Mała kwota jedynie 5000zł ale proszę o poradę.

Wszystko na temat korzystnego lokowania pieniędzy w lokaty i obligacje. Lokaty terminowe w euro, dolarach, złotówkach. Jaki bank ma aktualnie najwyżej oprocentowaną lokatę.

Mała kwota jedynie 5000zł ale proszę o poradę.

napisał kamil26k » 2010-01-22, 09:47

Witam.
Posiadam 5000zł chciałbym to ulokować aby nie leżało bezczynnie na koncie, i teraz pytanie gdzie?
Rachunek oszczędnościowy czy lokata?
Nie potrzebuję mieć dostępu do pieniędzy (wypłacać ich w trakcie trwania okresu lokaty) ale chciałbym móc dopłacać do tych 5tyś co miesiądz jakieś 1000zł.
Lokata może być na rok albo i dłużej o ile się opłaca dłużej ale jak to wygląda z tym dopłacaniem?
Procent naliczany jest od tego co wpłaciłem na początku? czy jak to wygląda bo biorąc lokatę na rok z początkowym stanem 5tyś to po roku będę gdzieś miał 5 tyś + koło 12tyś tego co sam odłożyłem i teraz % naliczony będzie od 5 czy 17 tyś? tzn wiem że nie od 17:) ale jak to wygląda właśnie?
Oczywiście dobrze by było żeby lokata nie miała podatku belki wtedy jest więcej podobno.
Będę wdzięczny za jakieś konkretne oferty np doczytałem że lokaty indeksowane są ok niby albo w polbanku też jest w miarę dobra, ale doradźcie proszę od czego zacząć szukanie odpowiedniej dla mnie możliwości.
Za odpowiedzi w stylu popytaj w bankach bardzo dziękuję, tam mi doradzą z zyskiem dla nich a nie o to mi chodzi.
kamil26k

napisał rodzynek2 » 2010-01-22, 11:34

Jest kilka możliwości inwestycji. Od standardowych lokat, po polisy ubezpieczeniowe. Niestety banki stosują różne reguły nawet do standardowych lokat. Więc poza oprocentowaniem musiałbyś się dowiedzieć paru dodatkowych szczegółów ze straony internetowej banku lub pofatygować się do samego banku i popytać.
- Standardowe lokaty, ktoś pomyślałby, że tu nie można nic szczególnego wymyślić, a banki różnie robią. Niektóre po prostu zakładają lokatę (ING), a w niektórych musisz założyć "kartotekę klienta" i potem możesz założyć lokatę (czy cokolwiek), nawet przez internet. A jeszcze inne wymagają założenia konta w ich banku (Lukas, PKO), a to wiąże się z dodatkowymi kosztami. Oprocentowanie banków jest zbliżone, ale niektóre banki mają różne, okresowe promocję. Większość banków stosują zasadę, że minimalna kwota lokaty to 1000,00. W niektórych bankach są tzw lokaty dynamiczne tzn. im dłużej oszczędności są nieruszone tym wyższe oprocentowanie. W czasie trwania lokaty nie można do niej dopłacić, można najwyżej założyć kolejną.
-Konta oszczędnościowe- We większości banków jest to subkonto do właściwego RORu, więc posiadanie konta jest konieczne (jedyny znany mi wyjątek to Alior). Oprocentowanie jest zazwyczaj niższe niż na lokatach, ale wyższe niż na standardowych RORach. ten typ kont jest obarczony mocnymi ograniczeniami. Tylko pierwsze (w niektórych bankach dwie pierwsze) wypłaty w miesiącu są darmowe (na konto główne lub w kasie banku) są darmowe za kolejne nawet 5-10 złotych. Za to można dopłacać pieniądze w każdej chwili, w dowolnej ilości. W celu uzupełnienia Alior daje możliwość posiadania karty bankomatowej do takiego konta, koszt 5 zł/ miesiąc.
-Fundusze inwestycyjne- w przeciwieństwie do lokat nie gwarantują zysków, często kosztują prowizję od zakupu lub sprzedaży. Ale jak są zyski to zwykle sporo większe od lokat, wpłaty i wypłaty w dowolnej kwocie i w dowolnym czasie, a pieniądze pokazują się do siedmiu dni. Jeżeli masz zamiar trzymać oszczędności ok 2 lat lub dłużej to dobra inwestycja.
-Lokata z funduszem- Hybryda lokaty i fundusz. Część oszczędności idzie na lokatę, część na fundusz, o szczegóły pytaj w banku lub poszukaj na stronie.
-Lokata z ubezpieczeniem, jedyny tego typu produkt bez podatku, bo widnieje pod nazwą "Polisa ubezpieczeniowa". Jest to zazwyczaj polisa na życie na jakiś okres (najczęściej rok). Działa to na zasadzie, że po zadanym okresie kapitał wraca w raz z odsetkami na konto, a w razie śmierci na konto wskazanej w umowie osoby. Co do dopłat- raczej nie możliwe, ale różnie bywa można spróbować negocjować.
-Lokata strukturyzowana- najbardziej ryzykowna forma oszczędzania, bo na zasadzie zakładu o wzrost określonych indeksów lub surowców, banki stosują czasami ochronę kapitału, ale to odbija się na potencjalnych zyskach-to po pierwsze. Po drugie często jest prowizja. Po trzecie najczęściej są subskrypcje bez możliwości kupienia poza określonym czasem, a sprzedaż przed określonym czasem często wiąże się z dodatkowymi kosztami lub utratą gwarancji zwrotu kapitału w całości. Po czwarte ściśle określony czas zakończenia lokaty, wcześniejsze zerwanie lokaty jest obwarowane różnymi kosztami.
Plan oszczędnościowy- oparty, zazwyczaj, na funduszach inwestycyjnych, plan oszczędnościowy, niektóre banki mają standardowe rozwiązanie, a niekiedy można negocjować. Plan jest długoterminowy i tak skonstruowany, że zachęca do regularnych dopłat.

W Twoim przypadku dobre są fundusze, jeżeli lubisz ryzyko, ale mogą być większe zyski. lub standardowe lokaty i, jeżeli będziesz mógł odkładać jednorazowo 1 000 zł, zakładać nowe lokaty.

Za tą odpowiedź rodzynek2 otrzymał podziękowania od:
kamil26k
rodzynek2

napisał kamil26k » 2010-01-27, 15:49

Nic dodać, nic ująć na wielu forach pytam o przypadkowe rzeczy na kilku jestem stałym bywalcem ale tak konkretnej odpowiedzi od wielu lat nie otrzymałem, za co naprawdę bardzo dziękuję, ale żeby nie robić OT,
w zasadzie rozwiałeś wszystkie moje podejrzenia i wątpliwości tak mi się wydawało że do lokat nie można dopłacać.
Rachunek oszczędnościowy odpada całkowicie, w miesiącu robię wiele wypłat a to przez net za allegro czy nawet płacenie w sklepie kartą bo zwykle tak płacę za zakupy.
Najlepszym wyjściem wydaje się być prowadzenie tego zwykłego rachunku w tym PKO co mam i zakładanie nowych lokat co miesiądz po te 1000zł
Dobrze by było aby dało się to robić przez net wiem że w Open Finance można tak zakładać, ale jeszcze poszukam co o nich piszą.
Fundusze mnie nie przekonują, choć wydaje mi się że na dłuższym okresie faktycznie można by zarobić jednak na chwilę obecną wolę pewne dochody.
Myślałem też o zainwestowaniu na giełdzie, na jakąś długoterminową akcje ale z tego co się naczytałem biura maklerskie spore prowizje biorą więc na chwilę obecną dałem sobie z tym spokój.
Jeszcze jak by ktoś mógł doradzić jakie banki sprawdzić jeśli chodzi o lokaty, ja zastanawiam się nad PKO z uwagi na to że mam tam konto(chyba jedyny powód tak naprawdę) poza PKO to Open Finance, ING i Alior bank czy jakieś jeszcze warto sprawdzić? a może któryś lepiej pominąć od razu.
Ważne dla mnie żebym nowego konta nie musiał zakładać ii oby się wszystko dało przez net załatwić, raczej nie przepadam za staniem w kolejkach.

i Taki mały OT jeszcze kiedyś czytałem że w pko jeśli się ma średnio powyżej 100zł na koncie to nie pobierają opłat za prowadzenie niby, ja mam znacznie więcej niż 100zł ale cały czas mnie kasują i to chyba jakieś 7 zł miesięcznie razem z inteligi, więc to chyba nie do końca prawda tak?
kamil26k

napisał rodzynek2 » 2010-01-27, 17:22

To z tym 100 zł, to pewnie chodziło o Inteligo- internetowe ramię PKO.
Ja miałem namyśli zwykłe konto ROR + konto oszczędnościowe. Rozejrzyj się za bankiem, który ma możliwość, w oddziale lub przez internet, założenie rachunku maklerskiego, funduszy lub innych usług finansowych tego typu. Na pewno w mBanku, we WBK, w ING i w Aliorze jest to możliwe i w innych prawdopodobnie też.

kamil26k
rodzynek2

napisał kamil26k » 2010-01-27, 20:35

No trochę dziś poszukałem ofert i dość sęsowna wydaje się być w open finance, tylko czy ja dobrze rozumiem te słowa?
"Odsetki na Lokacie Optymalnej naliczane są codziennie, co przy maksymalnej kwocie lokaty wynoszącej 15 000 zł sprawia, że nie jest naliczany podatek od zysków kapitałowych"
Znaczy że przy wpłacie jedynie 5000zł będę musiał opłacić podatek od zysków kapitałowych?
W mbanku faktycznie są konta maklerskie jak trochę więcej poczytam to jeszcze rozważę założenie takiego rachunku.
kamil26k

napisał rodzynek2 » 2010-01-27, 20:46

Napisz jakie jest oprocentowanie, policzę to.

EDIT: jeżeli po każdej kapitalizacji odsetki wynoszą 2,49 zł lub mniej, to nie trzeba płacić podatku.

kamil26k
rodzynek2

napisał kamil26k » 2010-01-27, 20:57

Są różne lokaty internetowe, pół na pół i optymalna.
Ale tylko w optymalnej chyba da się ominąć ten podatek "belki" przynajmniej tylko w optymalnej o tym piszą.
I to jest tak na 12 miesięcy otrzymuję 5,65% i obok jest napisane że oprocentowanie odpowiadające lokacie z podatkiem belki wynosi 7,17%.
Więc jest dość wysokie, ale jeśli nie ominę tego podatku to chyba lepszym wyjściem było by wziąść lokatę internetową bo tam jest Oprocentowanie stałe 6% w skali roku.
Tylko ja dopiero raczkuję w "bankowości" i nie wiem właśnie czy dobrze to rozumiem, że nie wpłacając maksymalnej sumy tzn. 15tyś nie ominie mnie ten podatek belki więc lokata będzie oprocętowana na 5,65.
Chyba że to jest w tym sensie napisane że dzięki temu że lokaty są do 15tyś to omijają właśnie podatek od zysków kapitałowych.

.....
EDIT
Aha czyli nie trzeba by płacić podatku bo tam jest naliczanie dzienne więc z 5tyś na pewno nie przekroczą tej kwoty.
kamil26k

napisał rodzynek2 » 2010-01-27, 21:20

5000 zł i 5,65% w skali rocznej, a odsetki dopisywane są dziennie. Wychodzi 0,77 zł. Lokata, a raczej maksymalny kapitał i odsetki, jest dobrze skalkulowana. Jeżeli chcesz pieniądze dać na rok to to jest dobry wybór.

Podatek Belki da się nie płacić, jeżeli odsetki, po danej kapitalizacji, wychodzą 2,49 zł lub mniej. Wynika z zasad liczenia podarku (nie tylko podatku Belki, ale podatków w ogóle).

kamil26k
rodzynek2

napisał kamil26k » 2010-01-28, 14:57

rodzynek2 napisał(a):5000 zł i 5,65% w skali rocznej, a odsetki dopisywane są dziennie. Wychodzi 0,77 zł. Lokata, a raczej maksymalny kapitał i odsetki, jest dobrze skalkulowana. Jeżeli chcesz pieniądze dać na rok to to jest dobry wybór.

Tak te 5000zł ma być na rok, a później będę otwierał kolejne lokaty po ok 1000zł, jeszcze tylko nie wiem czy na rok czy jakiś inny okres.
Co do konkretnie tej lokay to z tego co piszą wydaje się spełniać moje warunki, jak możliwość zakładania przez internet, czy brak konieczności posiadania tam konta, a i % jest atrakcyjny.

rodzynek2 napisał(a):Podatek Belki da się nie płacić, jeżeli odsetki, po danej kapitalizacji, wychodzą 2,49 zł lub mniej. Wynika z zasad liczenia podarku (nie tylko podatku Belki, ale podatków w ogóle).

Dobrze wiedzieć na pewno się przyda w przyszłości.
kamil26k

napisał tatalka99 » 2010-01-30, 11:51

Żeby nie płacic podatku belki w banku BGZ trzeba miec lokate na mniej niz tysiac zlotych wtedy odsetki miesieczny wyniasa ok 2.29, przy kwocie 1000 chyba wychodzi ponad 3 zl, wtedy juz Pani placic podatek belki. Ja proponuje Pani lokate na rok czasu w banku Polskim, pko bp sa.Jest to jedyny Bank POlski, w ktorym Skarb Panstwa ma 40 % udziałów.Lokata ta jest bez podatku "belki" jedyna taka w roznych bankach.Jest ona z mozliwoscia doplat, bez ponoszenia kosztow.W kazdej chwili moze Pano zlikwiodowac ta lokate.Przy kwocie od dzieciu tysiecy jest 4 %, ponizej 3.8%. Ale jesli chce Pani ulokowac 5.000 zl a potem doplacac co miesiac jeszcze tysiac, szybko Pani dojdzie do progu 4% bez podatku.Wszystkie lokaty w kazdym banku sa objete 19 % podatkiem, wiec mam nadieje ze wzbierze Pani ta lokate, sama ja mam.
tatalka99

Następna strona