avillka napisał(a):Witam. Jestem młodą,niedoświadczoną w sprawach ekonomii osobą. Chciałabym założyć "coś" (tylko nie wiem co) w banku. Tzn wpłacać co miesiąc regularnie kwotę (dajmy na to 200zł) przez okres np 5 lat i oczywiście na tym zarobić:]. Nie wiem co jest najkorzystniejsze. Prosze o rade osoby znające się na tych rzeczach. Z gory dziękuje.
rodzynek2 napisał(a):Proponowałbym fundusz inwestycyjny ponieważ:
-W ciągu 5 lat powinien przynieść większy zysk niż lokata.
-W większości banków minimalna kwota lokaty wynosi 1 000 zł, a tu mamy 200 zł miesięcznie. Likwidowanie i zakładanie nowych lokat nie ma sensu, bo traci się oprocentowanie. Konta oszczędnościowe są gorzej oprocentowane.
Większość banków będzie wymagać założenia konta bankowego zarówno do lokat jak i funduszy inwestycyjnych, co może powodować dodatkowe koszty, chociaż w większości wypadków jest do tzw. konto techniczne, które powinno być darmowe.
Proponuje zapoznać się z ofertą banków w zakresie funduszy inwestycyjnych, każdy bank powinien coś mieć. mBank ma największy wybór funduszy i to bez prowizji za zakup. Istnieją też firmy poza bankowe, które oferują fundusze inwestycyjne takie jak Aegon, Aviva, Skarbiec i inne.
avillka napisał(a):pewnie jak pójde do banku to mnie wkopią w coś nieopłacalnego:( Czyli lokata odpada,bo poprostu chciałabym co miesiąc wpłacać te moje niewielkie 200 zł...a z tymi funduszami to duże ryzyko jest?? Konto oszczędnościowe to jak skarbonka,a u mnie się to nie sprawdza...musze mieć te środki zablokowane,żeby mnie nie kusiło ich wypłacenie.
rodzynek2 napisał(a):Nikt nie chce stracić kapitału. To, że jest ryzyko, to Pani wyjaśniła post wcześniej. Zwiększone ryzyko może też oznaczać wyższe zyski. Dobre fundusze są na tyle, elastyczne, że pozwalają na konwersje (tj przenoszenie kapitału) pomiędzy funduszami. Od najmniej ryzykownych (inwestujące w lokaty, obligacje i bony skarbowe), poprzez mieszane, aż do najbardziej ryzykownych- akcyjnych, nieruchomości i surowców (tu polecam fundusze Skarbiec są do kupienia w mBank, Aliorze i może też gdzie indziej, ale w tych bankach na pewno).
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości