Lokata z kapitalizacją dzienną.

Wszystko na temat korzystnego lokowania pieniędzy w lokaty i obligacje. Lokaty terminowe w euro, dolarach, złotówkach. Jaki bank ma aktualnie najwyżej oprocentowaną lokatę.

Lokata z kapitalizacją dzienną.

napisał TheOlka » 2011-07-06, 19:58

Mam do Was pytanie. Mam trochę oszczędności więc chciałabym założyć lokatę z kapitalizacją dzienną, ale coś mi nie pasuje. Otóż, przyjmijmy że oprocentowanie wynosi 5%, a kwota którą zawieram w lokacie 1000zł. Więc po pierwszym dniu, zakładając że nie ma podatku belki otrzymuję w sumie 1050 zł? Dla mnie to strasznie dziwne, bo zaledwie po kilkunastu dniach już bym miała kilka setek więcej, a to trochę nierealne, więc możecie mi pomóc i lepiej wytłumaczyć działanie takiej lokaty, bo nie mam żadnego doświadczenia w tych sprawach :) dla zainteresowanych oferta banku w którym chcę założyć lokatę: http://getinonline.pl/lokata_niezmienna
TheOlka

napisał brandmind » 2011-07-07, 09:29

Witam, wg obowiązującego prawa, oprocentowanie lokat podawane jest w stosunku rocznym (czyli za okres 365 dni). Dla kapitału 1000 PLN oraz stopy 5%, po pierwszym dniu powinnaś uzyskać: 1000 x 0,05 / 365 = 0,136... czyli ok. 0,14 PLN dodatkowo na Twojej lokacie.

Pozdrawiam, Bogdan
Doradztwo Finansowe on-line Brandmind
brandmind