał cichy82 » 2009-07-03, 10:56

no tak, pytanie tylko czy uda mi sie znalezc jakis kredyt. Nie mam niestety jak wziasc konsolidacyjnego hipotecznego wiec czeka mnie troche szukania. dzieki za info i pomoc.
cichy82

napisał malpka04 » 2009-07-05, 09:04

Jeśli posiadasz konto osobiste - możesz ustanowić na nim polecenie zapłaty, tak aby co miesiąc karta sama się spłacała. Musiałbyś tylko dopilnować, żeby na koncie była odpowiednia ilość środków. Oprócz minimalnych kwot - możesz wpłacać dodatkowe pieniądze, co spowoduje, że Twoje zadłużenie będzie malało, podobnie jak odsetki od kapitału.
malpka04

Dług za granicą

napisał produktyfinansowe » 2009-09-13, 20:38

W Polsce działają 3 biura informacji gospodarczej. Jednym z nich jest Europejski Rejestr Informacji Finansowej BIG S.A.
produktyfinansowe

lepiej spłać (np. w mBanku)

napisał pajonk » 2009-11-21, 18:05

najlepiej byłoby spłacić, bo np. w mBanku nie przewidzisz, ile odsetek Ci naliczą (grunt, że zawsze więcej, niż wyjdzie Tobie). co gorsza - sami nie wiedzą, jak to liczą ("liczy system", haha)
pajonk

spłacać trzeba wszędzie niestety jak się pożycza trzeba odda

napisał oooo » 2010-04-14, 16:55

pajonk napisał(a):najlepiej byłoby spłacić, bo np. w mBanku nie przewidzisz, ile odsetek Ci naliczą (grunt, że zawsze więcej, niż wyjdzie Tobie). co gorsza - sami nie wiedzą, jak to liczą ("liczy system", haha)

nie tylko w mbanku są takie "mądrale" w gemoney bank też takich matołków zatrudnia niekompetentnych i niedouczonych ale najważniejsze że za wszystko obciążają klienta ha ha BANKI GÓRĄ ! ! !
oooo