cichy82 napisał(a):Witam,
mam pytanie. na pewno temat był już poruszany, ale może nie koniecznie z taką wariacją. Mianowicie, co mi grozi za nie spłacenie karty kredytowej?
sytuacja wygląda tak, że mieszkam teraz za granicą, na karcie mam 10-11 tys, z czego odsetki wynosza okolo 560 zl/m-c. Kontaktowalem sie z bankiem, jednak nie widza mozliwosci przerobienia tego na kredyt (nie honoruja pracy za granica). 560 zl samych odsetek mocno mi sie nie widzi.
W najblizszej przyszlosci (min 5 lat) nie zamierzam wracac do Polski, w zwiazku z tym, co mi grozi za niesplacanie karty?
A może macie jakieś lepsze rozwiązanie, co z tym tematem można zrobić?
Po pierwsze jeśli nie będziesz spłacał karty to będą Ci naliczać odsetki od zadłużenia przeterminowanego (jakieś 23%). Jeśli dalej nie będziesz spłacał to trafi to windykacji a stamtąd do sądu i komornika. Znajdziesz się w BIK-u a to najgorsza z możliwości. Nie dostaniesz nigdzie kredytu, nie będziesz mógł wziąć telefon w abonamencie itd.
Jest na to rozwiązanie. Musisz poszukać bank, który udzieli Ci
kredyt konsolidacyjny. Są 2 rodzaje kredytu konsolidacyjnego:
gotówkowy i hipoteczny. Ten drugi wymaga jako zabezpieczenia jakąś nieruchomość (Nie musi być to Twoja nieruchomość - wówczas właściciel musi wyrazić zgodę na objęcie nieruchomości hipoteką). Przy kredycie hipotecznym konsolidacyjnym są uznawane dochody z zagranicy. Natomiast przy kredycie konsolidacyjnym gotówkowym musiałbyś poszukać, czy któryś bank uzna ci takie dochody. Ale może być ciężko.