Lokata z możliwością dopłaty

Wszystko na temat korzystnego lokowania pieniędzy w lokaty i obligacje. Lokaty terminowe w euro, dolarach, złotówkach. Jaki bank ma aktualnie najwyżej oprocentowaną lokatę.

Lokata z możliwością dopłaty

napisał jacekmi » 2010-09-04, 14:57

Witam, jestem zainteresowany ulokowaniem swoich pieniędzy na lokacie bankowej, jednak nie będę dysponował dużą kwotą od razu, więc chciałbym założyć taką lokatę, w której mogę dopłacać pieniądze co zwiększy mój zysk. Czy znacie takie lokaty i ich oprocentowanie? Bardzo proszę o pomoc.
jacekmi

napisał brandmind » 2010-09-06, 10:08

Witam,
konstrukcja lokat dynamicznych zakłada, że w każdym miesiącu zdeponowane pieniądze oprocentowane są według innej stawki, która rośnie z upływem czasu. Istnieje wówczas możliwość dopłacania pieniędzy, a zerwanie przed terminem nie powoduje utraty odsetek. Rentowność jednak takich lokat jest niższa od tradycyjnych. W chwili obecnej poleciłabym konto Mocno Oszczędzające w Polbanku z oprocentowaniem zmiennym 5%, jednak z dzienną kapitalizacją odsetek, co pozwala na osiągniecie efektywnego oprocentowania w wysokości - 6,2%. Podatek nie jest potrącany do kwoty 17 tys. zł. Można założyć 6 rachunków Mocno Oszczędzających powiązanych z Kontem Gotówkowym, do którego wydawana jest karta debetowa. Przelewy wewnętrzne w banku są bezpłatne, co gwarantuje dużą płynność i dostęp do pieniędzy bez utraty odsetek. Dodatkowo - Lokatę Optymalną w Open Finance, również z dzienną kapitalizacją i oprocentowaniem stałym - efektywne od 6,02 do 6,65 w zależności od okresu deponowania środków, z możliwością założenia dowolnej ilości lokat i podglądu rachunku przez Internet, jednak bez opcji dopłacania pieniędzy.

Pozdrawiam:) Joanna
Doradztwo Finansowe on-line Brandmind
brandmind