Witam.
Proszę o pomoc w następującej kwestii:
Z bankiem Cetelem podpisałam dwie umowy o różne karty kredytowe.Do lipca spłacałam je regularnie.przez dwa ostatnie miesiące zapomniałam o spłacie jednej z nich, suma miesięcznej raty wynosiła 40 zł.
W dniu wczoajszym otrzymałam wiadomośc sms w której bank prosł o pilny kontakt, nie podając, w jakiej sprawie.
Dziś rano zadzwoniła do mnie pani z działu windykacji i bardzo szybko się przedstawiła.Poieważ pytała o moje finanse poprosiłam, by podała mi raz jeszcze swoje nazwisko.pani stwierdziła, ze jestem dłużnikiem a ona inspektorem windykacji i nie musi sie po raz drugi przedstawiać.poprosiłam więc o informację w sprawe jakiej karty do mnie dzwoni-pani na to że co ze mnie za klient skoro nie wiem w jakiej sprawie, więc poprosiłam o sumę, jaka jest przedmiotem rozmowy, a pani na to że skoro nie wiem jaki rachunek i jaka to suma to ona uważa mnie za nierzetelnego klienta i wysyła pismo z wypowiedzeniem umowy kedytowej.poprosiłam o namiary na kierownika-pani nie musi.O jej nazwisko-nie musi,o numer służbowy-nie musi, a ja dowiedziałam się że mam problemy emocjonalne.
Spytałam, czy rozmowa jest nagrywana-odpowiedź"a czy informowałam panią że jest?skoro nie to chyba trzeba trochę pomyślec i domyślić się że nie".
No więc spytałam pani, czemu rozmawiając o moich finansach nie zweryfikowała moich danych by miec pewnośc, że rozmawia z własciwą osobą-pani twierdzi, że tez nie musi tago robic i rzuciła słuchawką.
minutę później przyszedł do mnie sms o treści"cetelem bank:departament ugody przedsądowej informuje, że wpłata kwoty 4249,00 pozwoli wstrzymać postępowanie egzekucyjne.
okazało się, iż pani pragnie wypowiedzieć mi obie umowy o obie karty kredytowe, choć zadłużenie istnieje tylko na jednej z nich i to w wysokości 105 zł, co więcej zostało wpłacone w dniu wczorajszym na konto.
nadmieniam, iz bank wcześniej w żaden sposób nie wezwał mnie do zapłaty zaległej kwoty, nie przyszło do mnie żadne upomnienie.
mojepytanie brzmi, co mogę zrobić w takiej sytuacji:
-czy bank ma prawo wypowiedziec mi obie umowy?
-czy ma prawo wypowiedziec je bez uprzedniego wezwania do zapłaty?
-czy umwa o kredyt odnawialny w ramach karty kredytowej podlega ustawie o kredyt konsumencki(limity na kartach to 1000 i 4300 zł)
-czy mogę gdzies zgłosić fakt takiego traktowania klientów?
-czy firmy windykacyjne zobowiązane są do weryfikacji danych klientów(dłużników)?
i ogóle co z tym zrobić
Z góry dziękuję za pomoc, sytuacja wydaje mi się groteskowa, gdyż z reguły jestem rzetelnym klientem a zostałam potraktowana jak....sama nie wiem jak to określić.

Nowe tematy