oszczednosci

Wszystko na temat korzystnego lokowania pieniędzy w lokaty i obligacje. Lokaty terminowe w euro, dolarach, złotówkach. Jaki bank ma aktualnie najwyżej oprocentowaną lokatę.

oszczednosci

napisaÅ‚ rafaczi » 2011-04-10, 11:28

Witam Wszystkich!
Mam taki maly problem... Posiadam konto w ING i chce zaczac oszczedzac co miesiac jakies pieniadze i żeby sobie powoli ta kwota rosła na tej lokacie czy koncie. Co byscie polecili lokate czy konto oszczednosciowe? Jak to wyglada wszystko na lokacie a jak na koncie? A moze tez zmiana banku? Gdzie i jak jest najkorzystniej? I jak ING wychodzi w tych sprawach. Z gory dziekuje za pomoc. :)
!!POZDRAWIAM!!
rafaczi

napisaÅ‚ MarekB » 2011-04-10, 16:14

Lokata - zakładana na określony czas, brak możliwości wypłaty lub dopłaty środków, w przypadku zerwania przed terminem najczęściej utrata wszystkich odsetek. Zaleta to gwarancja oprocentowania na czas trwania lokaty.

Konto oszczędnościowe - możliwość wpłaty i wypłaty środków w dowolnym terminie, brak gwarancji oprocentowania, ograniczenia w ilości bezpłatnych wypłat pieniędzy w miesiącu.

A co wybrać? Zależy od kwoty jaką masz zamiar oszczędzać i na jak długo. Jakby to było więcej niż 500 złotych miesięcznie to możesz zakładać lokaty np. w Open Finance: http://openonline.pl/lokata_optymalna/

Jak byłaby to mniejsza kwota to konto oszczędnościowe. Obecnie najlepiej oprocentowane jest konto mocnoszczędnościowe w Polbanku, ale są restrykcje w wypłacie (gotówką za darmo lub 10 zł za przelew). Inne które mogę polecić to Eurobank (wpływy min. 1000 zł miesięcznie ,ale można wpłacać i wypłacać aż się uzbiera ten 1k). Z innych kont to DB24 lub Open Finance/Getin Online.
MarekB

napisaÅ‚ rafaczi » 2011-04-10, 16:33

kwota jaką dysponuje jest to 500 zł miesięcznie. Czy ta kwota jest wystarczająca żeby założyć lokatę,czy bardziej proponowałbyś mi konto oszczędnościowe?
rafaczi

napisaÅ‚ MarekB » 2011-04-13, 19:15

Ogólnie inflacja przyśpiesza a to będzie powodować wzrost oprocentowania depozytów w bankach, więc skusiłbym się na opcję mix. Czyli w jednym miesiącu wrzucasz na najlepiej oprocentowane konto oszczędnościowe (lub lokatę jednodniową max kilkudniową) a w kolejnym miesiącu na lokatę terminową ale nie za długą najlepiej 3 miesiące max dla mnie 6 miesięcy.
MarekB

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości