pytania "początkującego"

Wszystko na temat kart kredytowych.

pytania "początkującego"

napisał abrk » 2009-08-21, 11:58

witam

muszę się niestety przyznac że w sprawach kart kredytowych jestem kompletnie ziolony... czytałem gdzieś, że działanie karty kredytowej, polega na tym, że za każdym razem gdy płacimy to zaciągamy kredyt w banku, a nie pobieramy pieniędzy ze swojego konta... czy to prawda? bo jak dla mnie to trochę nielogiczne. i czy potem zadłużenie jest automatycznie pobierane z konta przez bank, czy trzeba specjalnie przelac pieniądze?
abrk

napisał Znafca_Tematu » 2009-08-24, 07:47

To jest podstawowa funkcjonalność produktu jakim jest Karta Kredytowa. Sama nazwa wskazuje, że chozi o kredyt.
Zatem, tak jak napisałeś, płacąc kartą kredytową tak naprawdę korzystasz z pieniędzy banku. Na koniec umówionego okresu bank wystawia tobie wyciąg z informacją ile musisz zapłacić.
W zależności czy masz kartę w banku w którym masz konto osobiste czy też w innym możesz ustawić różne opcje spłaty:
- jeśli masz konto w tym samym banku to można ustawić automatyczną spłatę całości z konta.
- jeśli masz konto w innym banku musisz zrobić przelew na rachunek karty w banku wydawcy.

Mam nadzieję że teraz masz jasność - jak nie to pisz na PW
Znafca_Tematu