Jaką lokate wybrać? Która jest TERAZ najlepsza?

Wszystko na temat korzystnego lokowania pieniędzy w lokaty i obligacje. Lokaty terminowe w euro, dolarach, złotówkach. Jaki bank ma aktualnie najwyżej oprocentowaną lokatę.

Jaką lokate wybrać? Która jest TERAZ najlepsza?

napisaÅ‚ RakuNH » 2009-12-18, 08:46

Witam wszystkich. Mam 18 lat i trochę pieniążków zgromadzonych i interesuje mnie założenie lokaty tylko tu pojawia się problem bo nie mam pojęcia jaka aktualnie jest dobra lub bardzo dobra. Każdy bank bedzie zachwalał swoją a ja nawet nie wiem jaką wybrać.

Suma to ok 1500 zł.

Nie szukam jakiejś super lokaty żeby jak najwięcej wyciągnąć (choć tez bym się nie obraził) ale interesuje mnie sprawdzony bank z dobrym oprocentowaniem. Rozumiem że lepiej mieć lokate o stałym oprocentowaniu a nie progresywnym? Przynajmniej tak mi się wydaje.

Znalazłem sporo takich tematów na róznych formach ale wszystkie z 2008r. Na pewno wiele się po roku zmieniło.
RakuNH

napisaÅ‚ RakuNH » 2009-12-18, 09:04

"Osobiście jeśli chodzi o oszczędności to polecam bardzo rachunek w Eurobanku. Jest oprocentowany na 5,05% i w każdej chwili możesz wycofać środki. Konto może być bezpłatne jeśli zapewnisz miesięczny wpływ na nie minimum 800 zł...
Jeśli wolisz jednak standardową lokatę to zależy jaką kwotę i na jak długo chcesz ulokować. Na 3 i 6 miesięcy najwyżej oprocentowaną lokate ma Open Finance.."

Na tym forum znalazłem coś takiego. Czy to jest dalej "aktualne" waszym zdaniem?

Nie znam się na lokatach ale może być nawet taka lokata z której pieniędzy w ogóle nie można wypłacać (dopiero po zakończeniu okresu w umowie)

Czy są takie lokaty czy mi się tylko taki super pomysł nasunął? :lol:

5% wydawało mi się mało w skali roku. Myślałem o 7%. Czy mam zbyt wygórowane oczekiwania? :wink:

Wszyscy którzy mi napiszą "przeczytaj sobie forum" może niech wykażą trochę zrozumienia. Ostatni tego typu temat był 3 miesiące temu a nie ma w nim konkretów. Konkretny temat jest z 2008 r ale w branży bankowej chyba wszystko szybko sie zmienia.
RakuNH

napisaÅ‚ RakuNH » 2009-12-20, 17:02

jest wiele stron gdzie można znaleźć różne lokaty ale dla mnie osoby nie znającej się na tym ciężko wybrać najlepszą. Wszystko zalezy od jakiegoś Podatku belki itp itd i dlatego prosił bym kogoś o podanie jakiejś konkretnej. :wink:

http://www.aigbank.pl/lokaty/zysk_plus.php

Wydaje mi się że 6,2% w AIG jest aktualnie najlepsza.
RakuNH

napisaÅ‚ piotrek » 2009-12-21, 10:42

RakuNH napisał(a):jest wiele stron gdzie można znaleźć różne lokaty ale dla mnie osoby nie znającej się na tym ciężko wybrać najlepszą. Wszystko zalezy od jakiegoś Podatku belki itp itd i dlatego prosił bym kogoś o podanie jakiejś konkretnej. :wink:

http://www.aigbank.pl/lokaty/zysk_plus.php

Wydaje mi się że 6,2% w AIG jest aktualnie najlepsza.

Lokata optymalna w Open Finance 5,65% jest lepsza od tej ktorej podales. Jest to lokata o kapitalizacji dziennej, a wiec unikasz podatku Belki, co porownujac do lokaty AIG odpowiadaloby oprocentowaniu 7,07%.
piotrek

napisaÅ‚ machul » 2010-01-09, 23:45

Witam

Generalnie na dzień dzisiejszy najbardziej opłacalną lokatą kapitału w banku jest Konto Mocno Oszczędzające w POLBANKu

Zalety
- 6,5% na czystko dla kwoty do 5 000 zł na konto
- możliwość założenia 3 kont
- kapitalizacja dzienna
- dostępność środków w każdej chwili
- konto bez opłat

Wady
- konieczność założenia konta w placówce (najlepiej ROR + 3*KMO + obsługa przez Internet)
- taki sobie interfejs ebankowości

Zakładając duże prawdopodobieństwo podniesienia przez RPP stóp procentowych w perspektywie 6 miesięcy niezamrażanie środków przy tego typu rozwiązaniach jest dużą zaletą
machul

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości