lokaty w getinbanku ?

Wszystko na temat korzystnego lokowania pieniędzy w lokaty i obligacje. Lokaty terminowe w euro, dolarach, złotówkach. Jaki bank ma aktualnie najwyżej oprocentowaną lokatę.

lokaty w getinbanku ?

napisał inwestor2206 » 2011-08-23, 12:20

Witam, sporo czytałem ostatnio o getinbanku ( 5 stron raczej negatywnych opinii o kontach, obsłudze itd ) oraz o ich lokatach ( zysk jeden z lepszych w polsce ). Obecnie mam lokatę w bzwbk powiązaną z kontem więc wszystko mam pod kontrolą i nie muszę się bać o forsę która sobie codziennie rośnie, tą lokatę mam do października. Chciałbym się tu zapytać, w szczególności ludzi którzy mają lokaty w GB czy można im zaufać ??
Ja wiem że niby BFG jest, ale ktoś tam raz pisał o jakihś problemach że niby nie chcieli oddać kasy...
inwestor2206

napisał nfo69 » 2011-08-25, 13:14

Stanowczo odradzam zakładanie lokat w Getinbanku. Ja też mam konto w BZWBK i niestety skuszony wysokim oprocentowaniem lokat promocyjnych w Getinbanku wpłaciłem tam część oszczędności. Bardzo żałuję swojej decyzji. Nigdy już nie założę lokaty ani konta w Getinbanku.
Przede wszystkim już w samym oddziale banku, bardzo zresztą ciasnym, gdzie na kilku metrach kwadratowych, na stojąco, często tłoczy się dosłownie jak śledzie nawet kilkunastu klientów, nie zachowałem należytej czujności. Towarzysz niedoli z kolejki, który na swoje nieszczęście założył tam konto, wykłócał się z nimi o nieprawidłowo naliczone opłaty manipulacyjne. Wyrolowali go gładko, mimo że ich własny regulamin konta zdawał się znać na pamięć. Pomyślałem sobie, że jeśli ja zakładam tylko lokatę, to ryzyko że mnie na czymś oszukają jest raczej niewielkie. Myliłem się niestety. Założyłem najpierw 2 lokaty dwumiesięczne z zastrzeżeniem że po ich zakończeniu kapitał wraz z odsetkami mają przelać na moje konto w BZWBK. Tak zrobili licząc sobie 2 razy po 6 złotych za przelew (Razem minus 12 złotych --- minus bilety autobusowe żeby tam dojechać, dzięki czemu realne odsetki w porównaniu z BZWBK spadły na tyle, że w zasadzie nie było sensu w ogóle niczego wypłacać z BZWBK). Po miesiącu założyłem jeszcze jedną identyczną lokatę w Getinbanku.
Kiedy spłynęły mi na konto wspomniane 2 przelewy pomyślałem, no cóż może znowu założę 2 lokaty? I tu niemałe zdziwienie bo o tym nie wspominali w reklamach telewizyjnych. Znowu zapłaciłem za bilety autobusowe i kiedy już przebiłem się w upale przez całe miasto, odstałem pół godziny w kolejce zapoconych klientów dowiedziałem się że nici z założenia lokaty promocyjnej bo oferowane przeze mnie pieniądze NIE są NOWE w rozumieniu regulaminu Getinbanku. Mogły trafić jedynie na lokaty standardowe oprocentowane prawie identycznie jak w BZWBK (Promocje w Getin dotyczą NOWYCH lokat).
Ze smutkiem i rozczarowaniem wybrałem się na autobus powrotny i spokojnie czekałem na trzeci przelew do BZWBK. Mieszkając w Polsce od wielu lat zakładałem, że może się im zdarzyć mały poślizg. W końcu jednak 10 dni po terminie postanowiłem znowu wybrać się na autobus i złożyć im wizytę. I tu znowu niespodzianka – pracownicy Getinbanku twierdzili, że nic nie wiedzą o tym aby mieli wysłać jakiś przelew do BZWBK. Radośnie oświadczyli, że lokata promocyjna automatycznie przedłużyła się na warunkach lokaty standardowej i że wszystko, co mogę zrobić to zerwać nową, kolejną lokatę w nowym umownym okresie jej trwania (choć wcale jej nie zakładałem) co oczywiście wiązało się z utratą odsetek za 10 dni. W ten sposób pozbyłem się około 20 złotych. W odpowiedzi na reklamację, którą złożyłem stwierdzili, że nie mają dokumentów potwierdzających dyspozycję przelewu i że oni ze swojej strony zrobili wszystko jak należy. Z panienką z infolinii mogłem porozmawiać w zasadzie tylko o pogodzie. Pytanie: Ile podobnych historii przydarza się klientom Getin każdego dnia? Ile w ciągu roku?
Nigdy nie napisałbym tego przydługiego komentarza, gdyby jeszcze przy wyjaśnianiu sprawy używali sformułowań typu: bardzo pana przepraszamy …, tak nam przykro …, zaszła niefortunna pomyłka … itd. Tymczasem nie wchodząc w szczegóły traktowali mnie personalnie w taki sposób, że mimo wszystko postanowiłem podzielić się swoimi wrażeniami na temat przygody z Getin. Może ktoś to przeczyta i podejmie na tej podstawie decyzję czy warto lokować tam swoje oszczędności. Ja już swoją podjąłem. Nie ruszam się z BZWBK. Przynajmniej w moim oddziale pracownicy obchodzą się za mną jak z jajkiem. Kiedyś popełnili mały błąd rachunkowy. Nie chodziłem osobiście, tylko jeden raz zadzwoniłem. Od razu stworzyli z tego zgłoszenie reklamacyjne. Oddzwonili, przepraszali, poprawili wszystko jak trzeba. Reasumując – odpowiedź na reklamację utwierdziła mnie w przekonaniu, że należy Getinbank omijać szerokim łukiem.
nfo69

napisał inwestor2206 » 2011-08-25, 21:15

Serdecznie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź [mam nadzieję że nie jest pan jakimś pracownikiem konkurencji :mrgreen: taak, my polacy i nasza podejrzliwość ] chyba przekonał mnie pan do pozostania w bzwbk, jednak te 5 stron negatywnych opinii o getin TYLKO NA TYM FORUM to część musi być prawdą. W październiku kończę lokatę, potem może dadzą większy procent (2012=koniec zarabiania bez podatku) a potem kto wie ? coś nowego banki NA PEWNO zrobią.
inwestor2206

napisał Sawa30 » 2011-08-31, 14:05

Ja kiedyś miałam lokatę Getin banku na 2 lata po 8%.
Byłam zadowolona, z tym, że nie był to procent składany i 16% - podatek był wypłacany za koniec lokaty.
Było o tym opisane w warunkach promocji i wiem, że ludzie nie czytali tego i później był problem bo myśleli że dostaną więcej.
Nie wiem skąd takie negatywne opinie o Getin banku, ale może dlatego że nie mam tam konta i korzystam tylko z lokat.
Sawa30

getin

napisał PAweł123 » 2012-01-02, 23:35

Myślę że problemem jest właśnie nieposiadanie konta przez powyższe osoby. Getin to nie jedyny bank który chce mieć klientów "stałych" i jeśli się tam wejdzie to trzeba sie liczyć że nie będą szczęśliwi jesli ktoś będzie chciał wybierać od nich pieniądze. Mam w Getin 5 lokat i konto. Konto jest darmowe więc nie widze powodu żeby wpłacać pieniądze za każdym razem do getin, potem wypłacać je do innego banku a potem spowrotem do getin.

Mówiąc o kolejkach, ścisku czy wszystkich niewygodach, to mając konto internetowe, można na nie wpłacać pieniądze przez internet, a potem lokaty podglądać na bierząco i przedłużać zmieniać itp. Niewiele jest banków w których nie ma kolejek i ścisku, banki chcą zebyśmy zamiast jeździć w upalny dzień autobusem wszystko załatwili 5cioma kliknięciami. Jeśli ktoś nie chce się z tym pogodzić to musi odstać swoje.

Na razie z getinem nie miałem problemów, raczej wyróżnia się na plus. W bzwbk gdzie kasowali mnie po 30zł miesiecznie za konto przez ponad pół roku, czy w PKO itp gdzie konto 10-15zł (och tak opłaty za karte to nie opłaty za konto...), system jest mniej niezawodny i mniej intuicyjny.

Jak na razie raczej pozytywy, oprócz oczywiście tych kolejek które czasem trzeba odstać jeśli nie można zrobić przelewu przez internet.

Jeszcze zeby nie było tak różowo, lokat jest wiele i dość pokrętne czasem, ale jeśli ktoś uważa że 4,5% jest dla niego ok to czemu mieliby nie dawać takiej możliwości skoro ma do wyboru 4,5 i 6%.
PAweł123

napisał Ewa101 » 2012-01-03, 22:45

a ja mam prosta rade dla potencjalnych klientow getinonline. Sprobujcie przed zalozeniem lokat dodzwonic sie na infolinie. Mnie to nie przyszlo do glowy, ale tak sie zdarzylo, ze dzis musialam. Probowalam i zalamalam sie, 1h 15 min i nic. A chcialam prosic o pomoc, poniewaz nie otrzymalam maila z danymi do logowania i numerem konta. Wiec jak do cholery mam sie zalogowac i dokonczyc zakladania lokat. Szkoda. Mam 100tys, ktore chcialam rozbic na dopuszczalne 10 lokat po 10 tys. Na mnie nie zarobia.
Ewa101

Lokaty - czyli moja przygoda z mirażem

napisał AndKa » 2012-01-10, 16:21

27 grudnia ub.r. dałem się skusić ofercie na niezłe lokaty w Getin. Przez Internet, bez wychodzenia z domu. Konta lokacyjne rzeczywiście mogłem założyć błyskawicznie i w nieskomplikowany sposób - co niezwłocznie zrobiłem. Dostałem mail i sms (login, konto do przelewu) i zaczęło się moje piekło. Ja pieniądze na ich konto, oni mi zwrot, ja do nich oni zwrot. Kilkakrotnie, do dziś dla mnie bezskutecznie. Kontakt telefoniczny prawie nieosiągalny, w pojedynczym przypadku udany ale też bez pomocy. Niby miano wykonać jakieś czynności naprawcze w samym banku i poradzono mi co ja mam poprawić w przelewach, jednak nic to nie dało. kilkadziesiąt zgłoszeń mailowych ze strony konta klienta pozostało bez odpowiedzi (poza jedną: po wyjaśnienia prosimy telefonować na infolinię).
Do dziś jestem w lesie: ani lokat, ani wiadomości, ani pocałuj się kliencie w....
Nigdy więcej!
AndKa

napisał zuza » 2012-01-19, 17:55

Hej, mam dokładnie to samo co AndKa. Pieniędzy na lokatę Getinbank nie przyjmuje i już!. Odsyła pod hasłem "niezgodność danych nadawcy" ale na pytanie o jaką niezgodność chodzi to już nikt nie potrafi odpowiedzieć.
Udało mi się dodzwonić do Call Centre! Nawet trzy razy! Oczywiście nie uzyskałam ani wyjaśnienia ani przeprosin.
Natomiast dowiedziałam się, że:
- to moja wina po pewnie dane w innym banku mam inne niż w getinbanku
- różnica w danych może polegać na spacji pomiędzy ulicą a numerem domu, albo na wielkich/małych literach w adresie - ale to tylko "być może" bo może być też jakaś inna różnica ale nikt z trzech konsultanów nie miał konkretnych danych
- że mam się wybrać to tego drugiego banku, skąd przysyłam pieniądze i poprawić dane, żeby były dokładnie takie jak w Getinbanku (ale jakie to już nie wiem - w końcu w obydwu bankach spisywali dane z tego samego dowodu)
- klientem jestem nierzetelnym skoro mi odrzucają przelewy z powodu niezgodności danych
- ale za to Getinbank to jest bankiem rzetelnym bo wprowadził właśnie zmiany w systemie przeciwko praniu pieniędzy i teraz system mają piękny tylko ja jestem brzydkim klientem

Mieli oddzwonić z odpowiedzią na pytania, odpisać na maile.
Nie oddzwonili, nie odpisali.
Lokatę założyłam w innym banku gdzie przelew "przyjął się" od razu i odsetki juz się liczą.

Ps - sposób weryfikacji klienta w Call Centre jest anachroniczny i oburzający!!!
Ps 2 - jeśli chodzi o konsultantów Call Centre to odnoszę wrażenie, że zatrudniają tam głownie ludzi wyrzuconych z innych banków za nieuprzejmość.
zuza

lokata

napisał kertz » 2012-01-24, 11:03

witam,jak dla mnie super jeden meil,jeden sms,przelew i lokata już zarabia wszystko sprawnie i bez problemy,a konta w getinbanku nie posiadam :D
kertz

lokaty

napisał asiaiza » 2012-01-25, 18:42

ja równiez juz od dawna zakładam sobie i bliskim lokaty w Getinonline bez wychodzenia z domu i zadnych problemów-ani z przelewami,ani z kontaktem telef.Nie dalej jak w poniedziałek dzwoniłam na info/od razu połączenie/bo pomyłkowo wyrzuciałam dane i pan błyskwicznie odnowił mi je.Jak narazie nie miałam zadnych problemów,a konta w Getinie nie posiadam :)
asiaiza

Następna strona