Lokata Open Finance i haczyki

Wszystko na temat korzystnego lokowania pieniędzy w lokaty i obligacje. Lokaty terminowe w euro, dolarach, złotówkach. Jaki bank ma aktualnie najwyżej oprocentowaną lokatę.

Lokata Open Finance i haczyki

napisał pawkaz » 2011-02-04, 08:42

Witam.Zastanawiam sie nad zalozeniem lokaty w Open Finance.Nie ma co sie oszukiwac, ze maja bardzo dobre oprocentowanie..ale jakis czas temu przeczytalem : „Open Finance, reklamując lokaty Noble Banku, wg mnie wprowadza klientów w błąd. Na stronie www.lokaty.open.pl znajduje się baner, z którego moim zdaniem jednoznacznie wynika, że oprocentowanie wszystkich lokat tego typu wynosi 5,65% w skali roku. Wybrałem okres lokaty trzy miesiące i nadal widzę oprocentowanie 5,65%. Niestety, rzeczywiste oprocentowanie jest niższe, czego nie widać podczas zakładania lokaty. Dopiero po jej założeniu lub po kliknięciu na przycisk „Szczegóły” na pierwszej stronie, objawi nam się taki detal, że lokata trzymiesięczna jest oprocentowana tylko na 5% rocznie.

Wie ktos jak to jest obecnie ? Obecnie proponuja 12 % = 9,72 na 3 miesiace
pawkaz

napisał tadeuszb » 2011-02-04, 11:04

Podaj linka do tych wspaniałych lokat na 9,72. Ja mam 23 lokaty w openie na 4,85 i pluję sobie w brodę, że nie widziałem tej reklamy co Ty.

Teraz widzę, że pomyliłeś lokatę z planem inwestycyjnym.
tadeuszb

napisał pawkaz » 2011-02-04, 12:49

Nie mam linku, bo widzialem reklame na jakiejs stronie.Plan inwestycyjny ? Na czym on polega ?
pawkaz

W przypadku lokaty z funduszem....

napisał opiekuninwestora » 2011-03-03, 12:44

często jest haczyk.

Gdy się to dobrze policzy - okazuje się, że zysk z "promocyjnie" oprocentowanej lokaty (na bardzo krótko, najczęściej 2 miesiące) + wartość gratisu (np. aparat fotograficzny) są niższe niż prowizja za zakup funduszu.

Wtedy już w dniu założenia takiej "lokaty" jesteśmy stratni. Dlaczego? Ponieważ dokładnie ten sam fundusz można kupić bez prowizji.
opiekuninwestora

lokata

napisał kaka » 2012-02-15, 12:59

ta lokata na 12% to polaczenie lokaty na 3msc, gdzie oprocentowanie jest w skali roku i planu oszczednosciowego tzn odkladania co msc jakiejs sumy od 200zl w gore na okes minimum 5 lat
to jest produkt laczony
czesto wprowadzaja w blad klientow mowiac ze jest to pakiet itd
i oczywiscie daja nagrode zeby zachecic
zysk z odkladania niby jest pewny po kilku latach ale takiego zapewnienia na pismie nie dostaniemy (doradcy mowial ze zysk zalezy od sytuacji na rynku itd)jak przed terminem zakonczenia umowy zerwiemy ja to tracimy srodki nawet do 80 % tego co juz odlozylismy
wiec jest to polaczenie korzystnej lokaty z mniej korzystnym oszczedzaniem
i dodam ze lokaty nie mozna przedluzyc i jakis czas temu mozna bylo na ten cel wplacic max 15tys
pozdrawiam
kaka