napisał JIMI » 2010-04-06, 16:44
Dnia 2009-02-09 Zakupiłem na raty konsole xbox arkade za 749zł na 30 rat.
płatność pierwszej miesięcznej raty do dnia 2009-04-01.
Po pierwsze nie wiedziałem , ze to jest na kartę kredytową, ale to mój błąd bo nie sprawdziłem dokładnie umowy. Pan w sklepie poinformował mnie że płatności mogę dokonywać do końca miesiąca. No i byłem nawet zadowolony bo wypłatę mam 10 każdego miesiąca.Pierwszą ratę zapłaciłem po 10.04, no i ból bo miała wpłynąć do pierwszego.
No tak i znowu popełniłem błąd. płaciłem tak przez 2 miesiące nieświadomie że wpłacam pieniążki nie w terminie. Dopiero na 3 miesiąc przyszło mi do zapłaty jakieś 150 zł.
Co oczywiście było dla mnie wielkim zdziwieniem, że mam jakąś kare. Okazało się że za nieterminowe wpłaty naliczali mi jakieś 40 zł. Więcej niż moja rata która wynosiła 30.97. No i byłem w takiej sytuacji że nie mogłem zapłacić tych 150 zł. Płaciłem co miesiąc starając się zapłacić jak najwięcej. Prawie wyszedłem na o, dzwoniłem do banku i informowałem, ze nie jestem w stanie zapłacić do 1 każdego miesiąca ponieważ mam wypłatę 10 każdego miesiąca. Pracownicy mnie zbywali i tłumaczyli że nie mogą tego zrobić puki nie ureguluje zadłużenia. W końcu wyszedłem na 0 i poprosiłem o przełożenie terminu po 10 dnia każdego miesiąca.Niestety mi nie przełożyli. Raz wybrałem z karty 50zł. Przyszło mi do zapłacenia 65 zł ok zapłaciłem najpierw 32 petem dosłałem za dwa dni 40zł. I znowu niby wszystko ok. Na następny miesiąc przyszło mi do zapłacenia znowu ponad 60 zł. A zapłaciłem tylko te 32. Nie wiem Czy celowo Bank wysłał mi druczek z kwotą 60 paru złotych żebym miał znowu niedopłate i w konsekwencji kare 45 zł. Obecnie mam do zamknięcia rachunku 387.74. Przepłaciłem już sporo. Mimo spłat co miesiąc trafiłem na listę dłużników. Dowiedziałem się dopiero niedawno jak skaładałem wniosek o kredyt.
Mam inne raty i kredyt gotówkowy z większymi ratami płace co miesiąc i nie jestem w żadnym banku zadłużony. Dlatego wiem że GE Money Bank S.A.umieścił mnie na takiej liście. Pytam się za co? Wyczytałem że bank powinien mnie o tym poinformować, ale tego nie zrobił. Wyczytałem również że na listę się trafia gdy sie nie płaci ponad 60 dni, ja płaciłem co miesiąc. Dzwoniłem prosiłem tłumaczyłem i na nic to wszystko sie zdało.