zamknięcie karty kredytowej mBank - niezgodność podpisu

Wszystko na temat kart kredytowych.

zamknięcie karty kredytowej mBank - niezgodność podpisu

napisał she » 2010-05-06, 10:24

Jestem Państwa klientem od ok.5 lat. Do tej pory byłam zadowolona z usług świadczonych przez mBank. Jednakże ostatni przebieg wydarzeń i moje większe niż dotychczas oczekiwania wobec banku, spotkały się z ignorancją i niezrozumieniem, co zburzyło całkowicie moje zaufanie do świadczonych przez Państwa usług.

Dnia 09.04.2010 złożyłam wypowiedzenie umowy o korzystanie
z karty kredytowej mBanku i wypowiedzenie umowy odnawialnego kredytu konsumpcyjnego dla posiadacza eKonta. Podjęłam taką decyzję ponieważ ubiegam się o kredyt i obciążenia te obniżają moją zdolność kredytową. Uznałam to za istotną informację dla osoby, która przyjmowała ode mnie wniosek, ponieważ bardzo zależy mi na czasie. Podpisałam już umowę przedwstępną kupna lokalu, której termin upływa 1 czerwca.

Wnioski przyjęła ode mnie pani Edyta X. Wypowiedzenie umowy odnawialnego kredytu konsumpcyjnego dla posiadacza eKonta zostało rozpatrzone w ciągu 3 dni. Natomiast wypowiedzenie umowy o korzystanie z karty kredytowej zostało zarejestrowane dopiero dnia 14.04.2010. Jest co najmniej dziwne, zważywszy na informację od pani Edyty Kartasińskiej, iż oba wnioski zostały wysłane tego samego dnia.

Poczym ok. 20.04.2010 dzwoniąc po raz kolejny na mLinie, aby zamówić zaświadczenie które będzie potwierdzało zamknięcie kredytu odnawialnego i karty, dowiedziałam się iż wniosek dotyczący karty kredytowej został odrzucony. Jako powód konsultant podał niezgodność podpisu. Ponadto nie mogłam u niego uzyskać szczegółowych informacji, na czym polegała różnica. Rozumiem, że osoba ta nie miała wglądu do dokumentacji, ale utrudniała mi kontakt ze swoim kierownikiem, wydłużając czas oczekiwania na rozmowę. Byłam zmuszona zakończyć połączenie, ze względu na brak środków na koncie telefonu. Czy w takiej sytuacji, cały czas uwzględniając moją sytuację związaną z kredytem, którą wielokrotnie podkreślałam, nie należało mnie poinformować wcześniej, a nie poprzez wysyłanie pisma pocztą, nie mając pewności, że ono w ogóle do mnie trafi. Jest to droga korespondencji, która maksymalnie wydłuża czas. Co ponownie nie działa na moją korzyść.

Zastanawiające jest iż w przypadku kredytu odnawialnego, nie było żadnych problemów z podpisem, a w przypadku drugiego wniosku został on podważony. Należałoby ustalić po czyjej stronie leży popełnienie oczywistej pomyłki. Czy mój podpis powinna zweryfikować z podpisem w dowodzie osobistym osoba, która zakładała mi kartę kredytową, czy osoba przyjmująca wniosek wypowiedzenia karty. Czy niezgodność podpisu jaką mi Państwo zarzucili została, stwierdzona przez grafologa, czy przez pracownika banku, który na podstawie „rzutu oka” stwierdza rzeczoną zgodność lub niezgodność?

Państwa działania, które w żaden sposób nie są korzystne dla mnie jako klienta, utrudniają mi podjęcie kredytu mimo wszelkich starań i narażają mnie na dodatkowe koszty, ponieważ nie mogę skorzystać z najbardziej atrakcyjnej dla mnie oferty.

Proszę o ponowne i natychmiastowe rozpatrzenie kolejnego wniosku o rezygnacji z karty kredytowej, który złożyłam 20.04.2010. Oraz przesłanie mi niezwłocznie zaświadczenia o zamknięciu karty.
W przeciwnym wypadku postaram się o wyciągniecie konsekwencji wobec takiego postępowania z klientem z art. 471 Kodeksu Cywilnego.

Jeśli mój problem w ciągu 3 dni nie spotka się z żadnym odzewem z Państwa strony, który pozwoliłby mi na konkretne działania związane
z kredytem i rozwiązał całą sytuację w dogodny dla mnie sposób, sprawa zostanie skierowana do Komisji Nadzoru Bankowego oraz UOKiK.

------------------------------------------------------------------------ ---------------------------------------------
cd.
- złożyłam ponowne wypowiedzenie;
- po kilku dniach udało mi się na mLinii złożyć dyspozycję zamówienia zaświadczenia o zamknięciu karty - co do tej pory nie było możliwe zanim karta faktycznie nie była zamknięta- zamówiłam również dyspozycję rozmowy z osobą odpowiedzialną za zamykanie tej karty;
- na początku tygodnia dostałam kolejną informację LISTEM, ODRZUCENIE WNIOSKU ZE WZGLĘDU NA NIEZGODNOŚĆ PODPISU;
- na mLinii oczywiście nic się nie dowiedziałam, dyspozycja rozmowy z osobą która jest odpowiedzialna za zamknięcie mojej karty do dziś nie została zrealizowana, osoba na infolinii nie była również w stanie połączyć mnie z nikim kompetentnym;
- nadal nie mogę wziąć kredytu, został mi jeszcze niecały miesiąc do ostatecznego terminu!!!!
- nie wiem co dalej robić ?????
- mBank szuka rozgłosu i zapewniam, że BEZPŁATNIE zajmę się ANTYpromocją produktu jakim jest karta kredytowa.
--------------------------------------------------------------------- -----------------------------------------
drodzy czytelnicy forum,
jeśli spotkaliście się z podoba sytuacją i macie pomysł na jej rozwiązanie proszę o kontakt
gg 1449085
she

napisał she » 2010-05-10, 21:21

http://www.mbank.pl/forum/read.html?f=1&i=938793&t=938793&sr=ld&pn=1&cat=14

w linku cd. opowiastki.Teraz już i podpis im się zgadza i wszystko, pierwsze co zrobię po zamknięciu karty to zamknięcie konta, a sprawą już się zajmuje odpowiedni organ zgodnie z moja obietnicą.

http://www.mbank.pl/forum/read.html?f=1&i=939142&t=939142&sr=ld&pn=1&cat=0

a tu bardzo podobna sprawa.
she