Probłem z blokowaniem za płatności kartą kredytową

Wszystko na temat kart kredytowych.

Probłem z blokowaniem za płatności kartą kredytową

napisał rodzynek2 » 2009-11-20, 16:54

od ponad pięciu lat korzystam z kart do konta oraz kredytowych, ale wczoraj przydarzyła mi się taka sprawa. Byłem na większych zakupach i 4 razy płaciłem kartą kredytową. Na karcie zablokowała mi się suma za tylko dwie transakcje, a za dwie kolejne nie. Według wydruków z terminali wynika, że rachunek karty powinien być obciążony (suma się zgadza i terminal zaakceptował PIN), tylko na kocie karty (podgląd przez internet) nie ma śladu po tych dwóch transakcjach. Wie ktoś, jak sprawa może się rozwinąć ? A może bank to sobie ściągnie ot tak w dowolnej chwili?
rodzynek2

napisał specyk » 2009-11-21, 08:45

tak czasem bywa (zwłaszcza za granicą) trochę to utrudnia jak się ma mały limit na KK - może przyjść po miesiącu a nawet 2 ;) i może Ci przez to przeskoczyć limit.
jeśli masz limit OK i nie zbliżasz się do niego - to masz fart - obciążą Cię za zakupy później.

miałem kiedyś obciążenie po 2 miesiącach - czyli darmowy kredyt na coś - baaaardzo długi :)
(ale nie ma nic bez ryzyka, przy zagranicznych transakcjach i wahaniach kursów walut, można stracić...
ale można zyskać - płacisz 100 Euro jak jest warte 425 zł a obciążają po 2mieś i jeśli 410 to super a jeśli 445 :shock: )

Za tą odpowiedź specyk otrzymał podziękowania od:
rodzynek2
specyk

napisał Lukasz » 2009-11-21, 15:15

Jaka to była karta i wydana przez jaki bank?

W niektórych, swoją drogą bardzo rzadkich przypadkach, transkacje na niskie sumy są autoryzowane offline. Znaczy to, że zgodność pinu potwierdza chip karty i autoryzuje on transakcję. Nie ma połączenia z bankiem, stąd też transakcji nie widać w blokadach w serwisie internetowym, slip drukuje się bezpośrednio po wbiciu pinu bez czekania i na slipie nie ma numeru autoryzacji, ewentualnie jest "udawany" jedno lub dwuznakowy.

W swoim czasie rachunek karty zostanie normalnie obciążony.
Lukasz