Jaka lokata się opłaci?

Wszystko na temat korzystnego lokowania pieniędzy w lokaty i obligacje. Lokaty terminowe w euro, dolarach, złotówkach. Jaki bank ma aktualnie najwyżej oprocentowaną lokatę.

Jaka lokata się opłaci?

napisaÅ‚ renovatio » 2011-06-23, 13:51

Witam!
4 lata temu 10tyś dałem na fundusz inwestycyjny Pioneer Akcji Polskich FIO A ale straciłem połowę. Dlatego pytam o lokaty chyba że jest jeszcze jakaś inna forma oszczędzania.
Odłożyłem trochę i znów posiadam kwotę 10tyś zł chciałbym z nią coś zrobić.
Chciałbym ją podzielić tak że 7 tyś. odłożyć dłużej na jakąś lokatę albo coś zrobić żeby jakoś zarabiały.
3 tyś także odłożyć ale tak aby w każdej chwili mógł z nich skorzystać , wybrać je gdy będą potrzebne.
renovatio

napisaÅ‚ KitchenGirl » 2011-06-24, 09:07

Witam

W takiej sytuacji, jaką Pan opisał - najlepszym rozwiązaniem będzie założenie konta oszczędnościowego. Póki co, najlepiej będzie skorzystać z ofert banków, które odsetki kapitalizują codziennie. Osobiście korzystam z konta oszczędnościowego w BPH, mam tam 4%. Aczkolwiek można skorzystać z ofert, gdzie jest kapitalizacja miesięczna, ale oprocentowanie wyższe w porównaniu z kontem o kap.dziennej - można zorientować się w placówce ING. Mają tam teraz konto oszczędnościowe (kap.miesięczna) z 5%.

Minusem korzystania z konta oszczędnościowego będzie to, iż jakakolwiek zmiana na oprocentowaniu od razu wpłynie na zmianę uzyskiwanych od banku odsetek. Za to, ma Pan dostęp do środków i bez wychodzenia z domu, może Pan nimi dysponować.
W przypadku lokat (zwłaszcza ze stałym oprocentowaniem) jest na tyle dobra sprawa, że % zostaje ten sam przez cały okres trwania depozytu.

Pozdrawiam,
Agnieszka
KitchenGirl

napisaÅ‚ renovatio » 2011-06-25, 12:24

Czyli kwotę 7 tyś. zł dać na jakąś długoterminową lokatę a 3 tyś. zł dać na konto oszczędnościowe.

Mam tam złożone konto osobiste wszystko mi się podoba oprócz tego że pobierają mi opłatę za kartę 7 zł jeżeli w ciągu miesiąca nie wykonam nią transakcji na sumę 100zł.

Jeszcze takie pytanie czy ING to bank z dobrymi ofertami? Mam już tam konto i wygodnie byłoby załatwić to właśnie w tym banku.
Czy ich lokaty i konta oszczędnościowe są warte poświęcenia uwagi?
renovatio

napisaÅ‚ KitchenGirl » 2011-06-25, 12:52

renovatio napisał(a):Czyli kwotę 7 tyś. zł dać na jakąś długoterminową lokatę a 3 tyś. zł dać na konto oszczędnościowe.

Mam tam złożone konto osobiste wszystko mi się podoba oprócz tego że pobierają mi opłatę za kartę 7 zł jeżeli w ciągu miesiąca nie wykonam nią transakcji na sumę 100zł.

Jeszcze takie pytanie czy ING to bank z dobrymi ofertami? Mam już tam konto i wygodnie byłoby załatwić to właśnie w tym banku.
Czy ich lokaty i konta oszczędnościowe są warte poświęcenia uwagi?

Co do oferty ING, na pewno jest godna uwagi: lokaty mają dzienną kapitalizację odsetek, na koncie oszczędnościowym też jest dosyć wysoki procent (aczkolwiek trzeba wziąć pod uwagę podatek Belki). Wygodnie byłoby skorzystać z oferty ING, gdyż wszystko można załatwić przez Internet.

1) Lokaty w ING: http://www.ingbank.pl/indywidualni/oszczednosci/lokaty/elokata#tab=1

2) Konto oszczędnościowe w ING: http://www.ingbank.pl/indywidualni/oszczednosci/konta-oszczednosciowe/otwarte-konto-oszczednosciowe#tab=1

Choć poleciłabym jeszcze zapoznanie się z ofertą BNP Paribas Bank: http://www.bnpparibas.pl/finanse-osobiste/konto-witalne.asp - wygląda ciekawie (jeśli mówimy o kontach oszczędnościowych, lokaty mają niskie oprocentowanie).
KitchenGirl

napisaÅ‚ Saturninus » 2011-06-28, 13:46

KitchenGirl napisał(a):W przypadku lokat (zwłaszcza ze stałym oprocentowaniem) jest na tyle dobra sprawa, że % zostaje ten sam przez cały okres trwania depozytu.

Teraz Oprocentowanie depozytów będzie rosnąć więc nie warto brać stałego oprocentowania.
Dlatego najlepiej skorzystać z konta oszczędnościowego ( np. LUKAS Bank daje 4,86% bez podatku Belki ).
Saturninus

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości