Pierwsza lokata

Wszystko na temat korzystnego lokowania pieniędzy w lokaty i obligacje. Lokaty terminowe w euro, dolarach, złotówkach. Jaki bank ma aktualnie najwyżej oprocentowaną lokatę.

Pierwsza lokata

napisał alleniverson » 2011-05-01, 10:10

Na wstępie chciałbym wszystkich powitać, gdyż jestem tu nowy.
Udało mi się zdobyć i odłożyć troche pieniedzy. Niestety moja wiedza na temat lokat nie jest zbyt wielka.
I teraz chcialbym sie dowiedzic czy dobrze rozumuje. Zalozmy ze posiadam 1000zl. Wybralem sobie lokate sloneczna w Getin banku na 3 miesiace na 4,3 % w skali roku. Nie mam zadnego konta bankowego w tym banku, ani ogolnie tez nie mam. To czy po prostu biore pieniadze w reke, ide do tego banku, pokazuje dowod ( nic innego nie posiadam ) , daje pieniadze i ide do domu? I czekam 3 miesiace, po czym ide spowrotem i biore pieniadze ( ten 1000zl + okolo 10zl ) ? Czy to trzeba miec jakies konto?
2 pytanie : Czy pobierane sa jakies oplaty w tym banku za ta lokate? Bo nie chcialbym sytuacji, ze wplace 1000zl na 3 miesiace, dostane 10zl, ale wezma mi 7zl :D
3 pytanie Bo nie powiedzialem wczesniej mam 19 lat i nie posiadam nic innego niz dowodu osobistego i legitymacji szkolnej. Czy potrzebuje cos jeszcze?
Dziekuje za odpowiedzi, wiem ze sa banalne, ale coz :D Pozdrawiam
alleniverson

napisał MarekB » 2011-05-01, 10:45

Ogólnie Twoje rozumowanie jest dobre. Dowód osobisty całkowicie wystarczy. Opłat nie ma, chyba że za wcześniejsze zerwanie lokaty ale wtedy najczęściej po prostu zabierają odsetki czyli dostajesz z powrotem to co wpłaciłeś.

Jednakże miałbym dla Ciebie lepszą ofertę:
lokata majowa w grupie Getin Noble Banku: openonline.pl/lokata_majowka/
oprocentowanie lepsze bo 4,63% w skali roku, też 3 miesięczna. Oferta ograniczona jest czasowo do 3 maja to znaczy do 3 składasz wniosek a potem masz 14 dni na wpłatę pieniędzy)/
Wadą w Twoim przypadku jest to, że nie wpłacisz pieniędzy w gotówce za darmo (w teorii powinno się udać wpłacić w Getinie)
Rozwiązaniem mogłoby być założenie jakiegoś darmowego konta bankowego. Tylko nie może być to konto internetowe (np. mBank Inteligo czy dbNet itd.) bo raczej nie zdążysz uruchomić tego konta.
Z darmowych mogę polecić Aliora,ING czy BZWBK pod warunkiem że nie weźmiesz karty do konta.
Jak masz jeszcze jakieś pytania odnoście lokat czy tych konta bankowych to pisz tutaj.
MarekB