Jaką lokatę wybrać?

Wszystko na temat korzystnego lokowania pieniędzy w lokaty i obligacje. Lokaty terminowe w euro, dolarach, złotówkach. Jaki bank ma aktualnie najwyżej oprocentowaną lokatę.

napisaÅ‚ Walczy » 2011-01-31, 20:43

Witajcie,
Pozwólcie, że podepnę się do wątku.
Obecnie chcę na lokatę wrzucić 40k zł.
Nie znam się w ogóle na usługach bankowych a tym bardziej na lokatach bankowych.
Moje pytanie jaki bank i jaką lokatę polecacie? Rozbić tę kwotę na połowę i lokaty założyć w dwóch różnych bankach dla bezpieczeństwa?

ProszÄ™ Was o pomoc.

Z góry wielkie dzięki
Walczy

Jaką lokatę wybrać?

napisaÅ‚ adamadamowski » 2011-07-11, 11:20

tadeuszb napisał(a):Adrianito!
...
"Jeśli ktoś prosi nas o pomoc, to znaczy że jesteśmy jeszcze coś warci." — Paulo Coelho

Witam serdecznie
OdkopujÄ…c temat
- czy mógłby mi Pan (lub ktokolwiek chętny) poradzić, jak najoptymalniej zainwestować ok 2500 zł oszczędności, przy warunku, że muszę mieć możliwość skorzystania z tej kasy w razie nagłej potrzeby.

Jak najskuteczniej pomnożyć ten kapitał za pomocą lokaty.
Jeśli to nie problem, to proszę też o wyliczenie ile mogę na tym zarobić np. licząc do końca roku i jak to obliczać....
(wiem o tym, że odsetki naliczane są w skali roku... ale proszę o szczegóły)

Pozdrawiam
Adam
adamadamowski

napisaÅ‚ dolar99 » 2012-03-30, 21:41

2 500 zł na lokacie ... o inwestowaniu nie ma raczej tu mowy jedynie co możesz uchronić pieniądze przed inflacją. Lepiej takie pieniądze zainwestować w produkt, który jest w stanie przynieść znaczące zyski. Pytanie tylko jaka stopa zwrotu by cię interesowała i jakie ryzyko możesz ponieść ...
dolar99

Lokata w PKO

napisaÅ‚ Ekspert » 2012-04-17, 11:12

Polecam lokaty w PKO Banku Polskim. W tej chwili w ofercie jest m.innymi depozyt z oprocentowaniem progresywnym, czyli rosnącym, aż do 9 proc. w ostatnim okresie odsetkowym – polecany przede wszystkim klientom, którzy mogą pozostawić swoje pieniądze na dłużej i nie będą zrywać lokaty.
1.miesiÄ…c lokaty - 0,5%
2.miesiÄ…c lokaty - 1,5%
3.miesiÄ…c lokaty - 2,5%
4.miesiÄ…c lokaty - 3,5%
5.miesiÄ…c lokaty - 4,5%
6.miesiÄ…c lokaty - 5,5%
7.miesiÄ…c lokaty - 6,5%
8.miesiÄ…c lokaty - 7,5%
9.miesiÄ…c lokaty - 9,0%
Dla osób, które mają konto w Inteligo, proponuje lokatę progresywną na 6 i 12 miesięcy, z oprocentowaniem w ostatnim miesiącu w wysokości 10 proc. Średnie oprocentowanie na lokacie 6 miesięcznej to 5 proc., a na 12 miesięcznej – 5,23 proc. Depozyty można założyć on-line lub przez telefon. W przypadku zerwania lokaty, Klient zachowuje całość naliczonych odsetek za każdy zakończony miesiąc lokaty.
Polecam.
Ekspert PKO Banku Polskiego
Ekspert

napisaÅ‚ dolar99 » 2012-04-21, 14:38

Lokaty progresywne tylko z pozoru wyglądają na atrakcyjne. Tak samo jest i w tym przypadku. BGŻOptima proponuje klientom konto oszczędnościowe 6,5% w skali roku. Można wypłacać i wpłacać kiedy się chce bez utraty odsetek. Taka oferta jest tylko dla osób, które boją się ponieść ryzyko. Dla osób bardziej zorientowanych w temacie polecałbym inwestycje na forex.
dolar99

napisaÅ‚ avat » 2012-04-26, 20:16

Tu ktoś wcześniej założył wątek o lokacie w Skoku Wołomin. Dobre oprocentowanie i ponad 7%
avat

More

napisaÅ‚ wojtassek » 2012-04-27, 21:39

Przeglądając ten skok wołomin co prawda lokaty ciekawe, a nawet bardzo ciekawe, ale jak wyglada sytuacja z bezpieczenstwem kapitalu?
wojtassek

napisaÅ‚ bieleczek » 2012-04-29, 14:33

Wszystkie skoki są ubezpieczone, więc ten wołomin tez. Przy czym zobacz ze nigdy zaden skok nie zbankrutował wie o to był bym spokojny.
bieleczek

napisaÅ‚ bt04jugok » 2012-05-05, 12:54

Witam. Mam pytanie co do lokat. Jestem totalnym laikiem, posiadam najzwyklejsze konto internetowe w Inteligo. Chciałbym dowiedzieć się czy istnieje jakaś lokata bez dolnego progu wpłaty, bądź jak najniższa? Chciałbym po prostu przez rok wpłacać jakieś drobne oszczędności na konto bez możliwości wypłaty i zarobić coś przy tym (bądź niekoniecznie, oby nie stracić). Wiem że płaci się pod koniec jakiś podatek belka i różne cuda, na czym się kompletnie nie znam. Proszę coś doradzić. Pozdrawiam.
bt04jugok

napisaÅ‚ dolar99 » 2012-05-06, 11:05

Nie wiem czy w takim przypadku nie lepszym rozwiązaniem byłoby lokowanie pieniędzy na koncie oszczędnościowym np BGŻOptima. Wysokość oprocentowania jest podobna jak na lokacie, a często nawet je przewyższa (6,5% w skali roku). Myślę, że początkowo dobrze jest abyś odłożył jakiś większy kapitał, a następnie część tych pieniędzy zainwestował.
dolar99

Poprzednia stronaNastępna strona

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości