Mam masę pytań dotyczących kart kredytowych. Moje pytania nie dotyczą żadnej konkretnej karty/banku/oferty. Po prostu mam taki jeden przedmiot na studiach (nie związanych z finansami).
1. Jest mowa o naliczaniu odsetek przy transakcjach gotówkowych/bezgotówkowych ale ... odsetki chyba NIE są naliczane zawsze, tylko wtedy gdy na koncie nie ma środków a ja chcę zapłacić, prawda? Jak na koncie nie ma $$ to wtedy korzysta się z tego że karta jest kredytowa (a nie debetowa) i można płacić dalej, tak? A gdy na kącie są środki, to karta kredytowa zachowuje się jak debetowa?
2. Czy jak płacę kartą kredytową (i mam środki na koncie) to zmniejszają mi się środki na koncie (tak jak przy karcie debetowej) powiedzmy w ciągu około doby od transakcji? Czy transakcje są rozliczane raz w miesiącu w konkretny dzień?
3. Limit na karcie; ale jest to tylko limit na kredyt a nie na zwykłe zakupy przy pomocy tej karty kiedy mam środki na koncie?
4. Jeśli chodzi o okres bezodsetkowy (ten trwający ok 50 dni, u mnie nazywany Grace period) to jest to okres w czasie którego muszę spłacić zadłużenie gdy dokonywałem transakcji przy pomocy karty a nie miałem środków na koncie, tak? Przez ten czas nie są naliczane odsetki od mojego kredytu? To dlaczego ja mam informację od kiedy są naliczane odsetki transakcji bez i gotówkowych? W przypadku od wypłat gotówkowych jest to ten dzień w którym wypłaciło się pieniądze, a bezgotówkowych dzień transakcji lub 2-3 dni po transakcji. To są informacje od mojego wykładowcy.
5. Odsetki za transakcje bezgotówkowe są "umarzane" tylko w sytuacji gdy spłaci się pełny dług wypłat gotówkowych WRAZ z oprocentowaniem oraz pełny dług transakcji bezgotówkowych (już bez oprocentowania). Czy może jest to odwrotnie, w sensie że napisałem odwrotnie transakcje bezgotówkowe i gotówkowe?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

Nowe tematy