Pytania ogólne dot. kart kredytowych

Wszystko na temat kart kredytowych.

Pytania ogólne dot. kart kredytowych

napisał niebankier » 2010-01-30, 14:18

Mam masę pytań dotyczących kart kredytowych. Moje pytania nie dotyczą żadnej konkretnej karty/banku/oferty. Po prostu mam taki jeden przedmiot na studiach (nie związanych z finansami).

1. Jest mowa o naliczaniu odsetek przy transakcjach gotówkowych/bezgotówkowych ale ... odsetki chyba NIE są naliczane zawsze, tylko wtedy gdy na koncie nie ma środków a ja chcę zapłacić, prawda? Jak na koncie nie ma $$ to wtedy korzysta się z tego że karta jest kredytowa (a nie debetowa) i można płacić dalej, tak? A gdy na kącie są środki, to karta kredytowa zachowuje się jak debetowa?

2. Czy jak płacę kartą kredytową (i mam środki na koncie) to zmniejszają mi się środki na koncie (tak jak przy karcie debetowej) powiedzmy w ciągu około doby od transakcji? Czy transakcje są rozliczane raz w miesiącu w konkretny dzień?

3. Limit na karcie; ale jest to tylko limit na kredyt a nie na zwykłe zakupy przy pomocy tej karty kiedy mam środki na koncie?

4. Jeśli chodzi o okres bezodsetkowy (ten trwający ok 50 dni, u mnie nazywany Grace period) to jest to okres w czasie którego muszę spłacić zadłużenie gdy dokonywałem transakcji przy pomocy karty a nie miałem środków na koncie, tak? Przez ten czas nie są naliczane odsetki od mojego kredytu? To dlaczego ja mam informację od kiedy są naliczane odsetki transakcji bez i gotówkowych? W przypadku od wypłat gotówkowych jest to ten dzień w którym wypłaciło się pieniądze, a bezgotówkowych dzień transakcji lub 2-3 dni po transakcji. To są informacje od mojego wykładowcy.

5. Odsetki za transakcje bezgotówkowe są "umarzane" tylko w sytuacji gdy spłaci się pełny dług wypłat gotówkowych WRAZ z oprocentowaniem oraz pełny dług transakcji bezgotówkowych (już bez oprocentowania). Czy może jest to odwrotnie, w sensie że napisałem odwrotnie transakcje bezgotówkowe i gotówkowe?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
niebankier

napisał tatalka99 » 2010-01-30, 14:36

niebankier napisał(a):Mam masę pytań dotyczących kart kredytowych. Moje pytania nie dotyczą żadnej konkretnej karty/banku/oferty. Po prostu mam taki jeden przedmiot na studiach (nie związanych z finansami).

1. Jest mowa o naliczaniu odsetek przy transakcjach gotówkowych/bezgotówkowych ale ... odsetki chyba NIE są naliczane zawsze, tylko wtedy gdy na koncie nie ma środków a ja chcę zapłacić, prawda? Jak na koncie nie ma $$ to wtedy korzysta się z tego że karta jest kredytowa (a nie debetowa) i można płacić dalej, tak? A gdy na kącie są środki, to karta kredytowa zachowuje się jak debetowa?

2. Czy jak płacę kartą kredytową (i mam środki na koncie) to zmniejszają mi się środki na koncie (tak jak przy karcie debetowej) powiedzmy w ciągu około doby od transakcji? Czy transakcje są rozliczane raz w miesiącu w konkretny dzień?

3. Limit na karcie; ale jest to tylko limit na kredyt a nie na zwykłe zakupy przy pomocy tej karty kiedy mam środki na koncie?

4. Jeśli chodzi o okres bezodsetkowy (ten trwający ok 50 dni, u mnie nazywany Grace period) to jest to okres w czasie którego muszę spłacić zadłużenie gdy dokonywałem transakcji przy pomocy karty a nie miałem środków na koncie, tak? Przez ten czas nie są naliczane odsetki od mojego kredytu? To dlaczego ja mam informację od kiedy są naliczane odsetki transakcji bez i gotówkowych? W przypadku od wypłat gotówkowych jest to ten dzień w którym wypłaciło się pieniądze, a bezgotówkowych dzień transakcji lub 2-3 dni po transakcji. To są informacje od mojego wykładowcy.

5. Odsetki za transakcje bezgotówkowe są "umarzane" tylko w sytuacji gdy spłaci się pełny dług wypłat gotówkowych WRAZ z oprocentowaniem oraz pełny dług transakcji bezgotówkowych (już bez oprocentowania). Czy może jest to odwrotnie, w sensie że napisałem odwrotnie transakcje bezgotówkowe i gotówkowe?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

1, Odsetki sa naliczone jesli np po 55 dniach (to w zaleznosci jaki bank daniej dni bez odsetek) nie jest splacona kwota wykorzysta czyl np jesli klient zrobil transakcji na kwote 300 zł to w ciagu 55 dni musi splacic te 300 zł wtedy odsetki nie sa naliczane. Karta kredytowa to calkiem co innego niz debetowa. Debetowa jest do konta a kredytowa ta moze uzyskac kazdy, nawet ktos kto nie ma konta w banku.

2 Tak jak juz pisalam to odrebna karta. Sa rozne karty z mniejszym limitem i wiekszym. Ustalasz sobie limit w zaleznosci od wynagrodzenia. Dajmy na to, ze limit masz tysiac zlotych i z tego tysiaca mozesz korzystac. Raz w miesiacu przychodzi do Ciebie wyciag z tej karty i na tym jest napisane ile masz wykorzystane i jaka jest kwota do zaplaty mozesz odrazu calosc wplacic wtedy nie ma odsetek lub kwote minimalna.

3 Limit na karcie to nie sa srodki na koncie. Karta kkredyta mozesz placic w sklepach wtedy nie ma prowizji lub wyplacac gotowke w bankomacie w tym wypadku z prowizja.

4 W zaleznosci jaki bank, jeden ma dluzszy okres bezodsetkowy inny ma dluzszy, ale jesli w ciagu tych dni wplacisz calosc zadluzenia to nie placisz odsetek. Do domu przychodzi wyciag poczta i tam jest termin wplaty, ale jesli dlugo nie przychodzi do domu taki wyciag zawsze mozna zgloscic sie do oddzialu i tam uzyska sie informacje co do zadluzenia.

5. Wyplaty w bankomacie sa z prowizja, transakcje bezgotowkowe sa bez prowizji.Nigdy o tym nie slyszalam aby byly umarzane. Jesli splacasz calosc to nie placisz tylko odsetek. Ale w nie ktorych bankach preferuje sie, ze jesli placisz karta w sklepach oddaja Ci 1% od kowty placonej.

Za tą odpowiedź tatalka99 otrzymał podziękowania od:
niebankier
tatalka99

napisał rodzynek2 » 2010-01-30, 14:41

Przede wszystkim karta kredytowa to nic innego jak kredyt. Karta kredytowa nie jest powiązana z rachunkiem osobistym (RORem), jest za to niezależnym produktem bankowym i dlatego można mieć kartę kredytową w innym banku niż posiadane konto bankowe.
1. Od transakcji gotówkowych (wyciągane pieniądze z bankomatu) odsetki naliczane są od momentu pobrania gotówki z bankomatu. Okres bez odsetkowy dla transakcji bezgotówkowych polega na tym, że bank wciągu każdego okresu rozliczeniowego (1 miesiąc) obciąża konto karty kredytowej, a na końcu każdego miesiąca przysyła wyciąg i daje dwadzieścia kilka dni na spłatę całości zadłużenia. Jeżeli zostanie wszystko spłacone to bank nie nalicza odsetek.
2. Na koncie karty kredytowej transakcje są rozliczane (tzn. zmniejszają się dostępne środki) z 2-3 dniowym opóźnieniem. Potem raz w miesiącu dostaje się wyciąg z wyszczególnionymi transakcjami oraz z sumą do spłaty.
3. środki z karty kredytowej są niezależne od środków na koncie. Można je wydawać w dowolnym momencie.
4. Okres bez odsetkowy to okres w którym należy spłacić zadłużenie wynikające z wyciągu. W ciągu 1 miesiąca, są zbierane wszystkie transakcje, a potem wykazywane na wyciągu, który trzeba spłacić w dwadzieścia kilka dni. Okres pięćdziesięciu kilku dni bierze się stąd, że gdyby transakcja została dokonana w pierwszym dniu okresu rozliczeniowego, to klient ma czas na spłatę tej transakcji cały miesiąc (30-31 dni) + 20 dni wyznaczonych na termin spłaty.
5. Odsetek nie płaci się tylko wtedy, jeżeli spłaci się dług w całości

Za tą odpowiedź rodzynek2 otrzymał podziękowania od:
niebankier
rodzynek2