Lokata?? Fundusz??

Wszystko na temat korzystnego lokowania pieniędzy w lokaty i obligacje. Lokaty terminowe w euro, dolarach, złotówkach. Jaki bank ma aktualnie najwyżej oprocentowaną lokatę.

Lokata?? Fundusz??

napisał avillka » 2010-01-31, 22:12

Witam. Jestem młodą,niedoświadczoną w sprawach ekonomii osobą. Chciałabym założyć "coś" (tylko nie wiem co) w banku. Tzn wpłacać co miesiąc regularnie kwotę (dajmy na to 200zł) przez okres np 5 lat i oczywiście na tym zarobić:]. Nie wiem co jest najkorzystniejsze. Prosze o rade osoby znające się na tych rzeczach. Z gory dziękuje.
avillka

napisał tatalka99 » 2010-01-31, 22:35

avillka napisał(a):Witam. Jestem młodą,niedoświadczoną w sprawach ekonomii osobą. Chciałabym założyć "coś" (tylko nie wiem co) w banku. Tzn wpłacać co miesiąc regularnie kwotę (dajmy na to 200zł) przez okres np 5 lat i oczywiście na tym zarobić:]. Nie wiem co jest najkorzystniejsze. Prosze o rade osoby znające się na tych rzeczach. Z gory dziękuje.

Sa rozne sposoby na oszczedzanie. Przy lokacie zazwyczaj nie mozna wplacac co miesiac jakiejs kwoty, z gory wplacasz ustalona kwote na lokate, zazwyczaj jest to 1000 zl, takie lokaty sa roznie oprocentowane ok od 3 do 6 % w skali roku. Drugim takim sposobem na oszczedzanie z mozliwoscia wplat jest konto oszczednosciowe, nie ma minimalnej kwoty wplaty, procentuje Ci od pierwszej zlotowki. Zazwyczaj jest tak, ze pierwsza wyplata w miesiacu jest bezplatna kolejna z prowizji, za to wplaty na konto sa bez oplat. hmm co do funduszy jest taki program systematycznego oszczedzania i juz od 50 zl mozna wplacac, ale tu wiaze sie z ryzykiem, poniewaz fundusze wiaza sie z akcjami, ktore sa zwiazane z gielda papierow wartosciowych, i tutaj musisz dlugo trzymac minimalny czas to 3 lata, ale rowniez mozesz o wiele wiecej zarobic niz na koncie. Jes rowniez ksiazeczka, i tam minimalne wplaty sa od 200 zl procent jest od 3.8% do 4.4% bez podatku "belki".
tatalka99

napisał rodzynek2 » 2010-01-31, 22:47

Proponowałbym fundusz inwestycyjny ponieważ:
-W ciągu 5 lat powinien przynieść większy zysk niż lokata.
-W większości banków minimalna kwota lokaty wynosi 1 000 zł, a tu mamy 200 zł miesięcznie. Likwidowanie i zakładanie nowych lokat nie ma sensu, bo traci się oprocentowanie. Konta oszczędnościowe są gorzej oprocentowane.

Większość banków będzie wymagać założenia konta bankowego zarówno do lokat jak i funduszy inwestycyjnych, co może powodować dodatkowe koszty, chociaż w większości wypadków jest do tzw. konto techniczne, które powinno być darmowe.
Proponuje zapoznać się z ofertą banków w zakresie funduszy inwestycyjnych, każdy bank powinien coś mieć. mBank ma największy wybór funduszy i to bez prowizji za zakup. Istnieją też firmy poza bankowe, które oferują fundusze inwestycyjne takie jak Aegon, Aviva, Skarbiec i inne.
rodzynek2

napisał tatalka99 » 2010-01-31, 22:49

rodzynek2 napisał(a):Proponowałbym fundusz inwestycyjny ponieważ:
-W ciągu 5 lat powinien przynieść większy zysk niż lokata.
-W większości banków minimalna kwota lokaty wynosi 1 000 zł, a tu mamy 200 zł miesięcznie. Likwidowanie i zakładanie nowych lokat nie ma sensu, bo traci się oprocentowanie. Konta oszczędnościowe są gorzej oprocentowane.

Większość banków będzie wymagać założenia konta bankowego zarówno do lokat jak i funduszy inwestycyjnych, co może powodować dodatkowe koszty, chociaż w większości wypadków jest do tzw. konto techniczne, które powinno być darmowe.
Proponuje zapoznać się z ofertą banków w zakresie funduszy inwestycyjnych, każdy bank powinien coś mieć. mBank ma największy wybór funduszy i to bez prowizji za zakup. Istnieją też firmy poza bankowe, które oferują fundusze inwestycyjne takie jak Aegon, Aviva, Skarbiec i inne.

Ale tez jest wieksze ryzyko utraty jakies kwoty, a mysle, ze jako mloda dziewczyna nie chcialaby za te 5 lat stracic swoich oszczednosci albo czesci.
tatalka99

napisał avillka » 2010-01-31, 23:06

pewnie jak pójde do banku to mnie wkopią w coś nieopłacalnego:( Czyli lokata odpada,bo poprostu chciałabym co miesiąc wpłacać te moje niewielkie 200 zł...a z tymi funduszami to duże ryzyko jest?? Konto oszczędnościowe to jak skarbonka,a u mnie się to nie sprawdza...musze mieć te środki zablokowane,żeby mnie nie kusiło ich wypłacenie.
avillka

napisał tatalka99 » 2010-01-31, 23:10

avillka napisał(a):pewnie jak pójde do banku to mnie wkopią w coś nieopłacalnego:( Czyli lokata odpada,bo poprostu chciałabym co miesiąc wpłacać te moje niewielkie 200 zł...a z tymi funduszami to duże ryzyko jest?? Konto oszczędnościowe to jak skarbonka,a u mnie się to nie sprawdza...musze mieć te środki zablokowane,żeby mnie nie kusiło ich wypłacenie.

Sama mam taki fundusz, tylko ze musisz sie liczysz z ryzykiem ze mozesz cos stracic, moze to byc duza kwota, bo to jest gra na gieldzie, jak jednostki wzrastaja to Twoje pieniadze rosna, a jak spadaja to Ty tracisz. Fundusze zakłada sie na dluzszy okres, a nie na rok, mozesz po roku je zlikwidowac ale stracisz.Jesli sie boisz na te fundusze to ja proponuje ksiazeczke, z niej przez rok nie mozesz wyplacic bo stracisz odsetki.
tatalka99

napisał rodzynek2 » 2010-01-31, 23:14

Nikt nie chce stracić kapitału. To, że jest ryzyko, to Pani wyjaśniła post wcześniej. Zwiększone ryzyko może też oznaczać wyższe zyski. Dobre fundusze są na tyle, elastyczne, że pozwalają na konwersje (tj przenoszenie kapitału) pomiędzy funduszami. Od najmniej ryzykownych (inwestujące w lokaty, obligacje i bony skarbowe), poprzez mieszane, aż do najbardziej ryzykownych- akcyjnych, nieruchomości i surowców (tu polecam fundusze Skarbiec są do kupienia w mBank, Aliorze i może też gdzie indziej, ale w tych bankach na pewno).
rodzynek2

napisał tatalka99 » 2010-01-31, 23:19

rodzynek2 napisał(a):Nikt nie chce stracić kapitału. To, że jest ryzyko, to Pani wyjaśniła post wcześniej. Zwiększone ryzyko może też oznaczać wyższe zyski. Dobre fundusze są na tyle, elastyczne, że pozwalają na konwersje (tj przenoszenie kapitału) pomiędzy funduszami. Od najmniej ryzykownych (inwestujące w lokaty, obligacje i bony skarbowe), poprzez mieszane, aż do najbardziej ryzykownych- akcyjnych, nieruchomości i surowców (tu polecam fundusze Skarbiec są do kupienia w mBank, Aliorze i może też gdzie indziej, ale w tych bankach na pewno).

Ja osobiscie mam fundusz zrownowazony, bo czesc jest w akcjach a czesc na obligacjach i o tyle jest bezpieczny. Jednej Pani ktora ma fundusz 22 miesiace i co miesiac wplaca po 50 dla coreczki, uzbierala ze swoich 1100 a na funduszu ma 1400,no fakt jest wiekszy zysk, ale jak to sie mowi, kto nie ryzykuje ten nie ma:)
tatalka99